Vieta, kurioje dar galite pasidžiaugti sniegu: pramogos tiks visai šeimai

Daugelis turistų pasirenka keliauti vasarą, bet jie rizikuoja praleisti itin gražių žiemos vaizdų. Žiema artėja prie pabaigos, bet sniego ir jo grožį dar galime aptikti Šalčininkų rajone. Šiandien siūlome jums kelias gražias žiemiškas Šalčininkų rajono vietas.

Vilkiškių dvaras.
Vilkiškių dvaras.
Vilkiškių dvaras.
Vilkiškių dvaras.
Paulavos respublika.
Paulavos respublika.
Paulavos respublika.
Paulavos respublika.
Paulavos respublika.
Paulavos respublika.
Paulavos respublika.
Paulavos respublika.
Jašiūnų dvaras.
Jašiūnų dvaras.
Jašiūnų dvaras.
Jašiūnų dvaras.
Daugiau nuotraukų (27)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 6:00 PM, atnaujinta Mar 21, 2022, 3:17 PM

Jašiūnų dvaras

Važiuodami iš Vilniaus Lydos plentu apie 30 km privažiuosite Jašiūnų miestelį, kuriame randasi Balinskių dvaro sodyba – ypatingas kultūros paveldo objektas, turintis tiek regioninę, tiek nacionalinę reikšmę. Jis įdomus ne tik kaip vėlyvojo klasicizmo stiliaus statinys.

Jašiūnų dvaras – tai ir žymių istorinių asmenybių, Vilniaus universiteto mokslininkų traukos vieta ir mokslininkų – dvarininkų rezidencija.

Dvaras restauruotas 2012-2015 metais Šalčininkų rajono savivaldybės ir Europos Sąjungos lėšomis. Šiandien Jašiūnų dvaras išskirtinis tuo, kad be kultūrinės veiklos teikia ir turizmo paslaugas: ekskursijos, vaikų edukacijos, organizuojami vasaros festivaliai. Muziejaus ekspozicijos pagrindas – Jašiūnų dvaro laikotarpis nuo 1811 metų, kai juos pradėjo valdyti Balinskiai. Ekspozicijos akcentas – Apšvietos ir Romantizmo epochų susidūrimas ir kultūrinis dvaro klestėjimas. Čia kiekvienas gali sužinoti ne tik dvaro, bet ir Šalčininkų rajono istoriją.

Vilkiškių dvaras

Važiuojant iš Jašiūnų link Turgelių kviečiame užsukti į Vilkiškes. Gražioje Šalčininkų rajono vietoje, Merkio upės slėnyje, netoli garsios Pavlovo respublikos, randasi Vilkiškių dvaras.

Vilkiškių dvaras – buvusi Dmochovskių nuosavybė, pastatytas 1847 metais. 19 a. pab. dvaras priklausė bajorui Zelionkai, vėliau perėjo rusų generolui Maksimovui. Tai stačiakampio plano vienaaukštis medinis pastatas. Dvaro rūmai panašūs į istorizmo stiliuje statytus statinius.

Aplink dvarą driekiasi valstybės saugomas parkas, kurio plotas – 3,3 ha. Nedideliame sutvarkytame dvaro parke – liepų ir ąžuolų alėjos, didingi maumedžiai.

Palei Merkio upę surasite persirengimo kabinas, pavėsines, laužavietes ir baidarių laipinimo vietą, kur galite išsilaipinti, pabaigti kelionę arba tiesiog sustoti poilsiui.

2021 metais, baigiant realizuoti dvaro atgaivinimo darbus, pastatas nukentėjo nuo gaisro ir turėjęs prasidėti naujas jo gyvavimo etapas atidėtas. Tačiau kryptingi ir tikslingi Šalčininkų rajono savivaldybės realizuojami darbai ir vykdomi projektai užtikrins, kad jau šiais metais Vilkiškių dvaras pasieks finišo tiesiąją.

Paulavos Respublika

Dar vos keturi kilometrai nuo Vilkiškių ir jums iš dešinės kelio pusės atsivers paslaptingi griuvėsiai – tai Paulavos respublika.

Buvusi miniatiūrinė valstybė valstybėje tuometinėje Europoje. Svarbu, kad jos konstituciją patvirtino Lietuvos – Lenkijos Seimas. Konstitucija, pinigai, kariuomenė, vėliava, herbas, antspaudas, valdymo organai, švietimas, prekyba ir kt. – Paulavos respublika atkartojo įprastą valstybės sąrangą, tik jos dydis buvo 3040 ha, čia gyveno apie 800 gyventojų.

Povilas Ksaveras Bžostovskis, pasiskelbęs respublikos prezidentu, panaikino joje baudžiavą, įsteigė savišalpos kasą, švietė gyventojus ir skatino juos verstis prekyba. Savarankiška, diegianti naujoves ir nebijanti reformų Paulavos respublika gyvavo 28 metus (nuo 1769 iki 1797 m.).

Šalčininkų rajono savivaldybės pastangomis šis kultūros paveldo objektas buvo perimtas iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir 2012 m. pritaikytas lankymui.

Šiandien išlikę dvaro rūmų, vartų, arklidžių griuvėsiai ir koplytėlė byloja apie išskirtinę praeitį ir kviečia prisiliesti prie istorijos.

Primename, kad lipti į buvusių arklidžių, oficinos ir dvaro rūmų griuvėsius draudžiama.

Negalima atlikti bet kokius veiksmus, galinčius sukelti šio objekto neigiamus pokyčius.

Žinoma, norisi užlipti, pasivaikščioti, padaryti gražią nuotrauką, tačiau fotografuotis galima ir pievelėje, grožėtis galima nebūtinai lipant ant laiptų.

Saugokime ir puoselėkime tai, ką turime, sudrausminkime tuos, kurie nepaiso informacinių ženklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.