Košmaras Mongolijoje: žuvo beveik 5 mln. gyvulių, ant bado ribos atsidūrė daugybė šeimų

Raudonojo Kryžiaus federacija perspėjo, kad ši žiema Mongolijoje yra pati atšiauriausia per pusę amžiaus. Ekstremalios oro sąlygos pražudė daugiau kaip 4,7 mln. gyvūnų ir kelia grėsmę tūkstančių žmonių pragyvenimui bei apsirūpinimui maistu.

Ekstremalios oro sąlygos pražudė daugiau kaip 4,7 mln. gyvūnų ir kelia grėsmę tūkstančių žmonių pragyvenimui bei apsirūpinimui maistu.<br>SI/Scanpix nuotr. 
Ekstremalios oro sąlygos pražudė daugiau kaip 4,7 mln. gyvūnų ir kelia grėsmę tūkstančių žmonių pragyvenimui bei apsirūpinimui maistu.<br>SI/Scanpix nuotr. 
Ekstremalios oro sąlygos pražudė daugiau kaip 4,7 mln. gyvūnų ir kelia grėsmę tūkstančių žmonių pragyvenimui bei apsirūpinimui maistu.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Ekstremalios oro sąlygos pražudė daugiau kaip 4,7 mln. gyvūnų ir kelia grėsmę tūkstančių žmonių pragyvenimui bei apsirūpinimui maistu.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Mongolijos provincijoje vyraujant itin šaltoms oro sąlygoms gyvulių augintojams siunčiami maišai su anglimis tam, kad galėtų šildytis namus. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Mongolijos provincijoje vyraujant itin šaltoms oro sąlygoms gyvulių augintojams siunčiami maišai su anglimis tam, kad galėtų šildytis namus. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 3:48 PM, atnaujinta Mar 22, 2024, 3:51 PM

Raudonojo Kryžiaus duomenimis, nuo lapkričio mažiausiai 2250 gyvulius auginančių šeimų neteko daugiau kaip 70 proc. savo gyvulių, o daugiau nei 7 000 šeimų nebeturi galimybės gauti kokybiško maisto.

Dėl to kaltos ekstremaliai sunkios sąlygos, Mongolijoje vadinamos dzud. Joms būdinga ekstremaliai žema temperatūra, ledas ir storas sluoksnis sniego, kuris užkloja ganyklas ir trukdo gyvuliams maitintis.

„Tie žmonės, kurių išgyvenimas visiškai priklauso nuo jų gyvulių, vos per kelis mėnesius tapo skurdžiais. Kai kurie iš jų dabar nebegali prasimaitinti ar šildyti namų“, – CNN ketvirtadienį sakė Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus pagalbos federacijos (IFRC) Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono direktorius Alexander Matheou

Gyvuliai toliau gaišta

Apie 300 000 Mongolijos gyventojų yra tradiciniai klajokliai, kurie yra tiesiogiai priklausomi nuo jų auginamų gyvulių – ožkų, arklių. Nuo dzud nukentėjo trys ketvirtadaliai šalies teritorijos, tačiau prognozuojama, kad žiemai tęsiantis sąlygos dar pablogės.

„Dabar pavasaris, bet Mongolijoje žiema užsitęsė, vis dar yra sniego, o gyvuliai vis dar gaišta“, – sakė A.Matheou.

Praėjusį mėnesį Mongolijos vyriausybė paskelbė padidintos parengties padėtį, kuri truks iki gegužės 15 d., o antradienį Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus pagalbos federacija paskelbė kreipimąsi dėl lėšų pragyvenimo šaltinio netekusių žmonių kančioms palengvinti.

„Net ir esant aukštam pasirengimo lygiui, kuris Mongolijoje buvo šiemet ir ankstesniais metais, jo nepakanka susitvarkyti su ekstremaliomis sąlygomis. Mes daug ruošėmės, o dzud mastas vis tiek mus nustebino“, – sakė A.Matheou.

