Turistų pamėgtame Tailando miestelyje – chaosas: pareigūnai bando suvaldyti savo tvarką įvedusias beždžiones

Tailando turistinį miestą Lopburį siaubia beždžionių gaujos. Policininkai kovai su „pavojingais“ primatais apsiginklavo laidynėmis ir raminamaisiais, o jau paskelbtas ir planas dalį beždžionių sugauti.

Beždžionės Tailande, Lopburyje. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Beždžionės Tailande, Lopburyje. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Tailando turistinį miestą Lopburį siaubia beždžionių gaujos.<br>123rf.com nuotr.
Tailando turistinį miestą Lopburį siaubia beždžionių gaujos.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 8:06 AM

Beždžionės tapo tikru traukos objektu, į miestą pritraukiančiu daugybę turistų, tačiau jų elgesys ėmė kelti nerimą. Beždžionės dažnai bando atimti iš žmonių maistą, todėl kartais kyla grumtynės, kurių metu žmonės apdraskomi. Visgi didžiausia pasipiktinimo banga kilo kovą. Beždžionė iš moters bandė atimti maistą, pastarąją pargriovė ir ji išsinarino kelį. Kitą vyrą gyvūnas nubloškė nuo motociklo.

Valdžios institucijos tikisi surinkti apie 2 500 miesto beždžionių ir įkurdinti jas didžiuliuose aptvaruose, sakė Nacionalinių parkų, laukinės gamtos ir augalų apsaugos departamento generalinis direktorius Athapol Charoenshunsa. Jis pridūrė, kad kartu su laukinės gamtos ekspertais bus ieškoma būdų, kaip ribotam beždžionių skaičiui likti laisvėje mieste.

Oficiali beždžionių gaudymo kampanija vyksta jau daugiau nei savaitę, o pirmenybė teikiama agresyvesniems alfa patinams. Pareigūnams jau pavyko sučiupti beždžionę pavadintą Ai Krao, kuri dėl savo agresyvumo buvo liūdnai pagarsėjusi tarp vietinių pardavėjų ir vairuotojų. Pareigūnai jį užmigdė raminamąja strėle, o paskui uždarė į narvą.

Iki šiol sugautos beždžionės perduotos kaimyninės Saraburio provincijos laukinės gamtos institucijų globai, o kitos išsiųstos į Lopburio zoologijos sodą.

Visgi beždžiones sugauti gana sunku, nes jos buvo gerai susipažinusios su raminamaisiais užpildytais ginklais ir darbuotojams prie jų vos priartėjus jos sugebėdavo pasprukti šokinėdamos net aukštais pastatais.

„Turėjome slėpti veidus ir ginklus su raminamaisiais, kad beždžionės jų nepamatytų“, – sakė Gamtos apsaugos biuro pareigūnas Nathi Krutthaka.

Kovoja ir laidynėmis

„Nenoriu, kad žmonės skriaustų beždžiones, ir nenoriu, kad beždžionės skriaustų žmones“, – sakė A.Charoenshunsa žurnalistams per spaudos konferenciją Bankoke.

Visgi vietos policijos nuovada pareigūnams išdalino medines laidykles, kuriomis pareigūnai gali „šaudyti“ į nevaldomus primatus, kurie dažnai lipa ant automobilių, vagia maistą iš parduotuvių ir turistų bei niokoja turtą.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip du policijos pareigūnai motociklu važinėja po Lopburio apylinkes, o sėdintis gale išsitraukia laidyklę ir svaido mažus akmenukus į „pavojų keliančias“ beždžiones.

Šie veiksmai pradėti po to kai Lopburio provincijos policijos vadas policijos Apirakas Wechkanchana įsakė įsteigti specialų padalinį kovai su agresyviomis laukinėmis beždžionėmis.

„Žinau apie beždžionių keliamą pavojų. Jos pradėjo kelti grėsmę turistams ir vietos gyventojams. Dabar mūsų pareigūnų nešiojamos laidynės padės prireikus atbaidyti beždžiones. Daugeliu atvejų jiems tereikia panaudoti laidynę kaip atgrasymo priemonę, jiems nereikės realiai taikytis į beždžiones“, – sakė A.Wechkanchana.

Jis teigė, kad akmenimis šaudyti į gyvūnus jiems leidžiama tik tada, kai nėra kitų būdų jas suvaldyti. Pareigūnams taip pat pavesta stabdyti beždžiones, bandančias vogti ar niokoti daiktus.

Pastaraisiais metais Lopburis tapo žinomas dėl nekontroliuojamos beždžionių populiacijos, todėl kai kas jį prilygina apokaliptiniam pragaro peizažui – beždžionės net užima tuščius pastatus.

Pandemijos įkarštyje, kai trūko maisto, jos buvo pastebėtos įsitraukusios į masinius gaujų susirėmimus. Vis dažniau pasitaikydavo išpuolių prieš automobilius, namus, turgaus prekeivius ir turistus.

Nepaisant pavojų, vietiniai gyventojai nori, kad beždžionės liktų mieste, nes jos yra populiarus turistų iš viso pasaulio, kurie jas maitina saldžiais skanėstais, traukos objektas.

Tailando vyriausybė stengiasi suvaldyti makakų problemą, tačiau ėmėsi priemonių beždžionių populiacijai visoje šalyje valdyti, įskaitant draustinių kūrimą, masines sterilizacijos programas, visuomenės švietimą, kaip tinkamai elgtis su gyvūnais, ir jų perkėlimą į tinkamesnes buveines.

Parengta pagal AP ir „Daily mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.