Islandijoje išsiveržė ugnikalnis, užfiksavo šlaitais tekančią lavą

Už maždaug 40 km nuo Islandijos sostinės Reikjaviko esančioje vulkaninėje zonoje, penktadienio naktį į šeštadienį Lietuvos laiku, suaktyvėjo ugnikalnis ir buvo fiksuojami pirmieji ugnikalnio išsiveržimo ženklai, įspėti vietos gyventojai. 

Islandijoje išsiveržė ugnikalnis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis.<br>Vaizdo kameros stop kadras
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis.<br>Vaizdo kameros stop kadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 20, 2021, 12:31 AM, atnaujinta Mar 20, 2021, 11:16 AM

Šeštadienį paryčiais, Lietuvos laiku, užfiksuotas ugnikalnio išsiveržimas, išplatintos nuotraukos. Virš aktyvios seisminės vietos įvesta neskraidymo zona.

Vaizdo įrašuose, kuriuos nufilmavo pakrančių apsaugos sraigtasparnis ir kuriuos paskelbė „Twitter“, matoma, kaip iš plyšių veržiasi ir žemyn bėga raudona lava.

Islandijos meteorologijos tarnyba praneša, kad žemėje atsiradęs plyšys gali siekti apie 200 metrų ilgio, remdamiesi vietos tarnybų pranešimais, rašo TheGuardian.com.

Policijos ir pakrančių apsaugos pareigūnai į įvykio vietą išvažiavo vėlai penktadienį, ir visuomenei buvo patariama laikytis atokiau nuo šios teritorijos. Išsiveržimas įvyko vietovėje tarp Keiliro ir Fagradalsfjalio kalnų.

Nors vos už kelių kilometrų yra įsikūręs Islandijos Keflaviko tarptautinis oro uostas ir nedidelis žvejybos uostas, šiaip jau ši teritorija nėra gyvenama, tad manoma, kad ugnikalnis pavojaus Islandijos gyventojams nekelia.

Apie neįprastą aktyvumą pastaruoju metu kalbėjo mokslininkai ir prognozavo, kada galėtų įvykti ugnikalnio išsiveržimas.

Islandijos civilinės apsaugos agentūra pastarąsias kelias savaites skelbė perspėjimus dėl vykstančio seisminio aktyvumo regione.

Tiesiogiai vaizdą transliuojančių kamerų transliacijose dar penktadienio vakarą aiškiai matėsi virš Fagradalsfjalio vietovės dangų nušvietusi raudona šviesa.

Tarnybų tinklalapiuose taip pat paskelbti įspėjimai ir gyventojams, rekomenduojama vengti kalnuotų vietovių, nes gali kristi akmenys, padidėti nuošliaužų tikimybė.

Tinklalapis nord.news, cituodamas gautą pranešimą, skelbia, kad pirmoji informacija apie prasidėjusio išsiveržimo ženklus Islandijos meteorologijos biurą pasiekė 21 val. 40 min. Islandijos laiku ir vėliau buvo patvirtinti.

Krysuviko sistema pastaruosius 900 metų nebuvo aktyvi. Remiantis meteorologijos biuro duomenimis, paskutinis išsiveržimas Reikjaneso pusiasalyje įvyko prieš beveik 800 metų, apie 1240 m.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis regiono seisminė veikla stebėta atidžiau, vasario 24 d. netoli Keiliro kalno Reikjaviko priemiestyje įvykus 5,7 balo žemės drebėjimui.

Islandija yra didžiausia ir aktyviausia seisminio aktyvumo zona Europoje. Ji aktyviai stebima ekspertų, kurie turi platų stebėsenos tinklą šioje Šiaurės Atlanto saloje.

 

Bus papildyta

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.