„Nieko panašaus nesame matę“: Japonijoje nugaišo daugiau nei 1 tūkst. tonų žuvies

Gruodžio pradžioje netoli Hakodatės žvejybos uosto, Hokaide, jūros paviršiuje rasta apie 1 200 tonų sardinių ir skumbrių, plūduriuojančių jūros paviršiuje ir sudarančių daugiau nei kilometro ilgio sidabrinę antklodę. Japonijos pareigūnai pripažino, kad jiems sunku nustatyti, kodėl pastarosiomis dienomis į krantą išplauta šimtai tonų žuvies.

Negyvos žuvys. <br>CO/Scanpix nuotr. 
Negyvos žuvys. <br>CO/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2023, 3:50 PM

Trečiadienį Ramiojo vandenyno pakrantėje įsikūrusio Nakiri miestelio pareigūnai pastebėjo siaubingą vaizdą – vėl išplauta apie 30–40 tonų negyvų šviesiapelekių silkių.

Vietos žvejai suskubo rinkti žuvis, baimindamiesi, kad jų gaišenos skaidydamosi sumažins deguonies kiekį vandenyje ir pakenks jūros ekosistemai.

„Niekada anksčiau nieko panašaus nesame matę. Tik maždaug pernai Nakiri mieste pradėjome gaudyti šias žuvis. Tai verčia mane susimąstyti, ar jūros ekosistema nesikeičia“, – laikraščiui „Mainichi Shimbun“ sakė 25 metus šioje vietovėje dirbantis žvejys.

Ekspertai spėja, kad migruojančios žuvys įstrigo po to, kai jas iki išsekimo persekiojo geltonuodegės ar kitos plėšrios žuvys. Jie taip pat pridūrė, kad masinio mirtingumo atvejai gali įvykti staiga nukritus vandens temperatūrai, todėl žuvis ištinka šokas. Tačiau niekas negalėjo patvirtinti tikros priežasties.

„Šiuo metu priežastis nežinoma. Planuojame paimti jūros vandens mėginius iš tos vietos ir ištirti juos, kad išsiaiškintume priežastį“, – laikraščiui sakė vietos žuvininkystės pareigūnas Mikine Fujiwara.

Japonijos vyriausybės pareigūnai taip pat paneigė britų laikraštyje „Daily Mail“ paskelbtą pranešimą, kuriame šis reiškinys buvo siejamas su Fukušimos Daiichi atominės elektrinės apdoroto vandens išleidimu.

Japonijos vyriausybės paskelbtame pranešime pažymima, kad negyvos žuvys į krantą išmestos praėjus beveik keturiems mėnesiams po to, kai elektrinė į Ramųjį vandenyną pradėjo leisti vandenį, kuriame yra nedidelis kiekis radioaktyvaus izotopo tričio.

Tarptautinė atominės energijos agentūra patvirtino planą, saugos apžvalgoje nurodydama, kad vandens išleidimas turės „nereikšmingą radiologinį poveikį žmonėms ir aplinkai“.

Kinija, kuri priešinosi išleidimui ir uždraudė japoniškų jūros gėrybių tiekimą, buvo apkaltinta veidmainyste, nes jos atominės elektrinės reguliariai išsiurbia nuotekas, kuriose tričio kiekis yra didesnis nei Fukušimos nuotekose.

„Esame susirūpinę dėl nepagrįstos informacijos“, – laikraščiui „Asahi Shimbun“ sakė Japonijos žuvininkystės agentūros pareigūnas.

Žuvų nuotraukomis plačiai dalijamasi socialinėje žiniasklaidoje – daugelį jų lydi su Fukušima susijusios sąmokslo teorijos.

„Vandens stebėjimo tyrimų rezultatuose nenustatyta jokių nukrypimų“, – sakė žuvininkystės agentūra, turėdama omenyje vandenį, kuris iki šiol buvo išpumpuotas iš Fukušimos elektrinės. „Esame susirūpinę dėl informacijos, kuri nepagrįsta moksliniais įrodymais, skleidimo“.

Fukušimos žvejų kooperatyvai įspėjo, kad išleidžiamos nuotekos dar labiau pakenks jų jūros gėrybių reputacijai.

Hakodatės miesto pareigūnai paragino vietos gyventojus nevartoti išmestos žuvies, nes buvo gauta pranešimų, kad kai kurie renka jos kiekius parduoti ar suvalgyti. „Mes tiksliai nežinome, kokiomis aplinkybėmis šios žuvys nugaišo, todėl nerekomenduoju jų valgyti“, – sakė žuvininkystės tyrėjas Takaši Fudzioka.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.