Į Kuršių neriją atvykęs vyras nustėro pamatęs, kas daroma UNESCO teritorijoje

Į Kuršių neriją atvykęs gamtos mylėtojas Jonas Jučas pasipiktino, kad čia ardomi mediniai takai ir tiesiami nauji, naudojant plastiką. Vyras teigė, kad Nidos paplūdimyje pilamas žvyro ir molio mišinys, klojama naftos kvapo plastmasė UNESCO saugojamoje Kuršių neringos apsauginėje kopoje, takelyje į paplūdimį.

 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
 Kuršių nerijoje tiesiami takeliai.<br> J. Jučo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-06-06 18:26, atnaujinta 2019-06-06 18:40

„Kvapo perteikti negaliu, aromatas visiškai priešingas maloniam kopų kvapui. Paskambinau nacionalinio parko direktorei gerb. Aušrai Feser. Išsiaiškinau, kad čia bus ilgalaikė eksperimentinė danga, kurios kasmet nereiks remontuoti.

Šiuose dviejuose takeliuose reikėjo pakeisti gal 20 lentelių... Šiuo metu ES planuojama atsisakyti plastikini7 maišelių, indų, net šiaudelių kokteiliams... Gal, kai pilnai sutvarkys takelius, bus gerai, nors sunku bus paaiškinti sprendimus. Jeigu takeliai būtų sutvarkyti pilnai laiku, pavyzdžiui, balandžio mėn., kai dar mažai žmonių vaikšto, gal mažiau būtų diskusijų. Keista, kad Lietuvoje kitaip – kelininkai paskutiniai pastebi, kad žiema atėjo, Kuršių nerijos nacionalinis parkas – kad vasara atėjo“, – rašė pasipiktinęs skaitytojas.

Portalas lrytas.lt pasiteiravo Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos, kad pakomentuotų situaciją dėl takelių tiesimo. Į klausimus atsakė Kurių nerijos nacionalinio parko direktorės pavaduotoja Lina Dikšaitė.

– Kodėl yra išardomi mediniai takeliai ir klojami plastikiniai?

– KNNP teritorijoje yra 74 perėjimai per apsauginį kopagūbrį, kurie sudaryti iš laiptų, lentinių bei molio žvyro takų. Kai kuriose perėjimuose yra visi šie trys elementai, kai kuriose tik lentiniai takai ir laiptai. Kiekvienais metais susidėvėjusi infrastruktūra yra atnaujinama. Atliekant šių metų darbus bus atnaujinta infrastruktūra 29 perėjimuose Nidos, Preilos, Pervalkos, Juodkrantės ir Smiltynės rekreacinėse zonose.

9 perėjimuose (Nidos ir Pervalkos rekreacinėse zonose) atnaujinamos molio-žvyro takų dangos naudojant korinę dangą. Norime atkreipti dėmesį, kad mediniai takai nebus keičiami į molio-žvyro (naudojant korį) dangą. Toks įspūdis galėjo susidaryti todėl, kad vykdant darbus visas takas yra išardomas ir pirmiausia klojamas korinės dangos pagrindas, korinė danga, o vėliau tiesiamas medinis takas, kuris turi būti sujungiamas su molio-žvyro taku.

Molio-žvyro (naudojant korį) danga klojama tose vietose, kur yra buvusi molio-žvyro danga, tačiau susidėvėjusi, praėjusiais metais buvusio rangovo nesėkmingai remontuota naudojant hidraulinius rišiklius ir grunto stabilizavimo priedus. Vienas iš 2018 m. sugadintų takų kaip tik bus keičiamas į medinį (80 m). Tik vieno susidėvėjusio medinio tako dalis (100 m) Nidos rekreacinėje zonoje, esanti medžiai apaugusioje teritorijoje, keičiama į molio-žvyro su korine danga.

– Kodėl šis takelis yra geresnis nei medinis?

– Norime atkreipti dėmesį, kad toks molio-takų atnaujinimo būdas buvo pasirinktas konsultuojantis su specialistais, įvertinus esamas gamtines sąlygas bei esamas technologijas. Medinis takas nutiestas medžiais apaugusioje ir drėgnoje vietoje greitai supūna ir susidėvi, yra nesaugus lankytojams, nes lyjant lietui ar žiemos metu yra labai slidus. Dar kartą atkreipiame dėmesį, kad mediniai takai nėra keičiami į molio-žvyro takus, kaip galėjo susidaryti įspūdis.

– Ar plastiko gaminiai UNESCO saugomoje gamtos teritorijoje dera su aplinkosaugos reikalavimais?

– Šiuo metu žmonės mato tik viena iš takų atnaujinimo etapų, sudėti koriai bus užpilti skalda, sutvarkyti pakraščiai. Darbus vykdanti išmonė šiems takams suteikia 5 metų garantiją. Molio-žvyro takai sudaro tik labai nedidelę visos esamos infrastruktūros dalį ir įrengiami tik ten, kur technologiškai tai daryti galima. KNNP direkcija atsakingai rūpinasi UNESCO pasaulio paveldo vietove bei joje besilankančiais žmonėmis. Apsauginis pajūrio kopagūbris yra vienas iš svarbiausių elementų, kurio priežiūrai naudojamos tiek tradicinės priemonės ir medžiagos, tiek ieškoma modernių techninių sprendimų, užtikrinančių šio objekto apsaugą.

– Kokią žalą šis plastikas darys gamtai?

– Gaminys yra sertifikuotas, atitinka reikalaujamus standartus.

– Kas bus atsakingas už žalą gamtai, jei takeliai bus išardyti, pavyzdžiui, gamtos jėgų ir plastikas pateks į aplinką?

– Molio-žvyro su korine danga takai atnaujinami tose vietose (užkopėje), kur audros nepasiekia ir kur jie jau daugelį metų yra.

– Kokia yra šių takelių projekto tiesimo kaina ir iš kokių lėšų finansuojama?

– KNNP direkcija darbus vykdo įgyvendindama ES Struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą. Projekto tikslas – įgyvendinti krantotvarkos priemones Kuršių nerijoje, siekiant minimizuoti neigiamas klimato kaitos pasekmes ir pristabdyti intensyvų Baltijos jūros Kuršių nerijoje kranto degradavimą. Projekto metu yra atliekami šie darbai: kopagūbrio tvirtinimas šakų klojiniais, lentinių ir molio-žvyro takų tiesimas ir atnaujinimas, laiptų pastatymas ir atnaujinimas, dviračių stovų įrengimas, apsauginio kopagūbrio Kuršių nerijoje būklės monitoringas. Molio-žvyro su korine danga tako 1 kv.m. kaina 30,93 EUR.

– Kokiose vietose takeliai bus iškloti ir koks jų bendras ilgis?

– 9 perėjimuose (Nidos ir Pervalkos rekreacinėse zonose) atnaujinamos molio-žvyro takų dangos naudojant korinę dangą. Iš viso 1253 kv.m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.