Aplinkos ministerija ragina vandenį iš paviršinių vandens telkinių naudoti atsakingai

Ketvirtadienio duomenimis, sausra augalų vegetacijos laikotarpiu toliau fiksuojama dalyje Utenos, Anykščių ir Zarasų rajono savivaldybių, praneša Aplinkos ministerija.

Vanduo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vanduo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2023, 1:04 PM, atnaujinta Jul 21, 2023, 8:13 PM

Ministerija gyventojus ir ūkio subjektus hidrologinės sausros metu ragina atsakingai ir taupiai naudoti iš paviršinių vandens telkinių išgaunamą vandenį, neviršyti nustatytų vandens naudojimo limitų ir į gamtinę aplinką išleidžiamų teršalų ribinių verčių.

Aplinkos ministerija primena, kad nuo pirmadienio visoje Lietuvoje paskelbta hidrologinė sausra.

Sausringas laikotarpis paviršinio vandens telkiniuose prasideda tada, kai vandens lygis daugiau kaip pusėje vandens matavimo stočių, pasiekia vidutinį žemiausią šiltojo sezono vandens lygį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba nurodo, kad esant hidrologinei sausrai, ypatingą dėmesį į vandens lygio svyravimus tvenkinyje ar patvenktame ežere turėtų atkreipti paviršinių vandens telkinių naudotojai.

Jie privalo užtikrinti, kad užtvankos ir patvankos praleistų ne mažiau vandens už nustatytą gamtosauginį debitą.

Hidroelektrinės turbinos turi būti išjungiamos, kai vandens lygis tvenkinyje nukrenta 10 cm ar daugiau normaliai patvenkto vandens lygio, akcentuoja tarnyba.

Subjektams, turintiems leidimus išgauti vandenį iš paviršinių vandens telkinių, privaloma laikytis ir nepažeisti išduotose paviršinio vandens telkinio naudojimo sąlygose nurodytų vandens sunaudojimo kiekių, o pasiekus sąlygose numatytą ribą – nutraukti vandens naudojimą, pažymima ministerijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.