Bitės kraustosi į miestą: ant biurų, viešbučių ir restoranų stogų daugėja avilių

Be jų neišgyventų augalai, o mes negalėtume džiaugtis gausiu derliumi.

Bitės, bitininkas, blc centras, avilys, stogas, avilys ant stogo<br>G.Bitvinsko nuotr.
Bitės, bitininkas, blc centras, avilys, stogas, avilys ant stogo<br>G.Bitvinsko nuotr.
Raimondas Rimkus su šeima,bitininkai,bitės,aviliai,medus,vasara,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Raimondas Rimkus su šeima,bitininkai,bitės,aviliai,medus,vasara,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-05-20 15:10

Šiandien minimos Pasaulinės bitės dienos proga aplinkosaugininkai primena visuomenei, kad sukūrus palankias sąlygas bitėms, jos puikiai gali gyventi ir mieste.

Lietuvoje miesto bitininkystė sparčiai populiarėja. Aviliai ant biurų, viešbučių, restoranų, gyvenamųjų namų stogų – nebe naujiena ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose. Tačiau nėra teisės aktų, reglamentuojančių bičių laikymą mieste.

Todėl ministerija planuoja inicijuoti diskusijas su šią veiklą kontroliuojančia Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba ir bitininkų bendruomene, siekiant išsaugoti nykstančią bičių populiaciją ir skatinant visuomenę plačiau užsiimti miesto bitininkyste.

„Mieste pesticidų naudojama mažiau nei žemės ūkyje, o žiedų įvairovė itin marga, tad bitės randa nektaro nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Vis dėlto tenka susidurti su mitais apie bites ir medų miesto teritorijoje.

Manoma, kad aplinkos tarša neigiamai veikia bites ir medaus kokybę. Tačiau tyrimai rodo, kad miesto ir užmiesčio meduje esančių teršalų ir sunkiųjų metalų kiekiai skiriasi labai mažai“, – sako Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vyr. specialistė Ieva Čaraitė.

Be biologinės įvairovės palaikymo, bitės labai svarbios kaip augalų apdulkintojos. Joms išnykus, žmogui tektų apdulkinti augalus savo rankomis.

Pagal Tarptautinės platformos dėl biologinės įvairovės ir ekosisteminių paslaugų 2016 m. atliktą vertinimą, pasaulinė bičių ir kitų apdulkintojų teikiama nauda siekia nuo 210 iki 515 mlrd. eurų per metus.

Deja, bičių ir kitų apdulkintojų mažėja visų pirma dėl žmogaus veiklos. Pagrindinės priežastys: žemės naudojimo paskirties keitimas ir buveinių nykimas, aplinkos tarša, intensyvus žemės ūkis ir pesticidų naudojimas, klimato kaita, invazinės rūšys ir ligos.

Todėl siekiant išsaugoti bičių populiaciją, urbanistinė bitininkystė tampa vis reikalingesnė.

Bitės egzistuoja jau nuo dinozaurų laikų. Seniausiai bitės fosilijai – maždaug 100 milijonų metų. Nors ankstyvos jų rūšys jau išnykusios, šie vabzdžiai nuo senų laikų žmonijai neša didelę naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.