Turtuolio tikslas – žmoną paversti žvaigžde

Ukrainoje gyvenantis pakistaniečių kilmės turtuolis Mohammadas Zahooras prieš kelis dešimtmečius iš skurdo pakilo į oligarchų gretas. Panašių užmojų jis turi ir dėl žmonos. Populiarią ukrainietę dainininkę milijardierius ketina paversti antrąja Lady Gaga.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:39 PM

M.Zahooras ne vienoje šalyje žinomas kaip asmuo, susikrovęs turtus iš plieno fabrikų. Tačiau dabar milijardierius, regis, visa širdimi nėrė į visiškai kitokį – pramogų pasaulio – verslą, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

58-erių vyras dažnai ne vieną valandą kantriai laukia, kol jo sutuoktinė bus išgražinta ir juodu galės žengti kartu raudonuoju kilimu.

Turtuolio žmona – Ukrainoje garsi dainininkė 36-erių Natalija Šmarenkova, labiau žinoma Kamalijos vardu. 2008-aisiais ji pelnė „Misis pasaulis” titulą.

M.Zahooras įsitikinęs, kad Kamalija taps tokia populiari visame pasaulyje, jog atlikėjai Lady Gagai esą reikės net išeiti į pensiją.

Uždarbį investuoja į žmoną

Pora, kuriai netrukus gims kūdikis, atkakliai siekia muzikos pasaulio aukštumų kliaudamasi ne tik N.Šmarenkovos talentu, bet ir krūva M.Zahooro pinigų.

Iš Pakistano į buvusią Sovietų Sąjungą jaunystėje imigravęs M.Zahooras ilgai užsiėmė plieno verslu – anksčiau jam priklausė penki Ukrainos plieno fabrikai.

2008-aisiais vyras juos pardavė ir susišlavė maždaug 1 milijardą dolerių. Tiesa, tikslios pinigų sumos jis atskleisti nenori.

M.Zahooras dalį uždirbtų pinigų investavo į du Kijevo viešbučius, keletą biurų pastatų, nusipirko anglų kalba leidžiamą liberalų savaitraštį „Kyiv Post”, televizijos studiją, lėktuvą, jachtą, prabangių automobilių.

Ne vienas oligarchas yra įsigijęs futbolo klubą, tačiau M.Zahooras tikina, kad tai ne jo sritis. Juo labiau kad turtuolis mėgsta kriketą.

Jis nutarė verčiau paversti savo žmoną Europos popžvaigžde ir ėmė leisti pinigus geriausiems prodiuseriams, šokėjams bei viešųjų ryšių specialistams.

Kalbos, kad už pinigus talento nenusipirksi, turtuoliui neįdomios, juolab kad talentą Kamalija turi. Svarbiausia – ambicijos.

Palydoje – ir apsaugininkas

„Mes ketiname siųsti Lady Gagą į pensiją”, – lydėdamas Kamaliją į vieną jos pasirodymų Kijeve vokiečių leidiniui „Spiegel” kalbėjo M.Zahooras.

145 kilometrų per valandą greičiu lekiančiame automobilyje kartu su M.Zahooru, Kamalija, jų vairuotoju ir apsaugininku Igoriu važiavęs žurnalistas vaizdžiai aprašė kelionės detales.

„Greta vairuotojo sėdi Igoris – asmens sargybinis. Igoris anksčiau buvo Boriso Jelcino, buvusio Rusijos prezidento, apsaugininkų komandos nariu. Jis su įniršiu žiūri į kiekvieną vairuotoją, greitai nepasitraukusį iš kelio”, – rašė „Spiegel” žurnalistas.

M.Zahooras su žmona tą kartą skubėjo į Kijevo menų rūmus, kuriuose vyko renginys velionio Ukrainos dizainerio Michailo Voronino garbei. Čia Kamalija atliko vieną savo dainų.

Deja, atlikėja, kuriai tą dieną makiažas buvo daromas net keturias valandas, nebespėjo su M.Zahooru pasirodyti ant raudonojo kilimo, nors į koncertą lėkė milžinišku greičiu.

Kamalija su sutuoktiniu tą pačią dieną buvo parskridę iš Jungtinės Karalystės, kurioje prisidėjo prie filmo apie itin turtingus žmones kūrimo. Juk M.Zahooras žino, kad jo turtai daro sutuoktinę tik dar įdomesnę klausytojams.

Talentu garsėjo ir vaikystėje

Talentų išties netrūksta ir pačiai N.Šmarenkovai, garsėjančiai operinio dainavimo ir populiarios šokių muzikos derinimu. Profesionali atlikėja, kurios balsas apima tris oktavas, pirmąjį apdovanojimą dainų konkurse gavo sulaukusi vos 11 metų.

Vėliau Kamalija įgijo muzikinį išsilavinimą, kurio dalis buvo dainavimo ir griežimo smuiku pamokos.

1997 metais menininkė išleido savo pirmąjį albumą, pavadintą „Technostilius” („Techno Style”), ir išpopuliarėjo visoje Ukrainoje.

