Tyrimas rodo, kad absoliuti dauguma medžiotojų ginklu gintų šalį

Naujausia Lietuvos medžiotojų apklausa, atlikta šių metų birželio 17 – 19 dienomis parodė, kad beveik 9 (86,6 proc.) iš dešimties Lietuvos medžiotojų grėsmės atveju Lietuvai ją gintu ginklu, 5,4 proc. gintų kitaip, negintų – tik 4,2 proc., nuo atsakymo susilaikė – 3,8 proc.

Pranešimo siuntėjų nuotr.
Pranešimo siuntėjų nuotr.
Pranešimo siuntėjų nuotr.
Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 5:43 PM

„Nuo šiol labai drąsiai galiu visiems pasakyti, kad mūsų gretos jungia apie tris dešimtis tūkstančių ne tik Lietuvos gamtą mylinčių, bet ir pasirengusių ją ginti ginklu. Tokį tyrimą atlikome pirmą kartą, siekdami nustatyti medžiotojų bendruomenės požiūrį į galimą bendradarbiavimą su Lietuvos gynybos politiką formuojančiais“, – sako „LMŽD“ pirmininkas Virginijus Kantauskas.

2023 metų pradžioje paskelbtais visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ duomenimis, Lietuvą ginti ginklu buvo pasiruošę tik 14 proc. Lietuvos gyventojų, 36 proc. ją būtų ginę kitaip, 13 proc. – pasitrauktų iš Lietuvos, 15 proc. – laikytųsi nuošalyje, 22 proc. – neatsakė.

Tuo tarpu medžiotojų bendruomenės apklausos metu taip pat paaiškėjo, kad net 72,1 proc. respondentų visapusiškai palaikytų Lietuvos medžiotojų glaudesnį bendradarbiavimą su už šalies gynybą atsakingomis institucijoms, dar 18,2 proc. tai greičiau palaikytų nei ne ir tik nedidelė dalis – ne (4 proc.)

„Manau, kad drąsiai galime kalbėti apie papildomą potencialą, šalies gynyboje. Kokiame formate ta galėtų būti – ateities klausimas, kuris galėtų būti aptartas su atsakingomis institucijomis jų siūlomame formate, o mes tikrai esame atviri tokiam jų žingsniui jei jis tik būtų“, – sako „LMŽD“ pirmininkas.

Apklausa taip pat parodė, kad didžioji dalis medžiotojų itin nepalankiai vertina dabartinį šalies gynybos politiką formuojančių institucijų bendradarbiavimą su medžiotojų bendruomene – 24,1 proc. laiko jį labai blogu, 37 proc. blogu, vidutinišku tik – 25 proc. ir tik 7,5 proc. geru bei 6,5 proc. labai geru.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad net 77,2 proc. atsakiusiųjų pritaria teiginiui, kad į valstybės gynybos formavimą bei užtikrinimą būtų įtraukti ir Lietuvos medžiotojai. Tam nepritarė tik 11,8 proc., o susilaikė nuo atsakymo 10,9 proc. respondentų. Tuo tarpu net 85,7 proc. atsakiusiųjų sutiktų varžytis šaudymo varžybose su Lietuvos karinėmis pajėgomis, jei tokios būtų organizuojamos, nesutiktų – tik 9 proc., likę 5,2 proc. – neturėjo nuomonės.

Beje, absoliuti dauguma šalies medžiotojų – 71,9 proc. lažintųsi, kad būtent medžiotojai yra taiklesni šauliai nei kariai. Už karius lažybose statytų 16,5 proc. tyrimo dalyvių, dar 11,6 proc. neturėjo nuomonės.

Medžiotojų bendruomenės nuomonės apklausa atlikta šių metų birželio 17 – 19 dienomis. Joje dalyvavo 1106 respondentai, apklausa – reprezentatyvi, atspindinti daugumos medžiotojų nuomonę, atlikta internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.