Kontraceptikų išsižadėjusi vilnietė kūdikio susilaukė tik po 6 metų

Šeimoje puikiausiai galima gyventi be kontraceptikų. Ir tai nereiškia, kad vaikai pilsis vienas po kito kaip nesuvaldoma stichija. Tai savo kailiu patyrė 38-erių vilnietė, natūralaus šeimos planavimo (NŠP) mokytoja Elena Kosaitė-Čypienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-08-14 19:25, atnaujinta 2018-03-01 22:49

Būdama 26-erių teisininkė susilaukė pirmojo vaikelio. Už poros metų gimus antrajam, ji ėmė rimtai domėtis NŠP. Augindama du mažamečius Elena norėjo atidėti trečiojo gimimą.

Ir jai tai pavyko. Trečiojo vaikelio pora susilaukė tik po 6 metų. „Man pavyko atidėti pastojimą tiek, kiek norėjome, o kai nusprendėme susilaukti vaiko, pastojau po pirmo bandymo“, - pasakojo trijų vaikų motina.

Trečiajam poros sūnui dabar metai ir 6 mėnesiai.

Pirmą kartą apie NŠP Mykolo Riomerio universiteto dėstytoja išgirdo būdama 19 metų. Apie tai jaunuoliams kalbėjo vienas Jurbarko kunigas – katalikų bažnyčia NŠP pripažįsta kaip moralų būdą planuoti šeimą.

„Supratau, kad tai yra man tinkamas kelias. Tuomet dar neturėjau šeimos“, - prisiminė Elena. Ji niekada, nei prieš santuoką, nei susituokusi nevartojo jokių kontraceptikų.

Jos vyras, su kuriuo ji bendravo nuo paauglystės, taip pat labai pritarė natūraliam šeimos planavimui. „Mano vyrui buvo nesudėtinga priimti tokį gyvenimo būdą. Jam irgi labai patiko šis metodas“, - pasakojo daugiau nei 13 metų santuokoje gyvenanti vilnietė.

Kai antrajam sūnui buvo pusantrų metų, Elena nuėjo į NŠP mokymus. „Nuo tada ėmiau pilnai laikytis NŠP metodo“, - pasakojo moteris.

Jokios baimės, esą metodas gali neveikti, Elena nejautė. Ji kartu su vyru išmoko atpažinti vaisingas ir nevaisingas dienas ir per vaisingąsias nesimylėjo.

Jos teigimu, atskirti vaisingas dienas – labai paprasta. Maždaug dešimt dienų per mėnesį pora stebi gimdos kaklelio gleives, vidinę kūno temperatūrą ir gimdos kaklelį.

„Vyras rytais mane pažadina, atneša termometrą, pasimatuoju temperatūrą, jis kalendoriuje ją pažymi. Jam patinka tai daryti. Gimdos kaklelį ir gleives stebiu pati. Tam irgi nereikia daug pastangų. Kaklelį apžiūriu vieną kartą per dieną, o gleives – keletą“, - aiškino Elena.

Per aštuonerius metus, kai pora taiko NŠP, didelė dalis jų draugų taip pat ėmėsi gyventi be kontracepcijos. „Pažįstu apie 20 porų, kurios savo vaisingumą stebi ir kol nenori vaikelio, mylisi nevaisingomis dienomis. Taip pat mokymuose matau daugybę porų, kurios pradeda gyventi pagal NŠP taisykles. Žinau vieną 19-mečių porą, kurie susituokė, bet kol nebaigs studijų nenori turėti vaikų. Jiems puikiai sekasi laikytis NŠP taisyklių“, - pasakojo Vilniaus arkivyskupijos šeimos centre sužadėtiniams mokymus vedanti moteris.

Per metus E.Kosaitė-Čypienė su kolege Ingrida Radėne gyventi pagal NŠP metodą apmoko apie 60 porų.

Elena nemato prasmės ginčytis su kontraceptikų gynėjais. „Ginčytis yra laiko gaišimas. Tarkime, mano ginekologė, pas kurią lankausi, nepasitiki tokiu gyvenimo būdu. Įsivaizduoju, kad ji savo darbe mato visokių atvejų, dėl to jai sunku patikėti, kad tai veikia“, - tikino vilnietė.

