Kviečia aplankyti žmogaus nepaliestus gamtos kampelius: vaizdai atmintyje įstrigs ilgam

Ar į jūsų kelionių sąrašą įtraukti unikalaus pamario krašto gamtos objektai? Galbūt pats metas tai padaryti?

Didysis dančiasnapis
Didysis dančiasnapis
Didysis dančiasnapis
Didysis dančiasnapis
Minijos senvagė
Minijos senvagė
 Minijos miškas
 Minijos miškas
Startsakalis
Startsakalis
 Jūrinis erelis
 Jūrinis erelis
 Jūrinis erelis
 Jūrinis erelis
Tūbuotasis suopis
Tūbuotasis suopis
Paprastasis suopis
Paprastasis suopis
Svencelės pievų botaninis - zoologinis draustinis
Svencelės pievų botaninis - zoologinis draustinis
Svencelės pievų botaninis - zoologinis draustinis
Svencelės pievų botaninis - zoologinis draustinis
 Plėšrioji medšarkė
 Plėšrioji medšarkė
 Mažoji musinukė
 Mažoji musinukė
Nemuno priešakinis gamtinis rezervatas
Nemuno priešakinis gamtinis rezervatas
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Nov 5, 2021, 2:11 PM

Įgyvendindama projektą „Pažink Pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“, Šilutės rajono savivaldybė kartu su profesionaliais gamtos gidais ir ornitologais jums parengė įdomiausius kelionių maršrutus.

Kad keliautojams, tiems, kurie vertina gamtą ir paukščius, būtų paprasčiau ir patogiau, organizatoriai viską pateikia skaitmeninėje erdvėje.

Apsilankę projekto puslapyje www.paukciukelias.lt arba parsisiuntę išmanųjį gidą – mobiliąją aplikaciją „Paukščių kelias“, galėsite patyrinėti parengtus maršrutus ir išsirinkti, ką pamatyti.

Tai puikus palengvinimas tiek pradedantiems, tiek patyrusiems paukščių stebėtojams. Tad kokiais maršrutais keliausite Šilutės krašte?

Keliaukite jūrinių erelių keliais

Jei mėgstate pasivaikščioti ir norite pakeliauti jūrinių erelių keliais, važiuokite į šiaurės vakarus nuo Šilutės, kur vingiuoja Minijos upė.

Gausybė jos vingių sukuria salas ir palieka senvages. Senvages ties Minijos mišku s ypač pamėgo žuvimi mintantys paukščiai.

Čia tikrai galima pamatyti jūrinių erelių, o juodalksniais apaugęs Minijos miškas primena sunkiai įžengiamą paukščių tvirtovę.

Toliau keliaudami šiuo maršrutu galėsite pasigrožėti Kintų mišku, nusidriekusiu ties marių pakrante.

Geriausia pasivaikščioti apie penkis kilometrus per šį mišką vingiuojančiu keliuku.

Nuo Kintų iki Svencelės mišku vedantis keliukas yra puiki vieta paukščių stebėtojams.

Rudenį čia galite pamatyti mažųjų musinukių, žvirblinių pelėdų, daugybę migruojančių žvirblinių paukščių ir juos persekiojančių plėšriųjų paukščių.

Kintų miškas ribojasi su lagūninėmis Svencelės pievomis ir čia įkurtu botaniniu- zoologiniu draustiniu, skirtu meldinės nendrinukės apsaugai. Čia mėgsta ilsėtis, maitintis ir daugiau vandens paukščių. Tikėtina, kad mariose galėsite pamatyti gulbių giesmininkių, paprastųjų klykuolių ir didžiųjų dančiasnapių.

Netoliese yra dar viena įdomi vietovė – Sakūčių miškas, apsuptas pavasarį per potvynį dažnai užliejamų pievų. Čia įrengtas Alkos polderis – vandens reguliavimo sistema, kuri nusausina teritoriją ir leidžia paukščių stebėtojams mėgautis reginiu. Baigdami kelionę pasigėrėkite Kliošių kraštovaizdžiu. Jei kelionėje norite pamatyti daugiau, būkite pastabūs: virš pievų lyg aitvarai sklendžia javinės lingės, balinės pelėdos, ore dažnai kaba iš šiaurės atplasnojęs tūbuotasis suopis, o beržo viršūnę puošia plėšrioji medšarkė, tykanti savo grobio.

Aplankykite Rusnės salą

Jei norite pasigrožėti salų ir salelių grožiu, rinkitės maršrutą „Sala“ ir važiuokite Rusnės link. Visą Rusnės salą išmargino tarpusavyje susipynusios upės, ežerai ir salos. Tai migruojančių paukščių ypač pamėgta vieta. Pirmiausia važiuokite pamatyti Skirvytės salų, iš kurių didžiausia yra iškilusi apie vieną kilometrą į vakarus nuo Rusnės miestelio. Paukščių stebėtojai rudenį čia laukia pasirodančių juodakaklių ir rudakaklių narų, juodųjų ančių, nuodėgulių ir kitų sparnuočių.

Važiuodami pagrindiniu keliu nuo Rusnės per Pakalnės upę pasieksite tiltą per Bevardį upelį, kuris jungia Kalnupžiogio ir Juodvilkės ežerėlius.

Sustokite ir pasimėgaukite gamtovaizdžiu, migruojančiais paukščiais – paprastaisiais suopiais, plėšriosiomis medšarkėmis ir javinėmis lingėmis. Jei būsite atidūs, galbūt pamatysite ir vieną smulkiausių sakalų – startsakalį.

Toliau važiuodami į šiaurę pasieksite Uostadvario ornitologinį draustinį, įkurtą kelis dešimtmečius veiklos nevykdančiuose žuvininkystės tvenkiniuose.

Rudenį čia užklysta būriai gulbių, žąsų ir ančių. O šį maršrutą užbaikite stabtelėję ties Nemuno priešakinės deltos gamtiniu rezervatu, kad žmogaus nepaliestos gamtos vaizdai atmintyje liktų ilgam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.