Minima gepardų diena: pateikė įdomiausius faktus apie greičiausią žinduolį žemėje

​Spalio 20 d. buvo minima lėčiausio žinduolio – tinginio – diena, o gruodžio 4 d. minima ir Tarptautinė greičiausio žinduolio – gepardo diena. Jos tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į šiuos gyvūnus ir apsaugoti nuo išnykimo, o Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus specialistai dalijasi ir įdomiausiais faktais apie šiuos gyvūnus. 

Gepardai.<br>123rf nuotr.
Gepardai.<br>123rf nuotr.
Gepardai.<br>123rf nuotr.
Gepardai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 4, 2022, 8:47 AM

Gepardai aptinkami Rytų ir Pietų Afrikoje. Vieną porūšį – sparčiai nykstantį Azijos gepardą – galima aptikti tik Irane. Manoma, kad jų laisvėje gyvena vos keli šimtai.

Gepardas – vienintelė didžioji katė, kuri neriaumoja ir turi pusiau ištraukiamus nagus. Šios savybės išskiria gepardus iš didžiųjų kačių grupės. Gepardai išsiskiria ir tuo, kad jie aktyvūs dieną, kai kiti jų konkurentai – liūtai ir hienos – ilsisi.

Gepardas vos per dvi sekundes gali pasiekti septyniasdešimt penkių kilometrų per valandą greitį. Laisvėje gyvenantys gepardai didesniu nei šimto kilometrų per valandą greičiu gali bėgti apie trisdešimt sekundžių. Po tokios medžioklės plėšrūnui reikia pusvalandžio, kad atgautų kvapą ir galėtų pasimaitinti grobiu. Dėl šios priežasties grobį dažnai atima liūtai, hieniniai šunys, hienos.

Kiekvieno gepardo kailis yra unikalus. Pagal kailio raštą gyvūnai gali atpažinti vienas kitą. Šių plėšrūnų kailis gali skirtis priklausomai nuo jų buveinės. Pastebėta, kad dykumose aptinkami gepardai būna mažesni, jų kalis blyškesnis. Kai kurie pietų Afrikos gepardai turi genetinę mutaciją, kuri lemia didesnes, ryškesnes dėmes. Tokiu kailio raštu išsiskiriantys gepardai vadinami karališkaisiais.

Gepardai, lyginant su kitomis didžiosiomis katėmis, atsiveda išskirtinai daug jauniklių. Gausios vados, kurias sudaro 5–6 jaunikliai, yra būtinos dėl didelio jų mirtingumo. Gepardų tyrimas Serengečio nacionaliniame parke atskleidė, kad tik apie 6 proc. jauniklių sulaukia brandos. Silpni mažyliai dažnai tampa liūtų ir dėmėtųjų hienų grobiu.

Patelės ir patinai iš tos pačios vados laikosi kartu apie pusmetį po to, kai tampa nepriklausomi. Vėliau gepardų patelės atsiskiria ir gyvena po vieną. Patinai taip pat dažnai gyvena pavieniui, tačiau kartais sudaro mažas grupes su vienu ar dviem patinais, įprastai – tos pačios vados nariais.

Siekdamos padidinti jauniklių išlikimo galimybes, patelės moko jauniklius medžioti. Pagautą, bet dar gyvą grobį jos atneša jaunikliams, o 5–7 mėnesių amžiaus gepardai paleistą gyvūną turi sumedžioti patys. Šis jauniklių mokymo procesas lemia didesnį nepavykusių medžioklių skaičių. Jaunikliai taip pat dažnai sužlugdo medžioklę žaisdami ar sujudėdami netinkamu metu.

Gepardas – ne tik greičiausias sausumos žinduolis, bet ir sparčiausiai nykstanti didžioji katė. Kadaise gausiai paplitę Azijoje ir Afrikoje, šiandien jie yra įtraukti Tarptautinę raudonąją knygą. Buveinių praradimas ir grobio trūkumas kelia grėsmę šių kačių išlikimui. Manoma, kad laisvėje liko mažiau nei 7000 suaugusių gepardų“, – dalijasi specialistai. 

Šį gyvūną galite apžiūrėti Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ekspozicijoje, o apie gepardus daugiau sužinosite paspaudę čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali laida: antrosios karo Ukrainoje metinės