Patyčias kentusios 14-metės H.Smith kankintojai nerimsta net ir po jos savižudybės

Praėjusiais metais socialinis tinklas „Ask.fm“ buvo susietas net su keturiomis paauglių savižudybės bylomis. Keturiolikmetė Hannah Smith – ne išimtis. Socialiniame tinkle ji tapo nuolatiniu patyčių objektu dėl savo svorio, polinkio žaloti save ir skausmingos artimo žmogaus mirties. Neištvėrusi patyčių virtualioje erdvėje, praėjusią savaitę mergina rasta pasikorusi savo namuose.

Kankintojai nuolat linkėjo Hannah susirgti vėžiu ir numirti lėta bei skausminga mirtimi.<br>"Facebook" nuotr.
Kankintojai nuolat linkėjo Hannah susirgti vėžiu ir numirti lėta bei skausminga mirtimi.<br>"Facebook" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-08 12:25, atnaujinta 2018-03-02 01:56

Po anonimiškumo skraiste besislapstantys komentatoriai negailėjo merginai skaudžių žodžių. Kankintojai nuolat linkėdavo Hannah susirgti vėžiu ir numirti lėta bei skausminga mirtimi.

Net ir po Hannah mirties jos kankintojai nenurimo. Šiuo metu jie intensyviai reiškia savo nepasitenkinimą merginos „Facebook“ socialinėje paskyroje. Amerikietis Toby Swagginsas Tarrantas parašė: „Tai, kad ji nusižudė, – tik jos pačios kaltė. Ji tikra bailė. Internetinių patyčių išvengti yra taip lengva, tereikia išjungti tą prakeiktą kompiuterį.“

Kiti komentatoriai taip pat negailėjo šlykščių žodžių džiaugdamiesi, kad mergina nusižudė.

Šiandien, sugniuždytas Hannah tėvas, 44 metų Dave'as Smithas skatina Jungtinės Karalystės premjerą Davidą Cameroną apriboti „Ask.fm“ veiklą. Visi norintys gali pasirašyti peticiją, kuria siekiama uždrausti panašaus pobūdžio portalus ir šitaip išgelbėti daug į savižudybę linkusių vaikų.

Gedintis Hannah tėvas pasitelkė socialinį tinklą „Facebook“, kad paskatintų tėvus apriboti savo vaikų prieigą prie puslapių, kuriuose jie paviešina beveik kiekvieną savo gyvenimo detalę ir dėl to tampa itin pažeidžiami. Latvijoje būstinę turintis portalas „Ask.fm“ jau ne kartą vaikų saugumo ekspertų buvo pavadintas „persekiotojų rojumi“.

D.Smithas neriasi iš kailio siekdamas, kad premjeras D.Cameronas įvykdytų teisingumą ir nubaustų puslapio kūrėjus, o visuomenėje į juos būtų pažiūrėta kaip į žmogžudžius.

„Tokio pobūdžio svetainės yra ne kas kita, kaip vieta patyčioms, kuriose bet kuris žmogus gali tapti anonimu. Jeigu nekalbėsime apie tai, tikėtina, kad kitą savaitę sulauksime naujos aukos. „Ask.fm“ uždirba milijonus iš žmonių nelaimių ir problemų. Tai taip neteisinga. Turime pasirūpinti, kad tokiuose puslapiuose nebūtų vietos patyčioms. Tai išgelbėtų daug pažeidžiamų vaikų. Galbūt mano dukra taip pat dabar džiaugtųsi besitęsiančiu gyvenimu. Niekam nelinkiu patirti to, ką patyriau ir dabar jaučiu aš. Nebegaliu užmigti naktimis. Kiek dar nekaltų vaikų turėsime prarasti, kol galų gale visuomenė suvoks, kad privalo gerbti ir saugoti vieni kitus?“

Likus mažiau nei dviem savaitėms iki savižudybės, Hannah maldavo savo kankintojų, kad šie nustotų ją koneveikti.

Vienoje žinutėje priekabių ieškojęs komentatorius išvadino ją bjauria. Hannah atsikirto, kad tokie žodžiai, girdimi iš žmogaus, kuris nedrįsta parodyti tikrojo savo veido, besislepiančio anapus ekrano, nepadeda jai pasijusti geriau.

Kitas komentatorius kritikavo jos išvaizdą ir pasiūlė merginai nusižudyti, mat šitaip visi taptų laimingesni. Hannah nepasimetė ir atsakė: „Taip, galbūt esu neišvaizdi, tačiau akivaizdu, kad tavo vidus – kur kas bjauresnis, jeigu leidi sau rašyti tokius baisius dalykus.“

Savižudybės link stumiančių komentatorių mergina vis klausdavo: „Ar nepasijustumėte blogai, sužinoję, kad dėl jūsų kaltės atėmiau sau gyvybę?“

Likus vos parai iki savižudybės Hannah savo „Facebook“ paskyroje paviešino nuotrauką su užrašu: „Manai, kad nori mirti, tačiau tiesa ta, jog tiesiog nori būti išgelbėtas.“

Hannah vaikinas Krisas Cooperis merginos paskyroje parašė: „Amžiną atilsį tau, Hannah Jayne Louise May Smith. Dangus priėmė dar vieną nuostabų angelą.“

D.Smithas su pirmąja žmona Tracey išsiskyrė prieš septynerius metus. Hannah ir jos šešiolikmetė sesuo Joanne liko gyventi su tėvu ir jo antrąja žmona Deb. Hannah motina iki šiol nežino apie tragišką dukters likimą, nes ji neatsako į artimųjų skambučius.

Portalas „Ask.fm“ turi daugiau nei 60 mln. vartotojų visame pasaulyje. Portale galima išvysti detalią informaciją apie kiekvieno vartotojo gyvenimą ir asmenines jo nuotraukas.

Vartotojai, dažniausiai pasislėpę po anonimo kauke, rašo įvairaus pobūdžio žinutes – nuo įžeidinėjimų iki seksualinio pobūdžio klausimų ir grasinimų smurtu.

Praėjusiais metais dvi Airijoje gyvenusios paauglės, 15-metė Ciara Pugsley ir 13-metė Erin Gallagher, nusprendė pasitraukti iš gyvenimo, nes „Ask.fm“ tinkle taip pat kęsdavo nuolatines patyčias.

Balandį 15-metis paauglys rastas pasikoręs po kelių mėnesių besitęsusių patyčių tame pačiame socialiniame tinkle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.