Dauno sindromu sirgusį berniuką pražudė daktarės klaida

Šešiametis berniukas, sergantis Dauno sindromu, mirė tuomet, kai ligoninės daktarė jį sumaišė su kitu sergančiu vaiku, kuris, pagal įsakymą, nebeturėjo būti gaivinamas širdies priepuolio metu.

Šešiamečio būklė pablogėjo ir jį ištiko širdies smūgis.<br>Asmeninio albumo
Šešiamečio būklė pablogėjo ir jį ištiko širdies smūgis.<br>Asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 29, 2013, 5:52 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:59 PM

Daktarė Hadiza Bawa-Garba pripažino, kad išjungė Jacko Adcocko gyvybę palaikančią aparatūrą, ir teigė, kad prieš tai daranti nepatikrino paciento tapatybės.

„Prieš išjungdama gyvybę palaikančią aparatūrą, turėjau pažiūrėti į berniuko veidą. Tačiau dirbau 12 valandų be pertraukos“, – teisinasi daktarė.

Jackas, kuris sirgo Dauno sindromu, į Leičesterio ligoninę buvo atvežtas po to, kai jam sutriko kvėpavimas, pakilo temperatūra ir padidėjo širdies ritmas.

Kiek vėliau šešiamečio būklė pablogėjo ir jį ištiko širdies smūgis.

Daktarė H. Bawa-Garba prisipažino, kad buvo nesusikoncentravusi, nes nesenai grįžo po trylika savaičių trukusių dekretinių atostogų. Moteris teigė, kad ilgą laiką nedirbusi ligoninėje, visiškai atprato nuo darbo įgūdžių ir prarado budrumą darbo metu.

Gyvybę palaikančių aparatų atjungimo pacientui įsakymas reiškia tai, jog daktaras nėra įpareigotas gaivinti paciento, jei pastarojo širdis sustojo. Taip pat, jei paciento būklė yra itin sunki ir yra sprendžiama, jog ji nebepagerės. Toks įstatymas yra griežtai aptariamas tėvų ar šeimos narių akiratyje.

Tačiau Jacko motina Nicola Adcock tikina, kad jų sūnui dar nebuvo nuspręsta vykdyti tokio įsakymo. Daktarė sumaišė Jacką su kitu mažyliu, kuriam buvo taikytas pastarasis įsakymas.

Jackas mirė nuo pneumonijos dar tą pačią dieną, kai buvo atvežtas į ligoninę.

Moteris suprato savo klaidą tik tuomet, kai daktaras jos paklausė: „Kodėl Jackas neturėjo būti gaivinamas? Tuomet daktarė H. Bawa-Garba atkirto: „Jis, visgi, turėjo būti gaivinamas. Tai buvo mano klaida, kadangi supainiojau pacientus.“

Kai moteris suprato, kad per neatidumą atjungė šešiamečio gyvybę palaikančius prietaisus, ji taip pat įsiliejo į berniuką gaivinti bandančių medikų komandą, tačiau pastariesiems jo gyvybės išsaugoti nepavyko.

Berniuko mama, sėdėjusi šalia sūnaus, kai jį ištiko širdies smūgis, pamena, kai šaukėsi pagalbos. Slaugė Katherine Ramsden įspėjo, kad daktarai netrukus atbėgs į pagalbą, o pati tuo metu bandė gaivinti mažametį. Šalia stovėjusi daktarė H. Bawa-Garba liepė jai nustoti tai daryti ir atjungti aparatūrą. Ji teigė: „Mes stengiamės mažametį gaivinti, tačiau buvo akivaizdu, kad, pagal įsakymą, to daryti nebevertėjo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.