Lietuviai jau pastebi gandrus: ornitologas atsakė, ar artimiausiu metu jų išvysime daugiau

Gandro dieną lietuviai mini kovo 25-ąją. Tikima, kad būtent tada šie sparnuočiai turėtų sugrįžti iš šiltų kraštų. Visgi tautiečiai gandrus stebi dar net neatėjus kovui, o vieną iš jų kelyje Klaipėda-Šilutė įamžino ir Donatas Arlauskas.

Sugrįžę gandrai. <br>lrytas.lt koliažas. 
Sugrįžę gandrai. <br>lrytas.lt koliažas. 
Sugrįžę gandrai. <br>D.Arlausko nuotr. 
Sugrįžę gandrai. <br>D.Arlausko nuotr. 
Sugrįžę gandrai. <br>D.Arlausko nuotr. 
Sugrįžę gandrai. <br>D.Arlausko nuotr. 
Sugrįžę gandrai. <br>D.Arlausko nuotr. 
Sugrįžę gandrai. <br>D.Arlausko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 4:48 PM, atnaujinta Feb 27, 2024, 4:49 PM

Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) ornitologas Gediminas Petkus sako, kad šiems sparnuočiams, žiemojantiems Afrikoje, grįžti dar tikrai per anksti, todėl tikėtina, kad tai – Lietuvoje šaltąjį sezoną praleidęs gandras ir masinio šių paukščių parskridimo dar teks palaukti.

„Labai tikėtina, kad tai – žiemojantys gandrai. Lietuvoje buvo stebimas ir minėtas atvejis, ir dar keli prie Utenos, Tauragės. Prie Utenos buvo tiksliai žinoma, kad tai pas žmones per žiemą laikomi gandrai, o šis, Klaipėdos krašte, irgi didelė tikimybė, kad žiemojantis. Gal prie žvejų priskrenda maitintis, galbūt netoliese esančiame Dumpių sąvartyne žiemojo.

Jei tikrai būtų iš Pietų grįžę gandrai, būtų labai ankstyvi. Pastaraisiais metais, kiek stebime, jie grįžta dviem savaitėm anksčiau nei įprasta švęsti gandrines – nuo kovo 9, 10, 15 dienos prasideda jų stebėjimai. Kol kas ir LOD nariai, ornitologai, paukščių stebėtojai dar nėra pastebėję, kad gandrai grįžtų“, – sako G.Petkus.

Tačiau sugrįžtančių sparnuočių tikrai netrūksta. Parskrenda tikromis pavasario šauklėmis vadinamos gervės, vieversiai, pempės, žąsys, smulkūs paukščiai.

Tiesa, dalis jų, primena ornitologas, sugrįžus žiemiškiems orams dar galėtų pasitraukti kiek piečiau. Visgi kol orai primena pavasarį, o sparnuočiai vis drąsiau traukia namo, daugelis svarsto, ar jau nukabinti lesyklėles.

„Galima lesinti dar, bet ne tiek daug lesalo pilti. Patys paukščiai jau nebeskris taip aktyviai, matysime, kad jų vis mažiau. Atskrenda dar zylės, alksninukai, žaliukės, bet jau tų pačių kėkštų nebematyti“, – sako G.Petkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.