Kalifornijoje ugniagesiai padarė pažangą kovodami su Josemičio parkui pavojų keliančiu gaisru

Kalifornijoje ugniagesiai pirmadienį padarė pažangą kovodami su dideliu gaisru, keliančiu pavojų didiesiems mamutmedžiams ir mažai gyvenvietei Josemičio nacionaliniame parke.

Kalifornijoje ugniagesiai pirmadienį padarė pažangą kovodami su dideliu gaisru, keliančiu pavojų didiesiems mamutmedžiams ir mažai gyvenvietei Josemičio nacionaliniame parke.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Kalifornijoje ugniagesiai pirmadienį padarė pažangą kovodami su dideliu gaisru, keliančiu pavojų didiesiems mamutmedžiams ir mažai gyvenvietei Josemičio nacionaliniame parke.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Kalifornijoje ugniagesiai pirmadienį padarė pažangą kovodami su dideliu gaisru, keliančiu pavojų didiesiems mamutmedžiams ir mažai gyvenvietei Josemičio nacionaliniame parke.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kalifornijoje ugniagesiai pirmadienį padarė pažangą kovodami su dideliu gaisru, keliančiu pavojų didiesiems mamutmedžiams ir mažai gyvenvietei Josemičio nacionaliniame parke.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 3:47 PM

Vadinamasis Vošberno gaisras ant Siera Nevados kalnų vakarinių šlaitų išdegino apie 10,9 kv. km, bet iki pirmadienio vakaro 22 proc. jo buvo suvaldyta, sakoma naujausiame pranešime apie padėtį.

Gaisras kelia pavojų daugiau kaip 500 brandžių mamutmedžių parkui priklausančioje Mariposos giraitėje ir netoliese esančiai Vavonos gyvenvietei. Pastarosios gyventojai buvo evakuoti.

Teritorija Josemičio parko pietinėje dalyje buvo uždaryta, bet likusi nacionalinio parko dalis lankytojams išlieka atvira.

Mariposos miškas ir Josemičio slėnis yra saugomi nuo 1864 metų, kai tuometis JAV prezidentas Abrahamas Lincolnas pasirašė įsaką dėl nacionalinio parko įkūrimo.

Giraitėje buvo įrengta vandens purškimo sistema, siekiant palaikyti didesnę drėgmę. Iki šiol nebuvo gauta jokių pranešimų, kad naujausias gaisras būtų padaręs žalos kuriam nors iš pavadinimus turinčių didžiųjų mamutmedžių, įskaitant maždaug 3 000 metų „Grizzly Giant“.

Šis 63,7 m aukščio medis yra antras pagal dydį Josemičio nacionaliniame parke, nurodo parko administracija.

„Laimei, Mariposos giraitėje seniai buvo taikomas valdomas deginimasm ir tyrimai rodo, kad šios pastangos sumažino intensyvių nepageidaujamų gaisrų poveikį“, – sakoma Nacionalinių parkų tarnybos pranešime.

Centriniame slėnyje, esančiame žemiau Siera Nevados kalnų, bet patenkančiame į teritoriją, kuriai gresia gaisrų pavojus, buvo paskelbtas perspėjimas saugotis didelių karščių, kai Vavonos gyvenvietėje buvo užfiksuota 35 Celsijaus laipsnių kaitra. Iš šio miestelio praeitą penktadienį turėjo evakuotis šimtai turistų ir gyventojų.

„Laimei, nebuvo permainingų vėjų, galinčių paveikti gaisro pobūdį“, – anksčiau pirmadienį sakė priešgaisrinės informacijos pareigūnas Marcas Peeblesas.

„Laikosi aukštas slėgis, kuris, neskaitant gaisro, lemia padidėjusią temperatūrą. Tačiau naktimis gauname nemenką kiekį drėgmės, mažinančios gaisro intensyvumą, ir tai pasitarnauja mūsų naktinės pamainos ugniagesiams“, – aiškino jis.

Didieji mamutmedžiai pagal savo apimtį yra didžiausi pasaulio medžiai. Jiems giminingos visžalės sekvojos gali užaugti aukštesnės – gerokai virš 100 m – bet jos ne tokios plačios.

Mamutmedžiai natūraliai auga tik apie 70-yje giraičių Siera Nevados vakariniuose šlaituose. Ir didieji mamutmedžiai, ir visžalės sekvojos yra prisitaikę prie gaisrų – nuo kaitros juos saugo stora žievė. Per savo gyvenimą, kuris gali trukti tūkstančius metų, šie medžiai paprastai išgyvena daug gaisrų, ugnies karštis padeda atsiverti jų kankorėžiams ir išbyrėti sėkloms.

Tačiau ilgesni, karštesni ir agresyvesni gaisrai gali pakenkti medžiams, kartais – negrįžtamai, o Kalifornija pastaraisiais metais išgyveno virtinę sunkių gaisrų sezonų.

2020 metais per didžiulį gaisrą žuvo maždaug 10 tūkst. šių medžių – iki 14 proc. pasaulinės populiacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.