L. Jonauskas prašo Prezidento vetuoti naktinius taikiklius įteisinantį Medžioklės įstatymą

Reaguodamas į ketvirtadienį Seimo priimtas Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis šernams ir invaziniams gyvūnams medžioti įteisinami naktinio matymo taikikliai, Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas kreipėsi į Prezidentą Gitaną Nausėdą, prašydamas vetuoti šį dokumentą.

L. Jonauskas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
L. Jonauskas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 12:59 PM

L. Jonauskas teigia, kad šis įstatymas priimtas pataikaujant tik smulkiai interesų grupei, neatsižvelgiant į institucijų prieštarą ir galimas grėsmes.

„Jau gerą dešimtmetį įvairiais būdais bandoma įteisinti naktinio matymo taikiklių naudojimą medžioklėje. Ankstesnėse kadencijose Seimas, veikiamas neigiamos visuomenės nuomonės, nesiryždavo pritarti vieno ar kito politiko bandymams įteisinti šių priedėlių naudojimą medžioklėje.

Šiandien Seimas balsavo gėdingiausiame savo balsavime, parodydamas, kad aplinkosaugininkų, visuomenės, Aplinkos ministerijos, STT, kitų kompetentingų institucijų balsas, kurios nepritarė naktinių matymo taikiklių medžioklėje įteisinimui bei įžvelgė daugybę grėsmių, yra mažiau svarbus už siaurą interesų grupę, siekiančią medžioklėje turėti dar vieną „žaisliuką“.

Naktinio matymo taikiklių medžioklėje įteisinimas gali paskatinti dar didesnį brakonieriavimą, su kuriuo jau daugybę metų kovoja ir aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, ir neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai“, – teigia L. Jonauskas.

Pasak parlamentaro, šiuo metu beliko tik paskutinė galimybė – prašyti Prezidento vetuoti Medžioklės įstatymą.

„Prezidentas Gitanas Nausėda ne kartą yra sakęs, kad aplinkosauga Lietuvoje turi pagaliau tapti tikru prioritetu. Tikiuosi, kad Prezidentas labai atsakingai įvertins žalą aplinkosaugai, kurią gali sukurti suteikta galimybė medžioti su naktinio matymo taikikliais, ir vetuos Seimo priimtą Medžioklės įstatymo projektą. Jis negali įsigalioti. Kitu atveju – aplinkos apsaugoje atsiras didelė problema“, – sako L. Jonauskas.

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad Medžioklės įstatymu įteisinus naktinių taikiklių naudojimą šernų ir invazinių gyvūnų medžioklėje, bus neįmanoma nustatyti, ar medžiotojas, visos medžioklės metu turėdamas naktinio matymo taikiklį, elnią, stirną ar kitą gyvūną sumedžiojo be šio ginklo priedėlio.

Pasak jo, tai savo išvadose Medžioklės įstatymo pataisoms yra akcentavusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). STT taip pat atkreipė dėmesį, kad gali būti sunku (dažnu atveju – neįmanoma) nustatyti ir šiurkščius medžioklės taisyklių pažeidimus.

Už Medžioklės įstatymo pataisas, kurios leis medžiotojams naudoti naktinio matymo taikiklius, balsavo 69 parlamentarai, 3 pasisakė prieš, vienas Seimo narys susilaikė. Didžioji dalis įstatymui prieštaraujančių politikų balsavime nedalyvavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.