Vakaris Deksnys. Apie būsimą vėtrą skelbs ir varpai

„O mūsų parapijos skelbimus galite surasti svetainėje „Gismeteo“, – taip praėjusį sekmadienį vienoje sostinės bažnyčių užbaigė mišias kunigas, leisdamas suprasti, kad susirinkusiems linki gerų orų savaitgalio pabaigoje.

Vėtra nulaužė medį.<br>T.Bauro nuotr.
Vėtra nulaužė medį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2017, 7:32 AM

Kodėl rusų valdomoje, tegul ir lietuviškai kalbančioje, gismeteo.lt? Todėl, kad daugelis tautiečių orų prognozių dairosi būtent čia arba lenkiškoje meteo.pl. O kas gi nutiko su mūsų Hidrometeorologijos tarnybos pasididžiavimu meteo.lt?

Nieko ypatinga. Prieš porą metų pasikeitė dizainas, tad kurį laiką išvis nieko nebuvo įmanoma suprasti. Kai pagaliau bandomoji versija buvo patobulinta, prasidėjo kitos bėdos.

Ypač šią vasarą, kai lyg tyčia kuo dažniau prireikdavo sužinoti apie artėjančias liūtis, mūsiškė svetainė ėmė taip lūžinėti, kad net feisbuke tapo patyčių objektu. Neva nenori meteorologai nuvilti atostogautojų, todėl ir patys išėjo atostogų per lietų, ir kompiuterius išjungė.

Todėl išmaniųjų telefonų savininkams, kurie dabar sudaro daugiau nei pusę Lietuvos, lieka laukti, kol šis įrenginys ims cypti ne savo balsu – taip Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) praneša apie artėjančią vėtrą, liūtį ar kitokią gamtos nemalonę.

Vis dėlto yra pragiedrulių ir sinoptikų padangėje – netrukus jie žada prognozuoti gerokai tiksliau nei iki šiol. Mat Hidrometeorologijos tarnyba už 1,14 milijono eurų nusipirko superkompiuterį su 1200 procesorių branduolių. Numatyti škvalą, krušą ar vėjo poslinkius šiam dirbtiniam orakului – vienas juokas.

Tiesa, o kaip visa tai paskelbti, jei interneto svetainė vėl taps nepasiekiama? Išmaniųjų telefonų šeimininkams padės PAGD, o dėl kitų gal paprašyti dvasininkų, kad jie bent bažnyčių varpais paskalambytų? Sparčiausio interneto šalyje kartais tai gali būti sparčiausias būdas susisiekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.