Palūšė vilioja išsiilgusius puikaus laiko ir gero skonio: vėl kviečia „Trauk stintelę“ šventė

Palūšės kaimas Ignalinos kraštą garsina ir vasarą, ir žiemą. Vasarą čia atsiveria vandens keliai, skamba „Galapagų“ koncertai, skleidžiasi baltos burės „Palūšės regatoje“, o žiemą visus prie Lūšių ežero ir ant Lūšių ledo sukviečia „Trauk stintelę“ šventė.

 Stintos.
 Stintos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 5:49 PM

Čia susirenka patyrę žvejai ir traukia valkšnas, prisimindami ir senovinį žvejybos būdą sukant „bobas“, ir naudodami šiuolaikiškesnį – su varikliu. Palūšės stintelių žvejyba sukant „bobas“ – Lietuvos paveldo vertybė!

Pernai šis žvejybos būdas įtrauktas į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Na, o šiemet vasario 26-ąją „Trauk stintelė 2022“ ir vėl visus kviečia į Palūšę. Ir vėl čia atvykusius vilios šviežiais agurkais kvepiančios žuvelės.

Šventėje, žinoma, svarbiausias reginys bus įspūdingas stintelių traukimas. Kvies ir smagios varžytuvės: sausumos stintos traukimas bobomis, sunkiausios Palūšės stintelės kilnojimas, Palūšės stintos „raikymas“ ir „lupimas“. Žvejai mėgėjai laukiami nuo ankstaus ryto, na, o tie, kam žvejyba ne taip rūpi, galės žaisti ledo ritulį ar iškeliauti į pėsčiųjų žygį po Palūšės apylinkes. Šventėje organizuojama tradicinių amatų dirbinių ir žuvies mugė, blusturgis, etnokultūrinės pramogos mažiems ir dideliems.

Bus galima paragauti ant laužo čirškintų gardžiųjų žuvelių ir įvairiausių žuvienių, pasikaitinti pirtelėje su pirtininke Nijole, išbandyti „Ruonių maudytuves“ bei pasigrožėti skulptoriaus Alberto Danilevičiaus nendriniai kūriniais. O jau smagi muzika skambės nesustodama: suksis sutartinių ratas, kurį vis kitom spalvom nušvies „Sėdauta“ iš Utenos, „Alsūnė“ iš Molėtų, „Seluona“ iš Zarasų ir Ignalinos „Čiulbutė“. Kvies tradicinės muzikos kapelos „Sutaras“ ir grupės „Kitava“ koncertai.

Organizatoriai atsakingai ruošiasi, labai visų laukia ir sako, kad tikrai nebus blogo oro, jei tik atsivešite gerą nuotaiką!

Šventės organizuoja ir talkina: Palūšės kaimo bendruomenė, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Ignalinos seniūnija, Ignalinos rajono kultūros centras, „Žvejo krantas“ , UAB „Trainiškis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.