Opozicija siūlo per Europos Parlamento rinkimus rengti referendumą dėl plynųjų miško kirtimų ribojimų

Seimo opozicija siūlo surengti patariamąjį referendumą dėl plynųjų miško kirtimų ribojimų ir uždraudimo saugomose teritorijose. Tokį referendumą planuojama rengti kartu su Europos Parlamento rinkimais – kitų metų gegužės 9 d.

Tomas Tomilinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Tomilinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija siūlo surengti patariamąjį referendumą dėl plynųjų miško kirtimų ribojimų ir uždraudimo saugomose teritorijose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo opozicija siūlo surengti patariamąjį referendumą dėl plynųjų miško kirtimų ribojimų ir uždraudimo saugomose teritorijose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 6:38 PM

Parašais šią iniciatyvą parėmė 47 parlamento mažumos atstovai – siūlymą numatantis projektas registruotas ketvirtadienio popietę.

Referendumu piliečiai raginami pritarti „riboti plynuosius miško kirtimus ir visiškai juos uždrausti saugomose teritorijose“.

Kaip Eltai teigė vienas iš nutarimo iniciatorių, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas, toks konsultacinis referendumas yra svarbus, nes partijos iki šiol neranda sutarimo dėl to, kokia turėtų būti šalies politikos kryptis miškų saugojimo klausimu.

„Visuomenė tikrai yra susirūpinusi. Svarbu atliepti tai, kas vyko per pastaruosius keturis metus. Dirbo Nacionalinis miškų susitarimas, pasiekė neblogų rezultatų. Tada procesai sustojo – partijos nesugebėjo įvykdyti ir realizuoti to susitarimo potencialo. Šis veiksmas, mano galva, išsprendžia tas dilemas – visuomenė atsakys į klausimus“, – Eltai komentavo T. Tomilinas.

Politikas viliasi, kad toks patariamasis referendumas įvyks.

„Nėra populistiškai primetamas sprendimas pažodžiui. Daugiau yra rodoma strateginė kryptis. Šis referendumas turi kur kas didesnius šansus (įvykti – ELTA)“, – teigė jis.

Be to, „Vardan Lietuvos“ atstovas neabejoja, kad prie iniciatyvos gali prisijungti ir valdančiosios koalicijos atstovai. Pasak jo, derybos ir pokalbiai dėl šio klausimo tik prasidės.

Kaip numato įstatymas, patariamuosius referendumus gali inicijuoti ne mažiau kaip 300 tūkst. piliečių arba Seimas.

Toks konsultacinis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė balsavimo teisę turinčių šalies piliečių. Referendumu siūlomas sprendimas laikomas priimtu tik tuo atveju, jeigu už klausimą pasisako ne mažiau kaip pusė balsavusiųjų piliečių.

ELTA primena, kad pastaruoju metu visuomenėje kilo pasipiktinimas Verkių regioniniame parke, draustiniuose ir saugomose teritorijose vykdomais plynaisiais kirtimais. Aplinkos ministerijos pareigūnai pabrėžė, kad kirtimai – sanitariniai ir yra vykdomi siekiant suvaldyti plintančią žievėgraužio tipografo (kinivarpos) populiaciją.

Dėl nepasitenkinimo miškų politika aktyvistai rengė ir protestą prie Seimo.

Tuo metu aplinkos ministras Simonas Gentvilas, sulaukęs klausimų dėl kilusio nepasitenkinimo, teigė, kad saugomuose miškuose bus siekiama sumažinti plynųjų kirtimų apimtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?