Seimas nutarė: naktiniai taikikliai ir duslintuvai įteisinti nebus

Ketvirtadienį Seimo rytiniame posėdyje nutarta išbraukti iš darbotvarkės ne pirmą kartą bandomą įbrukti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisų pateikimą. Tai reiškia, kad naktinio matymo taikikliai ir duslintuvai nebus įteisinti.

Naktinio matymo taikiklius itin pamėgę brakonieriai.<br>lrytas.lt nuotr.
Naktinio matymo taikiklius itin pamėgę brakonieriai.<br>lrytas.lt nuotr.
Medžioklei draudžiami naktinio matymo taikikliai kainuoja 1,5-2 tūkst. eurų.<br>Aplinkosaugininkų nuotr.
Medžioklei draudžiami naktinio matymo taikikliai kainuoja 1,5-2 tūkst. eurų.<br>Aplinkosaugininkų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2019, 3:53 PM, atnaujinta Nov 14, 2019, 4:13 PM

Įstatymo pakeitime buvo siūloma, kad medžioklei B ir C kategorijų ilguosius graižtvinius, lygiavamzdžius, pneumatinius ginklus, jų šaudmenis, duslintuvus ir naktinius taikiklius gali įsigyti ir turėti ne jaunesni kaip 18 metų nuolatiniai Lietuvos Respublikos gyventojai, turintys medžiotojo bilietą, ir subjektai, turintys licenciją nuomoti ginklus, gavę leidimą laikyti ginklus.

Taip pat fizinis asmuo jam priklausantį A kategorijos ginklą, (...), duslintuvą, naktinį taikiklį, B ar C kategorijos ginklą jam dalyvaujant gali laikinai perleisti naudoti kitam asmeniui (įskaitant trečiųjų šalių gyventojus), turinčiam teisę laikyti ar nešiotis tos kategorijos ginklą medžioklės metu; aukšto meistriškumo sporto varžybų, aukšto meistriškumo sporto pratybų, fizinio aktyvumo pratybų ir sporto renginių metu; mokymų metu.“

Buvo siūloma, kad subjektas, turintis licenciją nuomoti ginklus, turi teisę medžioklei nuomoti B ir C kategorijų medžioklinius ginklus, duslintuvus ir naktinius taikiklius, o sportui, profesinei veiklai ar mokymui – šio įstatymo 3 straipsnio 6–10 punktuose nurodytus ginklus, B, C, D kategorijų ginklus.“

Anot buvusio Aplinkos viceministro Lino Jonausko, įteisinus tokius prietaisus Lietuvos miškai virstų kruvina skerdykla.

„Jei dabar, pavyzdžiui, naktį vyksta medžioklė, šūviai girdisi. Ir gyventojai aplinkosaugininkams gali pranešti apie galimai neteisėtus veiksmus. Jei butų įteisinti duslintuvai, sučiupti nesąžiningus medžiotojus butų praktiškai neįmanoma“, – sakė L. Jonauskas.

Anot jo, šių prietaisų įteisinimas buvo brukamas prisidengus afrikinio kiaulių maro grėsme ir priėmus įstatymo pataisas, būtų sunku užtikrinti, ar ir kiti gyvūnai nebus medžiojami tokiu būdu.

„Tikėtina, kad naktiniai taikikliai ir duslintuvai būtų naudojami medžiojant ne tik šernus. Jau dabar medžiotojai specializuotuose forumuose diskutuoja apie tai, kaip be vargo tamsiu paros metu bus galima ramiai šaudyti gyvūnus. Tačiau tai jau būtų ne medžioklė, o tiesiog šaudykla į gyvus taikinius“, – perspėjo L. Jonauskas.

Jis pridurė, kad naktiniai taikikliai ir duslintuvai niekaip nedera ir su medžioklės kultūra.

Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas teikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijai priklausantys parlamentarai Jonas Jarutis, Aurimas Gaidžiūnas, Juozas Varžgalys, Andriejus Stančikas, Viktoras Rinkevičius, Kęstutis Bacvinka, Vytautas Rastenis, Alfredas Stasys Nausėda, Juozas Rimkus ir Petras Nevulis.

Taip pat socialdarbiečiai Rimantas Sinkevičius, Artūras Skardžius, „darbietis“ Valentinas Bukauskas, konservatorius Sergejus Jovaiša, „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis ir frakcijai „Lietuvos gerovė“ priklausantis Juozas Imbrasas.

Džiugesį dėl priimto sprendimo Seime išreiškė ir gamtos fotografas Marius Čepulis, pasidalijęs parlamentarų balsavimo rezultatais. „Čia šio ryto balsavimas už tai, kad nebūtų svarstomas naktinių taikiklių ir garso slopintuvų įstatymas. Ką galima pasakyti: 1. Valstiečiai kaip niekad „vieningi“ (primenu Ramūnas buvo prieš taikiklius). 2. Širinskienė palaikė Šimonytę! 3. Ačiū Ingridai ir visiems jai pritarusiems bei susilaikiusiems“, – feisbuke rašė M. Čepulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.