Užfiksuotas retas Azijos gepardo jauniklių gimimas Irane

Irane Azijos gepardo patelė atsivedė tris „sveikus“ jauniklius, sekmadienį pranešė Aplinkos departamento vadovas, pavadinęs tai pirmu tokiu nykstančios rūšies atveju nelaisvėje.

Retas Azijos gepardo jauniklių gimimas Irane.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Retas Azijos gepardo jauniklių gimimas Irane.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2022, 1:20 PM, atnaujinta May 1, 2022, 1:21 PM

„Tai pirmasis Azijos gepardo gimimas nelaisvėje“, – naujienų agentūrai IRNA sakė Ali Salajeghehas. „Išsaugodami šiuos jauniklius, galime padidinti gepardų populiaciją nelaisvėje, o tada – ir pusiau laisvėje“, – pridūrė A. Salajeghehas.

Jaunikliai gimė Tourano laukinės gamtos prieglobstyje Semnano provincijoje į rytus nuo Teherano, kur motina ir jos jaunikliai stebimi intensyviosios terapijos skyriuje. Gepardai, greičiausi pasaulyje sausumos gyvūnai, galintys pasiekti 120 kilometrų per valandą greitį, kadaise gyveno buveinėse nuo rytinės Indijos pakrantės iki Senegalo Atlanto vandenyno pakrantėje ir toliau.

Jie vis dar aptinkami kai kuriose Pietų Afrikos dalyse, tačiau praktiškai išnyko Šiaurės Afrikoje ir Azijoje. Iranas yra viena iš paskutinių šalių pasaulyje, kurioje Azijos gepardai gyvena laukinėje gamtoje, ir 2001 metais pradėjo Jungtinių Tautų remiamą jų apsaugos programą.

Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos teigimu, porūšis „Acinonyx jubatus venaticus“, paprastai žinomas kaip Azijos gepardas, yra ties visiško išnykimo riba. Sausį aplinkos viceministras Hassanas Akbari sakė, kad Irane gyvena tik keliolika Azijos gepardų, o 2010 m. jų buvo 100. Jų padėtis „visiškai kritiška“, tuomet sakė H. Akbari ir pridūrė, kad gyvūnai tapo sausros, medžiotojų ir autoavarijų aukomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.