Už grotų čigonės išmoksta rašyti savo vardą

Panevėžio pataisos namuose irgi rengiamasi Rugsėjo 1-ajai. Labiausiai jos laukia romų tautybės nuteistosios, nes jos tikisi gauti bent pradinį išsilavinimą.

Pradinėse klasėse daugelis romų tautybės nuteistųjų mokslus Panevėžio pataisos namuose pradeda nuo abėcėlės.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Pradinėse klasėse daugelis romų tautybės nuteistųjų mokslus Panevėžio pataisos namuose pradeda nuo abėcėlės.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 29, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:43 PM

Šiais metais pirmą–ketvirtą klases lankys 26 įvairaus amžiaus čigonės. Dalis jų – beraštės. Kai kurios pradedančios moksleivės vietoj parašo moka nupiešti tik kryžiuką.

Viena tokių – vyriausia mokinė 59-erių Jevgenija A. Ji šį rudenį pradės mokytis pagal pirmos klasės programą.

Pačios moksleivės teisinasi, kad laiku jų niekas nenuvedė į mokyklą. Kitos dar būdamos paauglės buvo ištekintos ir turėjo gimdyti vaikus.

Kai kurios už sunkius nusikaltimus nuteistos brandaus amžiaus moterys stokoja elementarių žinių, netgi nepažįsta laikrodžio. Yra buvę, kai kelios pradinukės dėl to į pamokas ateidavo valanda anksčiau.

Stropiausios mokinės

Jau dabar pataisos namų salėje skamba čigoniškos dainos. Būsimosios pradinukės repetuoja Rugsėjo 1-osios šventės programą, į kurią įtrauktas ir ugningas šokis.

Tiesa, kalinimo įstaigos direktoriaus pavaduotoja Regina Stankuvienė sakė, kad nuteistųjų rengiamą koncertą teks nukelti į Mokytojų dieną – mat Mokslo ir žinių dieną pataisos namuose pasirodys kviestiniai atlikėjai.

„Romų tautybės mokinės – pačios stropiausios.

Jos džiaugiasi galimybe išmokti skaityti ir skaičiuoti. Pramokusios labai tuo didžiuojasi ir jaučiasi dėkingos”, – sakė pataisos namuose veikiančios bendrojo lavinimo mokyklos direktorė Genovaitė Kulvinskaitė.

Pedagogė prisiminė, kaip viena jų pradinę mokyklą baigusi mokinė išeidama į laisvę mokytojams padovanojo didžiulę puokštę baltų rožių.

Žaidžia parduotuvę

Sunku patikėti, tačiau nemažai bausmę atliekančių čigonių nemoka skaičiuoti. Jos puikiai pažįsta ant pinigų banknotų užrašytus skaičius, prireikus moka sudėti ir atimti apvalius skaičius, bet joms neįveikiama užduotis, tarkime, iš 50 atimti 7.

Paįvairindama matematikos pamokas pradinukių mokytoja Vitalija Jakutonienė žaidžia su savo mokinėmis parduotuvę. Joje atsiskaitoma pačios pedagogės pagamintais pinigais.

Tikrindama mokinių žinias mokytoja kartais tyčia atiduoda joms mažiau grąžos. Pasirodo, sukčiautojų etiketę pelniusias čigones visai nesunku apgauti.

Išmoksta pasirašyti

Skaitymo pamokose suaugusioms pradinukėms neįdomu skaityti septynmečiams skirtus tekstus, todėl mokytoja pritaiko, supaprastina kai kurias ištraukas.

Moksleivės mielai mokosi skaityti dėliodamos ant cigarečių pakelių esančių užrašų skiemenis, bet ir šiuos tekstus įveikti nelengva. Joms labiau patinka skaityti parduotuvių reklaminių lankstinukų užrašus.

Pirmoje klasėje moterys išmoksta parašyti savo vardą – tokios tarp savo tautiečių laikomos praprususiomis. Bet kai kurioms prireikia pabaigti ir antrą klasę, kad tai pramoktų.

Dvyliktoje klasėje – ir žmogžudės

Šiais metais Panevėžio pataisos namų bendrojo lavinimo mokykloje turėtų mokytis apie 80 mokinių. Dešimt nuteistųjų bus abiturientės.

Čia veikia ir Profesinio rengimo centro filialas, kuriame nuteistosios mokomos siuvėjos, kirpėjos, virėjos ir apdailininkės specialybių.

Į dvyliktos klasės suolą sės ir dvi žiaurumu pagarsėjusios jaunos šiaulietės – V.Vaitiekaitytė ir V.Lietuvninkaitė. Jos nuteistos už tai, kad žiauriai nužudė draugę, o į gabalus sukapotą jos kūną išmėtė.

Mokytojai niekada neklausinėja, už kokį nusikaltimą bausmę atlieka jų mokinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.