Ekspertai įspėja ruoštis sausroms: prasidėjo El Ninjo reiškinys

JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA) skelbia, kad prasidėjo El Ninjo vadinamas meteorologinis reiškinys, galintis suaktyvinti orų ekstremumus. Jis prognozuotas jau kurį laiką.

Sausra.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausra.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sausra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 5:58 PM, atnaujinta Jun 9, 2023, 12:06 AM

El Ninjo pasireiškia kas 2–7 metus ir gali papildomai padidinti globalias temperatūras. Šis reiškinys dažniausiai sukelia stiprią sausrą Australijoje, Indonezijoje ir dalyje Pietų Azijos.

Tuo tarpu kai kuriuose Afrikos ir Pietų Amerikos regionuose, JAV pietuose ir Centrinėje Azijoje En Ninjo lemia smarkias liūtis. Pastarąjį kartą El Ninjo pasireiškė 2018 ir 2019 metais.

NOAA ekspertė Michelle L'Heureux sakė, kad klimato kaita gali sustiprinti El Ninjo poveikį. Meteorologinis reiškinys, pavyzdžiui, gali lemti naujas „rekordines temperatūras“ tuose regionuose, kuriuose temperatūros jau yra aukštesnės už vidutines.

El Ninjo – natūralus klimato reiškinys, paprastai siejamas su padidėjusiu karščiu visame pasaulyje, taip pat sausromis kai kuriose pasaulio dalyse ir gausiomis liūtimis kitur, pastarąjį kartą pasireiškė 2018 ir 2019 metais.

Nuo 2020 metų pasaulį buvo apėmęs itin ilgas La Ninja – vėsiojo El Ninjo priešingybė – laikotarpis, kuris baigėsi šių metų pradžioje, užleisdamas vietą dabartinėms neutralioms sąlygoms.

Tačiau JT teigia, kad pastarieji aštuoneri metai buvo šilčiausi iš visų kada nors užfiksuotų, nepaisant to, kad beveik pusę šio laikotarpio truko La Ninja atšalimo poveikis. Be šio meteorologinio reiškinio, atšilimo situacija galėjo būti dar blogesnė.

La Ninja „laikinai sustabdė pasaulinės temperatūros kilimą“, – pranešime teigė PMO vadovas Petteri Taalas. „El Ninjo išsivystymas greičiausiai sukels naują pasaulinio atšilimo šuolį ir padidins temperatūros rekordų sumušimo tikimybę“, – perspėjo jis.

Šis klimato reiškinys kartojasi vidutiniškai kas 2–7 metus ir paprastai trunka nuo 9 iki 12 mėnesių. Jis siejamas su vandenyno paviršiaus temperatūros kilimu centriniame ir rytiniame atogrąžų Ramiajame vandenyne. Padidėjęs kritulių kiekis paprastai iškrinta Pietų Amerikos pietuose, pietinėje JAV dalyje, Afrikos Kyšulyje ir Centrinėje Azijoje, o Australijoje, Indonezijoje ir kai kuriose pietų Azijos dalyse gali kilti didelių sausrų.

Vasarą šiauriniame pusrutulyje šiltas El Ninjo vanduo taip pat gali paskatinti uraganus centriniame ir rytiniame Ramiajame vandenyne, o Atlanto vandenyno baseine gali trukdyti uraganų formavimuisi, teigė PMO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.