Kaip 14 kartų greičiau surinkti nukritusius lapus?

Prasidėjus rudeninių lapų kritimui miesto gatves tvarkantys specialistai į pagalbą pasikinkė lapų pūstuvus. Nors daliai miestiečių toks lapų rinkimo būdas atrodo nepriimtinas, tačiau tvarkdariai sako, kad naudojat šį metodą lapai surenkami ir greičiau, ir pigiau.

 Prasidėjus rudeninių lapų kritimui miesto gatves tvarkantys specialistai į pagalbą pasikinkė lapų pūstuvus. 
 Prasidėjus rudeninių lapų kritimui miesto gatves tvarkantys specialistai į pagalbą pasikinkė lapų pūstuvus. 
 Prasidėjus rudeninių lapų kritimui miesto gatves tvarkantys specialistai į pagalbą pasikinkė lapų pūstuvus. 
 Prasidėjus rudeninių lapų kritimui miesto gatves tvarkantys specialistai į pagalbą pasikinkė lapų pūstuvus. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 23, 2018, 2:26 PM

Be to, lapų pūstuvų naudojimas yra normali praktika tiek Europoje, tiek už Atlanto.

Prasidėjus auksiniam rudeniui dalis gyventojų ėmė piktintis, kad aplinkos priežiūros specialistai griebėsi lapų pūstuvų, kurie esą yra neefektyvūs, kelia dulkes ir triukšmą.

Žmonės socialiniuose tinkluose net dalinosi vaizdo įrašais ir klausė – koks efektas kelti dulkes ir pūsti lapus iš vienos vietos į kitą.

Vilniaus miestą tvarkančios įmonės „Mano aplinka“ Teritorijų valymo grupės vadovė Diana Lubė tikino, kad gyventojų nusiskundimai dėl lapų pūstuvų yra suprantami, nes tai pakankamai garsiai veikiantys prietaisai, tačiau priekaištai dėl neefektyvumo yra nepagrįsti. Jos teigimu, tokia metodika naudojama daugelyje Europos miestų, o jos efektyvumą patvirtina skaičiai.

„Miestą sutvarkyti naudojant lapų pūstuvus galima 14,3 karto greičiau nei rankiniu būdu – grėbiant ir šluojant. Tokiu būdu taupomi miesto resursai, kurie leidžia sumažinti darbų kainą ir miestiečių išlaidas. Žinoma, negerai, jei darbuotojai savavališkai pučia ne lapus, o tik sausas dulkes. Tokiu atveju visada prašome, kad gyventojai mums apie tai praneštų klientų aptarnavimo centro numeriu 8700 55966“, – kalbėjo D.Lubė.

Anot jos, kartais gyventojams susidaro įspūdis, kad lapų rinkimas yra neefektyvus procesas, turint omenyje tai, kad dar didelė dalis lapų yra nenukritę.

Tačiau rudens metu, ypač esant nepastovioms oro sąlygoms, šlapi lapai tampa labai slidūs ir gyventojams kyla didelis pavojus paslysti ir susižeisti, todėl privaloma laiku užtikrinti maksimalų lapų rinkimą nuo šaligatvių ir gatvių, kad bet kurią dieną palijus Vilniaus miesto svečiams ir gyventojams būtų saugu keliauti iš vienos vietos į kitą.

Įmonės atstovė teigė, kad šiuo metu lapų surinkimui naudojami tik profesionalūs vidutinio galingumo pūstuvai. Ji sutinka, kad dalį miestiečių gali šiek tiek erzinti įrankių skleidžiamas triukšmas, tačiau būtent todėl aplinkos priežiūros specialistai juos naudoja griežtai pagal nustatytą grafiką.

„Lapus pradedame pūsti darbo dienomis ne anksčiau nei 7 val. ryto, o savaitgaliais 9 val. ryto ir ne ilgiau nei iki 16 val. Mūsų naudojamų pūstuvų triukšmo lygis svyruoja nuo 79 iki 89 db, todėl labai laukiame, kada rinkoje pasirodys profesionalūs, tyliau veikiantys elektriniai pūstuvai, su viena įkrova galintys dirbi bent keletą valandų. Mat šiuo metu daugiausia parduodami tik iki 40 minučių veikiantys elektriniai prietaisai, kurių skleidžiamas triukšmas tik iki 15 proc. mažesnis“, – patikslino D.Lubė.

Interneto portalo statista.com duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose lapų pūstuvus aplinkos tvarkymui naudoja 133 milijonai gyventojų.

Tiesa, dalyje valstijų galingi pūstuvai yra uždrausti, tačiau tų miestų gyventojai už aplinkos tvarkymą moka žymiai didesnius mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.