Į Baltijos jūrą bus paleisti aštuoni Jūrų muziejuje slaugyti ruoniukai

Kaip pranešė Jūrų muziejus, šiais metais iš viso teko priglausti ir rūpintis 23 ruonių jaunikliais. 19 iš jų buvo išslaugyta, dar keturi neišgyveno, devyni vasarą buvo paleisti į Baltijos jūrą.

Ruoniukai.<br>A.Mažūno/Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.
Ruoniukai.<br>A.Mažūno/Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.
Paskutinieji ruoniukai į bangas ners rudens pradžioje.<br>Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.
Paskutinieji ruoniukai į bangas ners rudens pradžioje.<br>Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 3:57 PM

Dvi ruoniukės dar lieka muziejuje, nes jos dar nesugeba maitintis savarankiškai.

Visi paleidžiami gyvūnai sveria daugiau nei 40 kilogramų. Būdami tokio dydžio jie jau gali savarankiškai išgyventi gamtoje.

Jūrų muziejaus teigimu, jaunikliai bus dėžėse pakrauti į laivą „NZ55“ ir paleidimui išplukdomi į atvirą jūrą.

„Ruoniukų išgabenimas laivu (...) gyvybinė būtinybė, norint, kad mūsų išgelbėti gyvūnėliai neatsidurtų žvejų tinkluose. Be to, pakrantėje nebėra žuvies, ji likusi tik giliai jūroje, tad paleidus pakrantėje ruoniukams tektų vargti plaukiant žuvies į jūros gilumą“, – pranešime cituojamas muziejaus Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas, biologas Arūnas Grušas.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, šis ruoniukų paleidimas yra ypatingas, nes visi gyvūnai bus su specialiais prie nugaros pritvirtintais siųstuvais, jie teiks informaciją apie ruonių gyvenimą.

„Tai – ypatingai svarbi informacija, nes ji atskleidžia ne tik ruonių gyvenimo būdą, įpročius, bet ir visos Baltijos ekologinę situaciją – pernai metų duomenys parodė, kad ruoniai plaukia maitintis toli ir giliai į jūrą. Jie – ne vandens maratono mėgėjai, tai rodo, kad kitur nebėra žuvies“, – teigė ji.

Siųstuvai bus pritvirtinti prie ruoniukų nugaros epoksidiniais klijais ir automatiškai aktyvuosis, kai pateks su gyvūnu į sūrų vandenį. Informaciją jie teiks iki pavasario, kol nenukris ruoniams keičiant kailiuką.

Duomenys, gauti iš siųstuvų, bus sisteminami, jais bus dalijimąsi ir su kitų šalių mokslininkais.

Baltijos pilkieji ruoniai yra reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.