Klimatologas praneša: pavasariški orai dar spės trumpam pasitraukti, greitai spustels 8 laipsnių šaltis

Nors dar tik vasario vidurys, lauke jau kvepia pavasariu. Pavasariškai nuteikia ir oro temperatūra, kuri dabar (vidutinė paros) bent 3–6 laipsniais aukštesnė už daugiametę normą. Tiesa, didžiausios oro temperatūros anomalijos dėl palankių atmosferos cirkuliacijos sąlygų susidarė Vidurio Europos šiaurinėje dalyje (6–12 laipsnių aukščiau normos) – Vokietijoje, Čekijoje, Beniliukso šalyse.

Pavasariški orai dar spės trumpam atsitraukti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasariški orai dar spės trumpam atsitraukti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasariški orai dar spės trumpam atsitraukti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasariški orai dar spės trumpam atsitraukti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasariški orai dar spės trumpam atsitraukti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasariški orai dar spės trumpam atsitraukti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasariški orai dar spės trumpam atsitraukti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasariški orai dar spės trumpam atsitraukti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Doc. Gintautas Stankūnavičius, VU Hidrologijos ir klimatologijos katedra

Feb 15, 2024, 4:58 PM

Šilčiau nei įprastai yra beveik visoje Europoje, išskyrus šiaurinius Skandinavijos pusiasalio pakraščius ir visą šiaurės rytinę europinės Rusijos dalį. Ten dėl labai stipraus ir stabilaus poliarinio anticiklono nakties ir ryto šaltis siekia -33 – -40 laipsnių, o dienomis – -18 – -26 laipsnius (Permės krašte, Komijos respublikoje, Kirovo ir Archangelsko srityse).

Pavasariškai atrodo ir didesnėje Lietuvos teritorijos dalyje beveik išnykusi sniego danga, kiek daugiau jos išlikę tik Švenčionių aukštumoje (iki 12–17 cm), šiaurės rytiniuose rajonuose (3–12 cm), Žemaičių aukštumos centriniuose ir šiauriniuose rajonuose (iki 10 cm). Pas šiaurines mūsų kaimynes sniego yra daugiau, ypač aukštumose: Latvijoje Vidzemės aukštumoje – iki 28 cm, Alūksnės – iki 32 cm, tiek pat Latgalos aukštumoje, o Kurzemės vakaruose sniego visai nėra; Estijoje Hanjos ir Otepės aukštumose – iki 30 cm, šalies šiaurės rytuose – iki 43 cm.

Per ateinančią savaitę sniego danga ir ten suplonės, tačiau minėtų aukštumų centrinėse dalyse jos turėtų likti pakankamai žiemos pramogoms.

Pastarosiomis savaitėmis vyravo debesuoti orai, todėl šviesaus paros meto žymus pailgėjimas gal ir liko nepastebėtas. Priminsiu, kad nuo trumpiausių dienų laikotarpio gruodžio paskutinį dešimtadienį diena pailgėjo apie 2,5 valandos ir kiekvieną dieną pailgėja dar 4 minutėmis. Taigi, saulės aukščio virš horizonto didėjimas ir dienos ilgėjimas besniegėmis sąlygomis turėtų ankstinti pavasarį, tačiau pakankamas pavasariui (daugiau gaus, negu atiduos) saulės energijos kiekis mūsų regione bus tik apie kovo vidurį.

Ateinančiomis dienomis atmosferos cirkuliacija liks palanki pavasariškiems orams ir oro masės į Baltijos regiono keliaus nuo Šiaurės Atlanto subtropinių platumų. Šilčiausia turėtų būti šventinė (rytojaus) diena ir pavakarys, nes Lietuva pateks į šiltąjį Atlanto ciklono sektorių. Oro temperatūra rytoj dieną kils iki +4 – +9 laipsnių. Šeštadienio naktį prie Lietuvos priartės šaltasis atmosferos frontas, sustiprės vėjas, visoje šalyje palis, vakare vietomis rytiniuose rajonuose su šlapdriba, bet dar išliks šilta.

Sekmadienio naktį praėjus frontui atmosferos slėgis kils, vėjas pasisuks iš šiaurės vakarų, orai atšals. Pirmadienio naktį oro temperatūra kris iki -2 laipsnių vakarinėje Lietuvos dalyje ir iki -8 laipsnių rytinėje ir šiaurės rytinėje, dieną laikysis 0 – -5 laipsnių temperatūra. Antradienį slėgis vėl kris, į Lietuvą iš šiaurės vakarų atslinks ciklono slėnis su šlapdriba, kurią vakariniuose ir pietvakariniuose rajonuose keis lietus.

Trečiadienį žymesnių kritulių nelaukiama, o ketvirtadienį – vėl šlapdriba su lietumi, daugiausia šiauriniuose ir šiaurės vakariniuose rajonuose. Savaitės pabaigoje sustiprės oro pernaša iš pietų ir pietryčių – orai vėl pavasariškai atšils.

Ateinančią savaitę Europoje šilčiausia bus pietvakariuose, Portugalijos pietuose ir Andalūzijos pakrantėse – iki +24 laipsnių, šalčiausia – Skandinavijos, o tiksliau Švedijos šiaurėje – iki -22 – -27 laipsnių. Kitos savaitės pabaigoje Rytų Europą apims aukštesnio slėgio sritis iš rytų – sustiprėjusio Sibiro (Azijos) anticiklono gūbrys, o šiaurės vakarinę Europos dalį pasieks mažai judrus ir gilus Atlanto ciklonas.

Tokia dviejų intensyvių, bet priešingo ženklo barinių sistemų sandūra lems didelio masto oro srautą nukreiptą nuo vakarinės Viduržemio jūros dalies link Vidurio Europos ir Baltijos regiono. Todėl labiau atšils šiaurinių Balkanų, Karpatų ir pietinės Baltijos regionuose. Šilčiau, nei įprastai kitą savaitę bus beveik visoje JAV ir rytinėje Kanados dalyje, o Sibire, Kazachstane ir šiaurinėje Kinijos dalyje – šalčiau (dėl sustiprėjusio Sibiro anticiklono).

Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad vasario mėnesio pabaiga ir kovo pradžia tiek Vidurio Europoje, tiek ir Baltijos regione išliks šiltesnės už daugiametę, o daugiau kritulių Lietuvoje turėtume sulaukti paskutinėmis šio ir pirmomis ateinančio mėnesio dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.