Aplinkosaugininkai pataria, kaip elgtis įtarus miško vagystę

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai įspėja, kad miško vagystės atidžiai tiriamos, kad būtų išaiškinti pažeidėjai. O kadangi tokių nusižengimų žala aplinkai didelė (tarkim, naikinamos laukinių paukščių ir žvėrių buveinės, žalojama miško paklotė), už juos laukia nemenkos baudos.

Aplinkosaugininkams visada labai svarbi visuomenės pagalba, todėl visi, įtariantys miško vagystę, gali padėti ją išsiaiškinti arba užkardyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aplinkosaugininkams visada labai svarbi visuomenės pagalba, todėl visi, įtariantys miško vagystę, gali padėti ją išsiaiškinti arba užkardyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2021, 6:00 PM

„Miško vagysčių tikrai mažėja, nes dabar už jas ne tik numatomos baudos iki 6000 eurų, bet ir gali būti skiriamas nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių, iškirstos medienos arba iš šios veiklos gautų pajamų konfiskavimas. Vis dėlto džiaugtis, kad tokių pažeidimų visai nebeliko, aplinkosaugininkai negali, taigi ir toliau vykdoma aktyvi miškų priežiūros kontrolė“, – pabrėžia AAD Miškų kontrolės departamento Klaipėdos miškų kontrolės skyriaus vyr. specialistė Kristina Stripeikienė.

Aplinkosaugininkams, priduria K.Stripeikienė, visada labai svarbi visuomenės pagalba, todėl visi, įtariantys miško vagystę, gali padėti ją išsiaiškinti arba užkardyti.

„Suabejoję, ar miškas kertamas teisėtai, pasitikrinkite internete adresu https://www.amvmt.lt/kirtleidimai/. Kadangi Valstybinė miškų tarnyba išduoda leidimus, informacija pateikiama interaktyviame žemėlapyje“, – sako aplinkosaugininkė.

Be to, jei kyla įtarimų, AAD pareigūnai pataria atkreipti dėmesį į detales, kaip vyksta darbai:

  • visur, kur vyksta teisėti kirtimai, biržė kas 100–200 metrų turi būti paženklinta informaciniais ženklais „Dėmesio, kertamas miškas“;
  • kai kirtimai teisėti, darbininkai dėvi šviesą atspindinčias liemenes, šalmus;
  • mediena tvarkingai sandėliuojama ir kraunama;
  • vagiant mišką, nenorima gerai apšviesti teritorijos, ypač naktį;
  • savavališki kirtimai dažniausiai vyksta naktį ir paimami tik vertingiausi rąstai: medžių viršūnės paliekamos miške ir malkos nekraunamos – pasiimami tik vertingi pjautiniai rąstai.

„Be abejo, norint išvengti nuostolių, svarbios prevencinės priemonės, į kurias dėmesį reikėtų atkreipti ir privačių miškų savininkams. Pavyzdžiui, reikia reguliariai lankytis savo miško valdoje. Tai matydami piktavaliai vargu ar norės labai rizikuoti. O patys taip pat būkite atidūs, reikėtų net įsiminti keliolika medžių kaip atskaitos tašką“, – pataria K.Stripeikienė.

Aplinkosaugininkė atkreipia dėmesį ir į tai, kad dažnai lankydamiesi savo valdoje laiku pastebėsite ir pablogėjusią miško sanitarinę būklę – džiūstančius medžius, kenkėjų židinius, šiukšles ar šiukšlintojus.

Be to, priduria K.Stripeikienė, viena geriausių prevencinių priemonių – draugystė su valdos kaimynais ar sodybų netoliese šeimininkais. Jei palaikysite gerus santykius, kaimynai tikrai praneš jums pamatę įtartiną veiką.

„Galiausiai, įtarę ar būdami tikri, kad vagiamas miškas, tikrai galite nesunkiai pagelbėti aplinkosaugininkams“, – pabrėžė aplinkosaugininkė.

Kad būtų galima greičiau nustatyti tikruosius pažeidėjus, reikėtų nufotografuoti matomo automobilio numerį, nustatyti koordinates, nufotografuoti ar nufilmuoti pačią vietovę, kirtimą, darbus ir turimą medžiagą siųsti ppt@aad.am.lt arba paskambinti Skubiosios pagalbos telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu 8 52 73 2995, sako miškų kontrolės pareigūnė.

Daugiau informacijos www.saugommiska.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.