Po galingo žemės drebėjimo prie Naujosios Zelandijos – naujausi perspėjimai dėl cunamio pavojus

Keliose Ramiojo vandenyno pietinėse salose penktadienį buvo atšauktas cunamio pavojus ir dešimtys tūkstančių evakuotų žmonių gali grįžti namo, sumažėjus pavojui po virtinės galingų žemės drebėjimų.

 Po žemės drebėjimo Ramiojo vandenyno salose gresia cunamio pavojus.<br> Scanpix/AFP/Zuma press nuotr.
 Po žemės drebėjimo Ramiojo vandenyno salose gresia cunamio pavojus.<br> Scanpix/AFP/Zuma press nuotr.
 Po žemės drebėjimo Ramiojo vandenyno salose gresia cunamio pavojus.<br> Scanpix/AFP/Zuma press nuotr.
 Po žemės drebėjimo Ramiojo vandenyno salose gresia cunamio pavojus.<br> Scanpix/AFP/Zuma press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2021, 12:26 PM

Anksti penktadienį netoli atokių, Naujajai Zelandijai priklausančių Kermadeko salų įvyko 7,3, 7,4 ir 8,1 balo žemės drebėjimai. Po jų užfiksuota dešimtys stiprių pakartotinių požeminių smūgių, didžiuliame regione paskelbtas cunamio pavojus.

Naujojoje Kaledonijoje ir Vanuatu buvo prognozuojamos iki 3 m aukščio bangos, tūkstančiai žmonių pasitraukė į aukštesnes vietas. Pavojus taip pat buvo paskelbtas kitose valstybėse ir teritorijose nuo Naujosios Zelandijos iki Peru, Rusijos ir Antarktidos.

Naujojoje Zelandijoje pareigūnai pranešė, kad buvo evakuoti visi 4 tūkst. žmonių iš Šiaurės saloje esančio Opotikio miestelio.

Keithas Woodersonas sakė ieškojęs prieglobsčio kalvose už miestelio.

„Eilės ir automobilių eilės driekėsi, kiek užmatė akis. Net nelipome iš savo mikroautobuso, tiesiog laukėme, kol bus laisva. Panikos nebuvo, viskas vyko gan tvarkingai“, – sakė jis.

Galiausiai iš Naujosios Kaledonijos Ištikimybės salų buvo pranešta apie 1 m aukščio bangas, o liudininkai Vanuatu sostinėje Port Viloje matė tik kelias didesnes į krantą atsiritusias ir pajūrio taką užliejusias bangas.

Pranešimų apie didelę žalą nebuvo, o vienintelis kol kas žinomas poveikis žmonių sveikatai yra nesunki dehidratacija, nustatyta eismo spūstyse Tahityje kelioms valandoms įstrigusiems žmonėms.

Ramiojo vandenyno perspėjimų apie cunamius centras (PTWC) paskelbė, kad pavojus ne visiškai praėjo ir kad Pietų bei Centrinėje Amerikoje po 13 val. 30 min. Grinvičo (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku dar gali būti nelabai didelių cunamio bangų.

Vis dėlto daug kur, įskaitant Australiją, Naująją Kaledoniją, Naująją Zelandiją, Vanuatu ir Prancūzijos Polineziją, įspėjimai buvo atšaukti ar sušvelninti.

Po pradinio išgąsčio, kai aidėjo pavojaus sirenos, buvo evakuojamos pajūrio mokyklos, o kai kuriems tėvams buvo pasakyta skubėti į aukštesnes vietas nebandant pasiimti savo vaikų, kad nesusidarytų automobilių spūstys, pagaliau buvo galima lengviau atsikvėpti.

Naujojoje Zelandijoje, kur evakuotis turėjo daug pajūrio bendruomenių, ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sakė: „Sunku nesijausti taip, tarsi mūsų šalis išgyventų nesėkmių etapą, kai vieną ir tą pačią dieną teka grumtis su žemės drebėjimu, įspėjimu dėl cunamio ir pandemija.“

Fiona Rudsdale, laikanti kempingą „Whangarei Central Holiday Park“ Naujosios Zelandijos Šiaurės saloje, pirmąjį žemės drebėjimą pramiegojo, bet pabudo nuo sirenų, įspėjančių apie cunamį.

Ji nedelsdama ėmėsi organizuoti maždaug 30 savo svečių evakuaciją į netoliese esančias kalvas.

„Nuvežėme juos ant Morningsaid Parko, nuo ten matosi visas [Fangarėjaus] miestelis“, – naujienų agentūrai AFP sakė F. Rudsdale.

„Įdėjome maisto ir gėrimų, viskas ėjosi gan sklandžiai. Mieste vis tiek važinėjosi pora idiotų, bet beveik visi elgiasi taip, kaip pasakyta“, – pridūrė ji.

Kitose vietose matėsi gyventojų, išėjusių pasimaudyti ar paplaukioti banglentėmis.

Ekstremaliųjų situacijų valdymo ministrė Kiri Allan sakė, kad pakrančių bendruomenės sureagavo į įspėjimus.

„Labai greitai žmonės susiėmė, čiupo kuprines, sėdo į mašinas ir susirinko toli nuo pakrančių ar aukštose vietose“, – sakė ji.

Pakrančių apsaugos pareigūnai buvo nurodę šimtams išplaukusių laivų pasitraukti toliau į vandenyną.

Reikšmingas drebėjimas

Galingiausias žemės drebėjimas įvyko maždaug už 1 000 km nuo Naujosios Zelandijos krantų 8 val. 28 min. (ketvirtadienį 21 val. 28 min. Lietuvos laiku), pranešė JAV geologijos tarnyba (USGS).

Prieš tai įvyko kiti du stiprūs požeminiai smūgiai. Tai net vadinamajam Ramiojo vandenyno Ugnies žiedui neįprasta galingų drebėjimų serija.

„8 ar daugiau balų drebėjimai pasaulyje vidutiniškai įvyksta tik kartą per metus, tad tai reikšmingas žemės drebėjimas, dėl savo [židinio] gylio ir stiprumo galintis sukelti cunamį“, – sakė modernių technologijų kompanijos „ESS Earth Sciences“, besispecializuojančios seismologijos, geotechnikos, hidrologijos stebėsenos sistemų srityje, vyriausiasis mokslininkas Adamas Pascale'is (Adamas Paskalis).

Premjerę J. Ardern drebėjimas taip pat pažadino.

„Tikiuosi, kad visiems viskas gerai, ypač žmonėms rytinėje pakrantėje, turėjusiems jausti visą to žemės drebėjimo jėgą“, – po pradinio, 2 val. 27 min. įvykusio požeminio smūgio socialiniame tinkle „Instagram“ parašė ji.

Šalis neseniai paminėjo 10-ąsias Kraistčerčo žemės drebėjimo metines. Per tą 6,3 balo drebėjimą šiame Pietų salos mieste žuvo 185 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.