Kinai ruošiasi drastiškiems pokyčiams: viskas dėl klimato kaitos

Klimato atšilimą gali sumažinti ir mitybos įpročiai, tad juos keisti nutarė Kinija, kuri į atmosferą išmeta daugiausia šiltnamio efektą sukuriančių dujų. Kinai nuo šiol valgys perpus mažiau mėsos.

Kinijos ekonomikai sparčiai augant, daugiau žmonių pradėjo pirkti mėsą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kinijos ekonomikai sparčiai augant, daugiau žmonių pradėjo pirkti mėsą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 11:34 PM, atnaujinta May 19, 2017, 9:40 PM

Kinijos sveikatos apsaugos ministerija pateikė naujų rekomendacijų, kuriose nurodo, kad 1,3 mln. šalies gyventojų turėtų perpus sumažinti suvartojamą mėsos kiekį.

Institucijos plane nurodoma, kad žmogus per dieną turėtų suvartoti ne daugiau kaip 40–75 gramus mėsos.

Šios rekomendacijos, kurias Kinijos vyriausybė atnaujina kasmet ir kurių kinai įprastai laikosi, skirtos ne tik pagerinti šalies gyventojų sveikatą, bet ir sumažinti šiltnamio efektą bei klimato atšilimą.

Skaičiuojama, kad nauji mitybos nurodymai sumažins į atmosferą išmetamų žalingų junginių kiekį net vienu milijardu tonų iki 2030-ųjų. Be to, naujas mitybos planas padės sumažinti tokias kinų sveikatos problemas kaip nutukimas ir diabetas.

Šią Kinijos vyriausybės idėją dabar parėmė ir ne viena Holivudo žvaigždė. Neseniai pasirodė reklamos, kuriose aktorius Arnoldas Schwarzeneggeris ir režisierius Jamesas Cameronas ragina kinus valgyti mažiau mėsos, kad padėtų planetai.

„Kinijos žingsnis perpus sumažinti mėsos suvartojimą gali teigiamai paveikti ne tik visuomenės sveikatą, bet ir padėti drastiškai sumažinti anglies junginių išmetimą ir taip priartinti prie tikslų, kuriuos Kinija užsibrėžė Paryžiaus klimato kaitos mažinimo susitarime, – kalbėjo režisierius J.Cameronas. – Gyvulininkystė lemia didesnį šiltnamio dujų išmetimą negu visas transportas kartu sudėjus.

Sumažinus gyvulinių produktų paklausą, būtų galima pasiekti pažangą mažinant klimato kaitą.“

Pasauliniu mastu mėsinių galvijų, kiaulių ir paukščių laikymas smarkiai prisideda prie klimato atšilimo – vykdant gyvulininkystę į atmosferą išmetama beveik 14,5 proc. visų dujų, sukeliančių šiltnamio efektą. Šiltnamio efektą sukeliančių dujų yra galvijų išmatose, jų laikymui iškertami miškų plotai, transportuojant deginami degalai.

Mėsa Kinijoje iš retos prabangos tapo kasdieniu produktu.

1982-aisiais apskaičiuota, kad vienas kinas suvalgo vidutiniškai 13 kilogramų mėsos per metus, o jautiena tuo metu vadinta „milijonierių mėsa“, nes jos trūko.

Auganti šalies ekonomika pakeitė ir valgymo įpročius. Dabar vienas kinas vidutiniškai per metus suvalgo 63 kilogramus mėsos. Manoma, kad 2030-aisiais šis skaičius būtų dar 30 kilogramų didesnis, jeigu nebus imtasi Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlytų priemonių.

„Kova su klimato kaita įtraukia mokslininkų tyrimus, politinius sprendimus, verslininkų paramą ir, svarbiausia, visuomenės dalyvavimą ir norą keisti vartojimo įpročius“, – sakė Kinijos nacionalinio klimato kaitos strategijos centro generalinis direktorius Li Junfengas.

Kinijos žmonės suvalgo 28 proc. viso pasaulio suvartojamos mėsos. Beveik pusė visos kinų suvalgomos mėsos – kiauliena.

Tiesa, Kinija nėra pirma pasaulyje pagal vienam žmogui tenkantį mėsos kiekį – ją beveik dvigubai lenkia Australija ir JAV. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.