Išsiveržė vienas aktyviausių viso pasaulio vulkanų: į dangų išspjovė 3 km aukščio pelenų debesį, jais padengtos gyvenvietės

Indonezijoje šeštadienį išsiveržė Merapio ugnikalnis, laikomas vienu aktyviausių viso pasaulio vulkanų. Kaip pranešama, per erupciją pelenais buvo padengtos netoli kraterio esančios apgyvendintos vietovės.

Išsiveržė vienas aktyviausių viso pasaulio vulkanų: į dangų išspjovė 3 km aukščio pelenų debesį, jais padengtos gyvenvietės.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
Išsiveržė vienas aktyviausių viso pasaulio vulkanų: į dangų išspjovė 3 km aukščio pelenų debesį, jais padengtos gyvenvietės.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2023, 12:21 PM, atnaujinta Mar 11, 2023, 1:58 PM

Pasak šalies nelaimių valdymo agentūros, pranešimų apie nukentėjusius žmones negauta. Merapio observatorijos duomenimis, 12 val. 12 min. vietos (7 val. 12 min. Lietuvos) laiku išsiveržęs ugnikalnis į dangų išspjovė 3 kilometrų aukščio pelenų debesį.

Po erupcijos aplink kraterį 7 kilometrų spinduliu buvo nustatyta riboto patekimo zona. Gautomis žiniomis, vulkaniniai pelenai paveikė mažiausiai aštuonias aplinkines gyvenvietes.

Per pastarąjį galingą Merapio išsiveržimą 2010 m. žuvo daugiau kaip 300 žmonių, o dar apie 280 tūkst. buvo evakuota. Tai buvo stipriausias šio ugnikalnio išsiveržimas nuo 1930 m., kai dar viena galinga erupcija pareikalavo apie 1 300 gyvybių.

Indonezija yra išsidėsčiusi vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede, kuris pasižymi itin dideliu vulkaniniu ir seisminiu aktyvumu. Skaičiuojama, kad šiame salyne stūkso beveik 130 aktyvių ugnikalnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.