Išvydęs sukrautus rąstus vilnietis iškart ėmė kelti klausimus: specialistai paaiškino situaciją

Išėjęs pasivaikščioti į mišką prie Šilo gatvės ir pastebėjęs rąstų rietuves vilnietis Vytautas klausė, ar medžiams apsaugoti nuo kenkėjų nebuvo kitokių būdų.

Išėjęs pasivaikščioti į mišką prie Šilo gatvės ir pastebėjęs rąstų rietuves vilnietis Vytautas klausė, ar medžiams apsaugoti nuo kenkėjų nebuvo kitokių būdų.<br>V.Jurkūno nuotr.
Išėjęs pasivaikščioti į mišką prie Šilo gatvės ir pastebėjęs rąstų rietuves vilnietis Vytautas klausė, ar medžiams apsaugoti nuo kenkėjų nebuvo kitokių būdų.<br>V.Jurkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2023, 6:11 PM

„Gal buvo biocheminių priemonių, gal galima didinti medžių atsparumą kenkėjams? Belieka apgailestauti, kad miškininkams vienintelis būdas apsaugoti eglynus, pušynus – iškirsti sergančius medžius“, – atsiduso Vytautas.

Savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas pasakojo, kad šalia Šilo gatvės esančiame Pavilnių girininkijos miške fiksuotas kenkėjas žievėgraužis tipografas, jų židinių yra visoje Vidurio ir Rytų Europoje vyresnio amžiaus eglynuose.

Anot G.Grubinsko, šių kenkėjų naikinimas ir plitimo prevencija įmanoma tik laiku atlikus sanitarinius kirtimus.

77 hektarų plote suplanuota sanitariškai iškirsti 45 kenkėjų užpultas išdžiūvusias arba džiūstančias pušis. Žievėgraužiai tipografai Vilniaus pušynuose pradėjo plisti po praėjusios sausringos vasaros.

Baltarusijoje ir Ukrainoje per pastaruosius keletą metų šie kenkėjai numarino šimtus tūkstančių hektarų pušynų.

Pas mus kol kas pasirodė tik pirmieji jų židiniai, kuriuos savivaldybės miškininkai stengiasi kuo greičiau likviduoti, kad neišplistų.

Kenkėjų židiniai naikinami iškertant užpultus medžius ir išvežant arba sudeginant šakas, nes purškimas neefektyvus, be to, miestuose draudžiamas.

Jau pavasario pradžioje buvo kertamos dėl kenkėjų nudžiūvusios pušys Valakupiuose, prie Lakštingalų gatvės. Čia nudžiūvo 30 pušų.

Kenkėjai taip pat užpuolė medžius prie Verkių gatvės, kur nudžiūvo 160 pušų.

Miškininkai pastebėjo, kad šių metų pavasarį vyravę karšti ir sausi orai ir mažai lietaus lėmė ir pagrindinio eglynų kenkėjo žievėgraužio tipografo pagausėjimą – agresyviai puolamos žalios, taip pat išvirtusios ir išlūžusios eglės.

Valstybinių miškų urėdijos ir Valstybinės miškų tarnybos specialistai pastebėjo, kad šiemet sanitariniu požiūriu nepalankiausia padėtis fiksuojama 40 metų ir vyresniuose eglynuose.

„Šiemet fiksuojamas gausiausias eglynų pagrindinio kenkėjo – žievėgraužio tipografo – vabalų skaičius per pastaruosius du dešimtmečius.

Todėl šiais metais atidžiau stebime pusamžius ir vyresnius spygliuočių medynus, vertiname jų sanitarinę būklę ir, jeigu reikia, šaliname kenkėjų apniktus medžius“, – aiškino Valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

Valstybinė miškų tarnyba paskelbė, kad miškus naikinančių vabalų – žievėgraužių tipografų, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, padaugėjo dvigubai, o palyginti su 2021 metais – trigubai.

Tokį pagausėjimą lėmė trejus metus pasikartojantys sausų ir kaitrių orų laikotarpiai, pernai rugpjūčio mėnesį vyravę ekstremaliai karšti ir sausi orai bei šių metų balandį–birželį – sausi ir saulėti orai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.