Jungtinė Karalystė ir Prancūzija vėl ruošiasi rekordinei audrai: prognozuojamas uraganinio stiprumo vėjas ir liūtys

Trečiadienį ir ketvirtadienį šiaurės vakarų Europą užklups sparčiai stiprėjanti audra, kuri sukels smarkius vėjus, dideles bangas pakrantėse, smarkias liūtis ir potvynius. Jungtinės Karalystės meteorologijos tarnyba šią sistemą pavadino „Ciaran“ ir tikimasi, kad ji ypač smarkiai smogs Didžiajai Britanijai ir Prancūzijai, o jos pietinis pakraštys taip pat paveiks Ispaniją, Portugaliją ir kitas pietų bei vidurio Europos dalis.

Trečiadienį ir ketvirtadienį šiaurės vakarų Europą užklups sparčiai stiprėjanti audra.<br>lrytas.lt montažas.
Trečiadienį ir ketvirtadienį šiaurės vakarų Europą užklups sparčiai stiprėjanti audra.<br>lrytas.lt montažas.
Audra „Babet“ Jungtinėje Karalystėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Audra „Babet“ Jungtinėje Karalystėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Audra „Babet“ Jungtinėje Karalystėje.<br>SW/Scanpix nuotr.
Audra „Babet“ Jungtinėje Karalystėje.<br>SW/Scanpix nuotr.
Audra „Babet“ Jungtinėje Karalystėje.<br>IM/Scanpix nuotr.
Audra „Babet“ Jungtinėje Karalystėje.<br>IM/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 1, 2023, 10:10 AM

„Prognozuojama, kad vėjo gūsiai trečiadienį vakare sieks virš 50 m/s (>180 km/h). Toks greitis atitiktų maždaug trečią uragano kategoriją (iš 5 galimų). Ši audra Lietuvos nepasieks. Būkit ramūs. Pas mus toliau vyraus šilti lapkričio orai ir tik vakariniuose rajonuose vėjo gūsiai trečiadienį sieks iki 15–20 m/s“, – pranešė grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai.

O kol Lietuva mėgausis pakankamai šiltomis dienomis, Didžiojoje Britanijoje laukiama audros, pretenduojančios tapti viena stipriausių per visą 200 metų stebėjimų istoriją.

Šiaurės Airijoje, vakarų Velse ir pietų Anglijoje paskelbti geltonos spalvos (antro aukščiausio lygio) perspėjimai. Airijoje susirūpinimą kelia tai, kad dar prieš atkeliaujant audrai gali iškristi apie 10 cm kritulių, kurie sukels potvynius. Pietinėse Jungtinės Karalystės dalyse laukiama stipraus vėjo, kurio gūsiai sieks 105–130 km/h.

„Labai stiprus šiaurės vakarų vėjas, susijęs su audra „Ciarán“, gali sutrikdyti keliones, komunalinių paslaugų teikimą ir sukelti tam tikrų struktūrinių pažeidimų“, – perspėjo JK Meteorologijos tarnyba.

Prancūzijoje situacija dar rimtesnė – reta „geluoninė srovė“ (meteorologinis reiškinys, kuris sukelia galingus vėjus) gali užgriūti šiaurės vakarų pakrantę ir sukelti 145–180 km/h siekiančius vėjo gūsius. Dėl tokio oro srauto Europoje kildavo daugiausiai žalos padarančių vėtrų.

Dėl spartaus stiprėjimo audra bus kvalifikuojama kaip „sprogstamasis ciklonas“. Tikėtina, kad savaitgalį į tą patį regioną atslinks antra labai stipri audra.

„Ciaran“ pro regioną slinks po audros „Babet“, kuri spalio 18–21 d. Didžiojoje Britanijoje ir Vokietijoje nusinešė penkias gyvybes. Audra „Babet“ atnešė ypatingai didelį lietaus kiekį ir didelius potvynius rytinėje Škotijos dalyje.

Audra smogs daug kur

Vakarų Velse ir vakarų centrinėje Anglijoje laukiama iki 10 cm lietaus. Likusioje Jungtinės Karalystės dalyje turėtų iškristi iki 5 cm kritulių. Meteorologai įspėja, kad galimi lokalūs potvyniai.

Kompiuteriniai modeliai prognozuoja, kad vakarų ir šiaurės Prancūzijoje iškris apie 1,5–5 cm lietaus.

Šiaurės vakarinėje Pirėnų pusiasalio dalyje ir vakarų Ispanijoje gali iškristi 5–8 cm kritulių. Šveicarijos ir Vokietijos Alpių aukštikalnėse gali iškristi nuo 30 iki 40 cm sniego, tikėtinos pūgos. Šveicarijos ir Vokietijos Alpių aukštikalnėse gali iškristi nuo 30 iki 40 cm sniego, tikėtinos pūgos. Belgijos ir Nyderlandų pakrantėse gali kilti 110 km/val. gūsiai.

Parengta pagal „The Washington post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.