Tačiau ilgainiui atlikėjos karjera ėmė strigti. Jos neišgelbėjo nei duetai su tokiais garsiais atlikėjais kaip Filipas Kirkorovas, nei įspūdingi laimėjimai grožio konkursuose.

Kamalijos motina Ina Šmarenkova ilgai buvo dukters prodiusere, agente ir tvirčiausia atrama.

Moteris prisimena, kad praėjusio amžiaus devintasis dešimtmetis buvo neramus įvairiose verslo srityse, tarp jų ir pramogų. Jos su dukterimi neužmezgė įtakingų pažinčių ir todėl Kamalija esą neatsidūrė populiariausių dainininkų sąrašuose.

„Vyravo susiskirstymas į klanus. Mes nestojome į niekieno pusę, nes jutau, kad tai pavojinga. Tuomet ėmėme justi spaudimą.

Kai Kamalijai ateidavo metas išeiti į sceną, staiga eteryje jai nebelikdavo laiko arba nustodavo veikti mikrofonas”, – dar 2009aisiais M.Zahooro leidžiamam „Kyiv Post” pasakojo moteris.

Bet laikinos negandos neatgrasė N.Šmarenkovos nuo tikslo.

Ji ne tik toliau dainuoja, bet yra ir modelis bei aktorė. Vienoje kino juostų moteris nusifilmavo net su Holivudo įžymybe Sharon Stone. Tiesa, šis filmas dar nėra išleistas.

Samdo geriausius specialistus

M.Zahooras, norėdamas iškelti žmoną į pasaulio muzikos žvaigždes, turės nemažai padirbėti. Bet ženklai, regis, rodo, kad sutuoktiniai juda tinkama linkme.

Grįžusi iš minėto koncerto Kijevo menų rūmuose Kamalija iš vadybininko išgirdo gerų naujienų. „Šią savaitę tavo įrašas buvo dažniausiai peržiūrimas „YouTube” Ispanijoje, taip pat Lenkijoje. Vokietijoje tavo įrašai vis dar peržiūrimi 15 tūkst. kartų per savaitę – tai yra daug”, – dėstė vadybininkas.

Proveržį Kamalija pasiekė ir Jungtinėje Karalystėje, kurioje pernai pateko į dainų 40-tuką ir užėmė šeštąją vietą. Tai moteriai padėjo padaryti vyro pasamdyti prodiuseriai „Digital Dog”, dirbę su tokiomis žvaigždėmis kaip Cyndi Lauper, Britney Spears and Miley Cyrus.

Atlikėjai leidžiant savo naujausią albumą „Club Opera”, kuriuo siekiama užkariauti Vokietiją ir Vakarų Europą, M.Zahooras taip pat pasamdė garsų vokiečių prodiuserį Jörną Uwe Fahrenkrogą-Peterseną.

O žinomas Vokietijos dainininkas ir pramogų pasaulio atstovas Thomas Andersas, Ukrainoje besidžiaugiantis didelės žvaigždės statusu, buvo pasamdytas su Kamalija dainuoti duetu.

Už užmokestį su Kamalija atlikti porą kūrinių taip pat sutiko ir ispanų tenoras Jose Carreras.

Atlikėjai pasamdytas ir prodiuseris iš Rusijos televizijos kanalo „Rosija 1”, atspindinčio Kremliaus poziciją. Kadangi „Rosija 1” atstovai palaiko artimus ryšius su valdžia, Kamalija jau spėjo padainuoti ir Rusijos premjerui Dmitrijui Medvedevui.

M.Zahooras prisidėjo ir prie Holivudo filmo „Apie meilę” („What About Love”), kuriame vaidino Sh.Stone, finansavimo. Tai milijardierius darė su sąlyga, kad kino juostoje vaidmenį gaus ir Kamalija.

„Galime tai padaryti. Pramogų verslas nėra toks sudėtingas”, – apie žmonos kėlimą į popmuzikos pasaulio viršūnę kalbėjo M.Zahooras.

Į sutuoktinės karjerą vyras jau investavo 5 milijonus dolerių, bet tai esą dar tik pradžia.

Menas ir rėmėjai visada greta

M.Zahooro sprendimą investuoti į žmonos karjerą kai kas vertina pašaipiai. Tačiau tuo pat metu netrūksta manančiųjų, kad tai logiškas žingsnis – menininkams visada reikėjo rėmėjų.

Dauguma filmų, šiemet nominuotų „Oskaro” statulėlei, sulaukė finansinės paramos iš turtuolių. Tarp tokių kino juostų minima ir garsioji „Argo”.

Be rėmėjų nebūtų įmanoma surengti ir daugumos meno parodų, leisti periodinių leidinių.

Pavyzdžiui, rusų verslininkas Vladislavas Doroninas neseniai rusų ir vokiečių kalbomis ėmė leisti velionio menininko Andy Warholo 1969 metais įkurtą žurnalą „Interview”.

Manoma, kad tokiu būdu turtuolis bandė patenkinti savo tuometės širdies draugės Naomi Campbell norus.

Vėl išvyko dėl žmonos

Pats M.Zahooras savo turtus ir sėkmingą verslą laiko logiška prieš keturis dešimtmečius prasidėjusios kelionės atomazga.