Trys būdai planuoti šeimą

Elena sužadėtiniams ar NŠP besidominčioms poroms dažnai kartoja, kad galima rinktis tris šeimos planavimo būdus. Pirmasis – niekaip neplanuoti ir turėti vaikų tiek, „kiek Dievas duoda“. Antrasis – gerti kontraceptines tabletes, naudoti prezervatyvus ar kitas kontracepcijos priemones. Trečiasis – gyventi pagal natūralaus šeimos planavimo taisykles.

NŠP privalumų moteris įžvelgia daug, o trūkumų – tik vieną.

Pirmasis privalumas – stiprus ryšys tarp vyro ir žmonos. JAV buvo atlikti tyrimai, kaip dažnai skiriasi poros, kurios naudoja NŠP. Pasirodė, kad vos keli procentai tokių porų išsiskiria. „Vyras dažnai aktyviai prisijungia į žmonos vaisingų ir nevaisingų dienų stebėjimą. Tai labai suartina žmones. Jie turi progą kalbėtis apie intymius dalykus“, - sakė NŠP mokytoja.

Antrasis privalumas – moterys nejaučia baimės, kad netikėtai pastos. „Lietuvoje gydytojai ginekologai prieš porą metų atliko tyrimą apie kontraceptines tabletes vartojančių moterų savijautą. Didžioji dauguma jų sako, jog bijo, kad pastos arba kad jau yra pastojusios. Su NŠP to niekada nebūna. Tiesiog žinau, kad yra mano nevaisingos dienos ir kada galime su vyru mylėtis“, - aiškino pašnekovė.

Trečiasis NŠP pliusas – kad šis būdas nieko nekainuoja. „Jei moteriai hormoninė kontracepcija per mėnesį kainuoja vidutiniškai 50 litų, per metus susidaro 600 litų, per 10 metų – 6 tūkst. litų. Jau nemaža suma. Kai kartais skaitau straipsnius, kur kritikuojama NŠP, man dažnai atrodo, kad už šių straipsnių kyšo kontracepcijos gamintojų ausys“, - įtarė E.Kosaitė-Čypienė.

Galiausiai, moterys neturi į save pumpuoti hormonų ir taip saugo savo sveikatą. „Hormonus gydytojai skiria rimtų ligų atvejų. Išeina taip, kad moteris serga vaisingumu ir reikia gydyti, kad jo nebūtų“, - stebėjosi teisininkė.

NŠP taip pat labai naudingas poroms, kurios negali susilaukti vaikų. „Kartais poros mylisi nevaisingomis dienomis, dėl to negali pastoti. Neretai kai sužino, kada moteris yra vaisinga, pastoja. Taip yra nutikę ne vienai pas mus atėjusiai „nevaisingai“ porai“, - kalbėjo specialistė.

Jos manymu, vienintelis natūralaus planavimo trūkumas – kad jo reikia išmokti. „Prezervatyvą nusiperki ir gali šiandien pat mylėtis, o planuojant natūraliu būdu prireikia laiko, kol pora pažįsta moters vaisingas ir nevaisingas dienas“, - pasakojo pašnekovė.

Sunkiausia NŠP rinktis tiems, kurie daug metų gyvena su kontracepcija. „Kodėl turėčiau pereiti prie natūralaus planavimo, jei visą gyvenimą naudojausi kontracepcija?“ - NŠP mokytojos paklausė viena iš paskaitų dalyvių.

Moteris griovė mitus, kad NŠP yra nepatikimas ar kad tinka tik reguliarų ciklą turinčioms moterims. „Naujausias metodas labai patobulėjęs. Nebėra reikalavimo, kad ciklas būtų reguliarus“, - aiškino E.Kosaitė-Čypienė.

Kol ji ir jos kolegė augina vaikus, mokymų apie NŠP organizuojama šiek tiek mažiau. Nepaisant to, mokytojos pastebi, kad NŠP besidominčių porų vis daugėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.