Dzud sukėlė milžiniškus ir pražūtingus ekonominius nuostolius gyvulių augintojams, o daugeliui mongolų, ypač gyvenančiųjų kaimo vietovėse, dėl kelius užklojusio gausaus sniego nepavyko nuvykti į švietimo įstaigas bei ligonines.

Kodėl šių metų dzud toks pražūtingas?

Gyvulių augintojų šeimos keičiantis sezonams dažnai keliauja per didžiules šalies pievas ieškodamos naujų ganyklų gyvuliams. Vasaros mėnesiais šeimos augina įvairius pašarus, žolę bei javus, kad gyvuliai galėtų peržiemoti.

Nors jie pripratę prie atšiaurių Mongolijos žiemų, dzud – arba „nelaimė“ – ištinka tada, kai po vasaros sausros iškrenta gausus sniegas ir užklumpa didžiulis šaltis. Temperatūra gali nukristi iki -30 laipsnių Celsijaus ar dar žemiau.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šiemet iškrito didžiausias per 49 metus sniego kiekis, kuris intensyviausiu periodu – sausio mėnesį – padengė 90 proc. šalies teritorijos.

Ir nors praėjusių metų vasara prasidėjo gana palankiai, iškrito daug kritulių, tačiau lapkričio mėn. temperatūra smarkiai nukrito, anksti iškrito sniegas, o tada jį ištirpino staiga pakilusi temperatūra. Po to vėl prasidėjo ilgalaikis šaltis, kai kuriose vietovėse temperatūra nukrito žemiau -40 laipsnių. Tai reiškė, kad ganyklos nuskurdo, todėl gyvuliai prieš žiemą negalėjo pasisotinti, o augintojai negalėjo paruošti pakankamai šieno.

Dabar Mongoliją ištiko dvigubas „baltasis“ ir „geležinis“ dzud, t. y. labai storas sniego sluoksnis trukdo gyvuliams pasiekti žolę, o stiprus šaltis ganyklas sukausto ledu. Mongolijoje dzud pasitaiko vis dažniau, todėl ganyklos ir gyvulių augintojai neturi laiko atsigauti nuo ekstremalių oro sąlygų.

„Dzud yra cikliški ir jie kartojasi vis dažniau. Per pastaruosius 10 metų jų buvo šeši... šis yra bene baisiausias. Tačiau jie vis pasikartoja. Anksčiau jie pasitaikydavo retai, o dabar – dažnai“, – sakė A.Matheou.

Mongolija yra viena iš labiausiai nuo klimato krizės nukentėjusių šalių, kurioje, JT plėtros programos (UNDP) duomenimis, vidutinė oro temperatūra per pastaruosius 70 metų padidėjo 2,1 laipsnio Celsijaus. JT agentūrų duomenimis , dėl žmogaus veiklos sukeltos klimato kaitos šalyje sutriko keturi skirtingi metų laikai, todėl padažnėjo pasikartojančios vasaros sausros, o po jų – atšiaurios žiemos.

Prognozuojama, kad šių metų krizės padariniai bus didesni nei 2010 m. Mongoliją užklupusio dzud, dėl kurio žuvo 10,3 mln. gyvulių, teigia Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus pagalbos federacija.

„Esame liudininkai daugybės sunkumų, su kuriais susiduria daugelis gyvulių augintojų namų ūkių – nuo brangių gyvulių netekties iki finansinių sunkumų, ribotų išteklių ir didžiulio spaudimo žmonių psichinei ir fizinei sveikatai.

Tačiau matome nepalaužiamą viltį ir daugelio šeimų atsparumą, nes jos neįtikėtinai stipriai kovoja su žiemos rūstybe. Šią žiemą Mongolijoje tebesitęsianti gyvulių žūtis, mažėjantys ištekliai ir blogėjančios sąlygos šimtams tūkstančių žmonių akivaizdžiai primena, kad skubiai reikia pagalbos“, – pareiškime teigė IFRC Rytų Azijos delegacijos vadovė Olga Džumajeva.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.