Rytų Indoneziją supurtė 7 balų žemės drebėjimas, cunamio perspėjimas atšauktas

Netoli rytinių Indonezijos Molukų salų trečiadienį įvyko 7 balų stiprumo žemės drebėjimas, pranešė Jungtinių Valstijų geologijos tarnyba (USGS), ir buvo paskelbtas įspėjimas apie cunamį, kuris vėliau buvo atšauktas.

Žemės drebėjimas Indonezijoje.<br>ZP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Žemės drebėjimas Indonezijoje.<br>ZP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 10:03 AM

Drebėjimo epicentras buvo už 150 km į šiaurės vakarus nuo rytinės Indonezijos Halmaheros salos, 48 km gylyje.

Pranešimų apie nukentėjusiuosius ar didelę žalą iš karto negauta.

Žemės drebėjimas įvyko apie 13 val. 6 min. vietos (8 val. 6 min. Lietuvos) laiku prie Sulavesio salos krantų, sudrebino netoliese esančias salas ir privertė supanikavusius gyventojus bėgti.

„Drebėjimas buvo juntamas apie 15–20 sekundžių. Drebėjimas truko gana ilgai, – sakė naujienų agentūros AFP žurnalistas, dirbantis Morotajaus saloje Molukų salyne. – Kai kurie žmonės išėjo į lauką, baimindamiesi griūvančių pastatų.“

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras Havajuose atnaujintame perspėjime po žemės drebėjimo teigė, kad cunamių pavojus praėjo.

Anksčiau jis nurodė, kad bangos galėjo pasiekti pakrančių teritorijas maždaug už 300 km nuo epicentro.

Žemės drebėjimo stiprumas taip pat buvo sumažintas, palyginti su pirminiu 7,2 balo stiprumu, apie kurį pranešė USGS.

Indonezijos meteorologijos, klimatologijos ir geofizikos agentūra (BMKG), nurodžiusi 7,1 balo stiprumą, įspėjo apie galimus pakartotinius smūgius.

Agentūros Žemės drebėjimų ir cunamių centro vadovas Daryono, kuris, kaip ir daugelis indoneziečių, turi tik vieną vardą, sakė, kad po drebėjimo sekė penki pakartotiniai smūgiai, kurių stipriausias buvo 5,3 balo.

Šio mėnesio pradžioje Indonezijos rytuose, giliai po vandenynu, įvyko galingas žemės drebėjimas, kuris sukrėtė netoliese esančias salas ir apgadino namus bei mokyklas.

Dėl šio 7,6 balo stiprumo žemės drebėjimo labiausiai nukentėjusioje Molukų salyno Tanimbaro salose sugriuvo namų stogai ir sienos.

Indonezija dažnai patiria seisminį ir vulkaninį aktyvumą, nes yra Ramiojo vandenyno „ugnies žiede“, kur susiduria tektoninės plokštės.

Lapkričio 21 dieną 5,6 balo žemės drebėjimas smogė Vakarų Javos provincijai pagrindinėje Indonezijos Javos saloje ir nusinešė 602 žmonių gyvybes.

Dauguma aukų žuvo sugriuvus pastatams arba per žemės drebėjimo sukeltas nuošliaužas.

2018 metais per žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį Sulavesio saloje žuvo daugiau kaip 4 000 žmonių.

2004 metais gruodžio 26 dieną prie Sumatros įvykęs stiprus žemės drebėjimas sukėlė cunamį Indijos vandenyne, kuris nusinešė daugiau kaip 230 000 žmonių gyvybių, taip pat ir toliau esančiose Šri Lankoje, Indijoje ir Tailande.

Šis galingas 9,1 balo žemės drebėjimas sukėlė apie 30 metrų aukščio bangas, kurios pasiekė Banda Ačeho krantą Sumatroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.