Pragariški gaisrai Kanadoje toliau liepsnoja ir pabaigos nematyti: dūmai jau pasiekė Europą Pasiuntė žinią dėl poveikio žmonėms

Jau daugiau nei mėnesį besitęsiantys miškų gaisrai toliau siaubia Kanadą. Į orą patekusių teršalų kiekis pasiekė rekordinį, o tokio siaubingo gaisrų sezono Kanada nėra patyrusi. Pranešama, kad gaisrų dūmai jau pasiekė net Europą.

Miškų gaisrai Kanadoje. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Miškų gaisrai Kanadoje. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Miškų gaisrai Kanadoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Miškų gaisrai Kanadoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Kanados miškų gaisrų dūmuose paskendęs Niujorkas. <br>Luko Verbicko nuotr.
Kanados miškų gaisrų dūmuose paskendęs Niujorkas. <br>Luko Verbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 8:21 AM

„Kanados gaisrų dūmai vėl pasiekė Europą. Šiuolaikiniai palydovai stebi ne tik atmosferoje plaukiančius debesis, bet ir daugelį kitų įdomių dalykų. Vienas jų – atmosferos tarša (dūmai). Nors Kanados miškų gaisrai atrodo kaip kažkur labai toli vykstanti nelaimė, tačiau anapus Atlanto vandenyno kylančius dūmų stulpus vėjai pamažu atneša net ir iki Europos.

Štai pirmadienį, birželio 26-ąją, dūmai pasiekė Pirėnų pusiasalį (Portugaliją ir Ispaniją). Remiantis dabartinėmis prognozėmis, birželio 27–29 d. jie praslinks pro visą Vakarų Europą. Nežiūrint to, teršalai bus pakankamai aukštai atmosferoje ir didesnio poveikio žmonėms ant žemės paviršiaus neturės.

Įdomu tai, kad prieš mėnesį, gegužės 25–26 d. Kanados gaisrų dūmai su vakarų pernaša taip pat buvo pasiekę Europą, o tiksliau šiaurinę jos dalį, tuo pačiu, ir Lietuvą (dangus tuomet buvo gelsvesnis, o vakaro Saulė raudonesnė)“, – pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).

Antradienį Europos Žemės stebėsenos iš kosmoso tarnyba „Copernicus“ taip pat pranešė, kad dėl Kanadoje liepsnojančių miškų gaisrų išsiskyrė rekordinis anglies dioksido kiekis – 160 mln. tonų.

Šių metų miškų gaisrų sezonas Kanadoje yra pats blogiausias per visą istoriją: rytinėje ir vakarinėje Kanados dalyje išdegė apie 76 tūkst. kvadratinių kilometrų.

„Skirtumas tas, kad rytinės Kanados gaisrai šį išmetamųjų teršalų kiekio augimą lemia labiau nei vakarų Kanadoje liepsnojantys gaisrai“, – sakė „Copernicus“ vyresnysis mokslininkas Markas Parringtonas. Pasak jo, vien tik Albertos ir Britų Kolumbijos išmetami teršalai toli gražu nesiekia jokio rekordo, praneša „Reuters“.

Mokslininkams ypač didelį nerimą kelia tai, ką Kanados gaisrai išmeta į atmosferą ir orą, kuriuo kvėpuojame, o gaisrų metu išsiskyręs anglies dioksido kiekis maždaug prilygsta metiniam Indonezijos anglies dioksido kiekiui, išmetamam deginant iškastinį kurą.

Birželio pradžioje Kanados gaisrų dūmai uždengė kelis didžiuosius miestus, įskaitant Niujorką ir Torontą. Visuomenės sveikatos priežiūros institucijos paskelbė perspėjimus dėl oro kokybės, ragindamos gyventojus likti namuose.

Gaisrų dūmai siejami su dažnesniais širdies priepuoliais, insultu ir dažnesniais apsilankymais skubios pagalbos skyriuose dėl kvėpavimo takų ligų.

Dabar dūmų pliūpsnis pasiekė Šiaurės Atlanto vandenyną. Dėl stiprėjančių gaisrų Kvebeke ir Ontarijuje šią savaitę Europoje greičiausiai galėsime pastebėti miglotą dangų ir tamsiai oranžinius saulėlydžius.

Visgi prognozuojama, kad dūmai išliks aukščiau atmosferoje, todėl mažai tikėtina, kad tai turės įtakos paviršinio oro kokybei.

M.Parringtonas sakė, kad didžiojoje Kanados dalyje vis dar vyrauja neįprastai šilti ir sausi orai, todėl „pabaigos dar nematyti“.

Kanados miškų gaisrų sezonas paprastai pasiekia piką liepos pabaigoje arba rugpjūtį, o teršalų kiekis didėja visą vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.