Sustabdyti skausmingus mažametės traukulius padėjo kanapės

6-erių mergaitė, kentėjusi nuo kelių šimtų pasikartojančių traukulių per savaitę, sveiksta ne medikų, tačiau savo tėvų dėka.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 15, 2013, 7:41 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:31 PM

Charlotte Figi serga sunkia ir reta kūdikių mioklonine epilepsija. Mergaitė patirdavo iki tūkstančio priepuolių per savaitę, todėl gydytojai patarė tėvams nepuoselėti vilčių, kad mergaitė išgyvens.

Po to, kai gydytojai Paige ir Mattui Figiams pasakė, kad jų mažylė Charlotte serga reta epilepsijos forma, šeima buvo sugniuždyta. Gydytojas prognozavo, kad 6 metų vaiko gyvybė netrukus užges. Pasiduoti neketinę tėvai ištisus metus ieškojo tinkamo vaisto mergaitei. Paskutine jų viltimi tapo marihuana, apie kurios teigiamą poveikį, normuotomis dozėmis duodant epileptikams, M.Figis perskaitė internete.

Neįtikėtina, tačiau vos po keleto mėnesių, kuomet dukra vartojo atitinkamą kiekį marihuanos, Charlotte galų gale pradėjo vaikščioti ir šnekėti, o traukuliai tapo tik slogiu prisiminimu apie praeityje patirtus skausmus.

„Kai Mattas pasakė man apie marihuanos terapiją, mane ištiko šokas... Nenorėjau, kad mano dukra vartotų psichotropines medžiagas, tačiau kito pasirinkimo tiesiog nebuvo. Mattas maldavo manęs, kad išbandytume šį būdą. Buvome pasiryžę viskam, kad tik palengvintume dukters kančias. Po pirmojo karto, kai davėme Charlottei marihuanos, negalėjome patikėti tuo poveikiu, kurį išvydome. Ji buvo lyg visiškai kitas vaikas. Niekuomet nebūtume pagalvoję, kad marihuana gali gražinti mūsų dukrai gyvenimą“, - teigia P.Figi.

6-erių Charlotte pirmąjį priepuolį patyrė būdama 3 mėnesių, nepaisant to, kad jos gimimas buvo sklandus ir ji buvo įvertinta kaip sveika mažylė. Priepuoliai vis dažnėjo ir tapo skausmingesni. Galų gale jai buvo diagnozuota sunki kūdikių miokloninė epilepsija - reta ir labai pavojinga epilepsijos forma, prasidedanti dar kūdikystėje.

Šia epilepsijos forma sergantys vaikai kūdikystėje vystosi taip pat, kaip ir bet kuris kitas sveikas vaikas, tačiau siaubingi simptomai pasireiškia jau antraisiais gyvenimo metais. Staiga sutrinka vaiko raida, jis tampa mažiau atsparus infekcijoms, atsiranda miego ir valgymo sutrikimai. Nuo šios ligos vaistų, deja, nėra. Priepuolių prevencijai vartojami antiepilepsiniai vaistai, kurie problemos neišsprendžia - tik atitolina.

„Kai pirmą kartą Charlottei davėme kanapių aliejaus, tądien ji nepatyrė nė vieno priepuolio. Įsivaizduojate? Nuo kelių šimtų priepuolių per dieną, iki nė vieno! Tai tiesiog neįtikėtina. Visą savaitę ji net nekrūptelėjo. Ačiū Dievui, kad Mattas internete rado straipsnį apie panašaus likimo vaiką, kuriam padėjo kanapių aliejus... Tai išgelbėjo mūsų dukters gyvybę“, - teigia Paige.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.