Po rekordiškai karšto rugsėjo atokvėpio sulauks ne visi: kai kurias Europos dalis toliau alins karštis

Europos šalims fiksuojant karščiausią rugsėjį istorijoje, specialistai įspėja – karščio bangos bei vasariškas karštis kai kur neskubės trauktis ir spalį.

Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-10-04 11:40

Austrijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje praėjusį mėnesį užfiksuota rekordiškai aukšta temperatūra, kuri buvo net 3,6 laipsnio aukštesnė už sezonines normas, praneša „Euronews“. 

Rekordiškai karštas rugsėjis buvo ir Lietuvoje. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šių metų rugsėjis Lietuvoje buvo šilčiausias per visą modernių meteorologinių stebėjimų istoriją (t. y. mažiausiai nuo 1961 m.) bei atitiko meteorologinę vasarą. Rugsėjo vidutinė temperatūra siekė 16,5 laipsnio ir net 3,7 laipsnio viršijo daugiametį vidurkį.

Tuo tarpu Prancūzijos meteorologijos tarnyba „Meteo-France“ užfiksavo vidutinę 21,5 laipsnio temperatūrą – tai karščiausias rugsėjis nuo 1900 m., kai buvo pradėti matavimai. Tai daugiau nei 3,6 laipsnio daugiau nei 1991–2020 m. norma ir daugiau nei šių metų liepos ir rugpjūčio mėnesių vidurkis, kuris buvo 21,1 laipsnio.

Pirmą kartą šalyje buvo paskelbti rugsėjo mėnesio karščio pavojaus signalai, o Vjeno mieste mėnesio pradžioje buvo užfiksuota 38,8 laipsnio temperatūra – aukščiausia rugsėjo mėnesio temperatūra šalyje.

Vokietijoje rugsėjo vidutinė temperatūra siekė 17,2 laipsnio – beveik 4 laipsniais daugiau nei 1961–1990 m. vidurkis.

„Neįprasta šių metų rekordinio rugsėjo temperatūra Vokietijoje yra dar vienas įrodymas, kad esame klimato kaitos epicentre“, – sakė Vokietijos meteorologijos tarnybos (DWD) Klimato ir aplinkos skyriaus vadovas Tobias Fuchsas.

Kaimyninėje Lenkijoje taip pat užfiksuotas karščiausias rugsėjis šalies istorijoje, o mėnesio temperatūra buvo 3,6 laipsnio aukštesnė už vidutinę.

Jungtinėje Karalystėje vidutinė temperatūra siekė 22 laipsnius, o tai yra gerokai daugiau nei ankstesnis 1895 m. užfiksuotas 20,9 laipsnio rekordas.

Ar aukšta temperatūra išsilaikys ir spalio mėnesį?

Tikimasi, kad šį mėnesį kai kuriose Europos dalyse išsilaikys aukšta temperatūra, o Jungtinėje Karalystėje prognozuojama spalio mėnesio karščio banga. Nors tokiu metu temperatūra įprastai siekia vos 13 laipsnių, sinoptikai sako, kad Jungtinės Karalystės gyventojai dar šią savaitę sulauks ir gerokai 20 laipsnių viršijančios šilumos.

Itin karšta ši savaitė prognozuojama Vakarų Europai, virš kurios susidarys karščio kupolas. Žadama, kad temperatūra Portugalijoje ir Ispanijoje pakils iki 37 laipsnių, pietvakarių Prancūzijoje – iki 35 laipsnių.

Vilniaus Universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros doc. Gintautas Stankūnavičius orų apžvalgoje taip pat pranešė, kad ilgalaikių prognozių duomenys rodo, jog ir spalio vidutinė temperatūra gali būti aukštesnė nei įprasta.

„Vidutiniškai spalio mėnuo Baltijos regione bus šiltesnis už daugiametį, tačiau prognozuojamame kritulių lauke didelis neapibrėžtumas – jų teritorinis pasiskirstymas, matyt, bus labai netolygus. Tiksliai numatyti ar bus dar „bobų“ vasara, kada ji prasidės ir kiek truks kol kas sunku, tačiau prognozuojama, kad antrą spalio savaitę pietinėje Baltijos regiono dalyje orai bus šiltesni ir labiau saulėti“, – rašė G.Stankūnavičius.

Pasaulio meteorologijos organizacijos (WMO) duomenimis, dėl šilumą sulaikančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir El Ninjo orų reiškinio šiais metais temperatūra pasiekė rekordines aukštumas – ši tendencija išliks ir per ateinančius penkerius metus.

Kitą mėnesį vyksiančiame COP28 aukščiausiojo lygio susitikime pasaulio lyderiai diskutuos, kaip pažaboti klimato kaitą ir laikytis Paryžiaus susitarimo tikslų. Pagrindinė tema bus laipsniškas iškastinio kuro atsisakymas siekiant sumažinti planetą šildančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.