Zahooras iš tiesų yra M.Zahooro vardas, tačiau milijardierius primygtinai reikalauja, kad jis būtų vartojamas kaip pavardė. Mat tikroji vyro pavardė yra sunkiai ištariama.

Pakistanietis prisimena jaunystėje nieko nežinojęs apie Sovietų Sąjungą. Tačiau 1974-ųjų žiemą, būdamas 19-os, jis atvyko į Maskvą, nes labai norėjo ištrūkti iš savo gimtojo Pakistano.

Jaunuolis ne tik greitai išmoko rusų kalbą, bet ir baigė metalurgijos studijas Donecko universitete (Ukraina).

Po mokslų pakistanietis grįžo į tėvynę, kur viename valstybiniame plieno fabrike greitai ėmė kilti karjeros laiptais.

Pirmoji M.Zahooro žmona, su kuria jis susilaukė dviejų vaikų, buvo rusė. Tačiau moters tautybė ilgainiui pakistaniečiui ėmė kelti bėdų.

Kai praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje sovietai įsiveržė į Afganistaną, rusų Pakistane imta nekęsti.

Tad M.Zahoorui teko palikti šalį, nes vadovui, vedusiam rusę, buvo nebeįmanoma dirbti valstybinėje kompanijoje.

Vyras devintajame dešimtmetyje grįžo į Sovietų Sąjungą, o jai griuvus ėmė prekiauti plienu. Po kelerių metų jis įsigijo savo pirmąjį plieno fabriką. Netrukus M.Zahooras jų turėjo penkis, o jų atstovybes buvo galima rasti net Niujorke ir Honkonge.

Tiesa, posovietinėje erdvėje pakistaniečiui teko susidurti su įvairių grupuočių žodiniu teroru. Gyventi trukdė ir įstatymų viršenybės nebuvimas.

Tad tapęs Jungtinės Karalystės piliečiu M.Zahooras viešai prabilo apie savo problemas ir skatino Londono atstovybę Kijeve bei Vakarų šalių prekybos rūmus imtis veiksmų.

Šiuo laikotarpiu turtuolis sako įsisąmoninęs nepriklausomos žiniasklaidos svarbą. Būtent todėl jis vėliau įsigijo „Kyiv Post”, pristatomą kaip nepriklausomą leidinį.

Anot M.Zahooro, kiti Ukrainos oligarchai jo verslo srities nesirinko. „Tai buvo laikoma mirštančia pramonės šaka, kurioje, norint sulaukti pelno, reikia didelių investicijų.

Tai nebuvo greiti pinigai. Mano kolegos norėjo kazino, vodkos ir naftos”, – sakė M.Zahooras.

Namus įrengė pagal viešbutį

Savo antrąją žmoną – N.Šmarenkovą – M.Zahooras sutiko 2003-iaisiais, kai vis dar užsiėmė plieno verslu.

Tiesa, iš pradžių Kamalijos jis nedomino. Tačiau turtuolis pasirodė atkaklus. Vyras tol dainininkei kiekvieną dieną siuntė gėles, kol ji sutiko už M.Zahooro ištekėti.

Pora galėtų gyventi bet kur – Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV ar Pakistane. Tačiau jie pasirinko Ukrainą.

Poros namus Kijevo priemiestyje Kamalija dekoravo mėgdžiodama Dubajuje pastatytą vienintelį pasaulyje septynių žvaigždučių viešbutį „Burj al Arab” („Arabijos burė”), tad juose netrūksta prabangos ir arabiškų motyvų.

Moteris norėjo, kad toks interjeras padėtų M.Zahoorui jaustis arčiau savo šaknų, tačiau sutuoktinis galiausiai pareiškė, jog jis ne arabas, o pakistanietis.

Milžiniškoje poros namų svetainėje gyvena sakalas, vardu Layla. Kamalija šeria paukštį šviežia vištiena.

„Kol Kamalija žvelgia į sakalą su meile, jis atsiplėšia po kruviną vištienos gabalą ir jį praryja.

Pasisotinęs sakalas toliau plėšo vištienos gabalus ir mėto juos šešiems šeimos šunims. Jie taip pat nusipelnė savo dalies. Sceną stebi triušis ir šinšila, o kakadu klykia kambario gale ant palangės”, – šeimos namų vaizdelį aprašė „Spiegel” žurnalistas.

Kiekvieną rytą pas M.Zahoorą ateina jogos mokytojas. Sode, prie turtuolio privačios prieplaukos, indas 90 minučių šeimininkui rodo jogos pratimus.

Tačiau M.Zahooras dažniausiai kalbasi telefonu arba myluoja savo šunis, kurie per jogos treniruotę visada būna greta.

Iš savo prieplaukos M.Zahooras laivu gali nukeliauti iki pat Venecijos. Kai vyro namuose lankėsi „Spiegel” žurnalistas, turtuolis žadėjo plaukti per Bosforo sąsiaurį ir Viduržemio jūrą. Keliauti kartu jis pasikvietė ir J.Carrerą, kad Kamalija galėtų su juo repetuoti laive. („Spiegel”, „Daily Beast”, „Kyiv Post”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.