Ornitologai kviečia skaičiuoti sodus, sodybas ir kiemus lankančius paukščius

Šių metų sausio 29-31 dienomis (penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį) Lietuvos ornitologų draugija rengia akciją „Paukščiai prie mano namų“, kurioje gali dalyvauti visi gamtai ir paukščiams neabejingi žmonės.

 E. Drobelio/E. Skirpsto nuotr.
 E. Drobelio/E. Skirpsto nuotr.
 A. Skirpsto nuotr.
 A. Skirpsto nuotr.
 A. Skirpsto nuotr.
 A. Skirpsto nuotr.
E. Drobelio nuotr.
E. Drobelio nuotr.
E. Drobelio nuotr.
E. Drobelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos ornitologų draugija

Jan 29, 2021, 6:32 PM

Tikimės, kad tai taps tradiciniu kasmet organizuojamu žmogaus kaimynystėje žiemojančių paukščių surašymo renginiu, kurio metu surinkti duomenys leis įvertinti atskirų paukščių rūšių skaičiaus kaitą, o visuomenei suteiks galimybę stebėti sparnuočių gyvenimą ir geriau pažinti mūsų krašte žiemojančius paukščius. Šiais metais akcija skaičiuoja penktus metus.

Didžiojoje Britanijoje šios apskaitos šiais metais skaičiuos jau net 42 metus, o jose kasmet dalyvauja apie 0,5 milijono šios šalies gyventojų.

Tai didžiausias tokio pobūdžio renginys, kurio metu surinkti duomenys panaudojami paukščių populiacijų gausos pokyčiams stebėti. Panašios sodybose besilankančių paukščių apskaitos vykdomos daugelyje Europos valstybių, JAV ir Kanadoje.

Tai populiarus ir žmonių labai mėgiamas renginys, kurio metu žmonės savo malonumui praleidžia vieną valandą stebėdami ir skaičiuodami savo gyvenamoje aplinkoje besilankančius paukščius, tuo pačiu geriau pažindami mus supančią aplinką ir įvertindami mūsų kuriamos aplinkos poveikį paukščiams. Daugelyje šalių paukščiai prie namų skaičiuojami ir veisimosi ar net sezoninių migracijų metu.

Kaip dalyvauti?

Pasirinkite jums patogų stebėjimo laiką (paukščius reikia stebėti ir skaičiuoti lygiai 1 valandą bet kuriuo jums patogiu dienos metu). Patogiai įsitaisykite pasirinktoje stebėjimo vietoje (kambaryje su vaizdu į jūsų lesyklą, parke ar kieme – tokioje vietoje, kur netrikdytumėte lesykloje besilankančių paukščių ir būtumėte apsaugotas nuo žvarbaus vėjo).

Suskaičiuokite visus vienu metu pamatytus kiekvienos rūšies paukščius (reikia nustatyti maksimalų kiekvienos rūšies individų skaičių – tik tuos paukščius, kurie jūsų matymo lauke yra vienu metu; naudokite atspausdintą mūsų paruoštą duomenų registravimo formą ar savo užrašus).

Pasibaigus skaičiavimo laikui (praėjus lygiai 60 minučių nuo skaičiavimo pradžios) įveskite rezultatus – stebėtų kiekvienos rūšies paukščių skaičių – į žemiau esančios duomenų rinkimo formos laukus ir pažymėkite savo stebėjimo vietą žemėlapyje.

Pastaba: jei jūsų stebėjimo vietoje per vieną valandą nepasirodė nei vienas paukštis – duomenų formą vis tiek užpildykite, tačiau į atskirų paukščių rūšių laukus jokių skaičių nerašykite. Tokie duomenys – taip pat vertinga informacija, leisianti atlikti tikslesnį duomenų įvertinimą.

Duomenis labai greitai ir patogiai suveskite čia: https://lod.maps.arcgis.com/apps/GeoForm/index.html?appid=e884507e2e3d4165ba783ac03e2b0903

Patikrinkite kaip stebėti paukščius sekasi Jūsų kaimynams: https://lod.maps.arcgis.com/apps/SummaryViewer/index.html?appid=25aa0059edf24f91bd6af0ab02f63d88

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.