Pirmoji Sirijos ponia vis dar švaisto pinigus prabangiems pirkiniams

Ji rengiasi garsių dizainerių drabužiais, jos trumpi plaukai visada kruopščiai sušukuoti, o ant šeimos stalo – tiktai vakarietiški maisto produktai. Pirmoji Sirijos ponia Asma al-Assad (38 m.), nepaisydama padėties šalyje, nesiliovė mėgautis prabanga.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2013, 11:03 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:28 AM

Pastaruoju metu viso pasaulio ir žiniasklaidos dėmesys nukreiptas į neramiąją Siriją. Jau daugiau nei dvejus su puse metų šalies prezidentas Basharas al-Assadas (47 m.) raginamas pasitraukti iš posto.

Bet įvykiai Sirijoje, regis, nė kiek nerūpi pirmajai šalies poniai A.al-Assad.

Kaip skelbia Didžiosios Britanijos leidinys „The Daily Mail”, ši moteris ir toliau mėgaujasi prabangiu gyvenimu, prie kurio yra įpratusi.

Gražuolė Asma Fauaz al-Akhras gimė 1975-ųjų rugpjūčio 11 dieną Londone (Didžioji Britanija) turtingų sirų – kardiologo Fauazo Akhraso ir Sirijos ambasados diplomatės Saharos Otri šeimoje.

Vardas Asma, išverstas iš arabų kalbos, reiškia „aukščiausias”.

Privačioje mokykloje A.al-Akhras mokėsi gerai. Mokslo aukštumų ji nusprendė siekti Londono karališkajame koledže. Čia Asma įgijo informatikos ir prancūzų literatūros bakalauro diplomus. Po studijų dirbo „Deutsche Bank” ir „JPMorgan Chase and Co” analitike.

Gražuolės A.al-Akhras kolegos nežinojo, kad ji susitikinėja su vienu iš Sirijos lyderių Hafezo al-Assado sūnumi Basharu. Žinoma, tuo metu ir jaunuolis nenutuokė, koks likimas jo laukia.

Niekas nesitikėjo, kad politinę šeimos dinastiją perims Basharas: juo turėjo tapti vyriausioji šeimos atžala Basilis. Šiai atsakingai pozicijai B.al-Assadas nebuvo laikomas tinkamu, nes jam nerūpėjo nei vyriausybės problemos, nei kariniai klausimai.

1990-aisiais B.al-Assadas persikėlė į Londoną, kuriame studijavo oftalmologiją. Po ketverių metų jo gyvenimas pasisuko netikėta vaga, kai automobilio avarijoje žuvo Basilis. Tad B.al-Assadui nebeliko nieko kita, tik grįžti į tėvynę.

Kai 2000-aisiais mirė jo tėvas H.al-Assadas, Sirijos prezidentu tapo B.al-Assadas. Jis tais pačiais metais susituokė su A.al-Akhras. Bet Sirijos žiniasklaidoje nepasirodė nė vienos jų vestuvių ceremonijos nuotraukos.

Nieko nuostabaus, kad po šalį greitai pasklido kalbos, jog al-Assadų šeima nesidžiaugia Basharo sprendimu vesti Asmą, mat jo šeima priklausė elitinei šiitų krypčiai, o jos tėvas F.Akhras – prisiekęs sunitas. Abi šios islamo kryptys turi ilgą konkurencijos ir pykčio persmelktą istoriją.

Netrukus po vestuvių pirmoji Sirijos ponia, žinoma, neviešindama savo naujosios pavardės, pradėjo keliauti po šalį slapta, trokšdama pažinti gyventojus.

Pirmosios Sirijos ponios įvaizdžiui daug įtakos padarė Velso princesė Diana. A.al-Assad mielai tiesė pagalbos ranką senyvo amžiaus žmonėms ir neįgaliems vaikams, rūpinosi aplinkosauga, būdama šalia vyro nuolat mojavo ranka ir šypsojosi – visai kaip Širdžių Karalienė princesė Diana.

Buvusia investicijų bankininke žavėjosi ne tik jos tėvynainiai, bet ir užsienis.

Pasaulio politikos arenoje A.al-Assad pagarsėjo kaip stiliaus dievaitė. Daug mados specialistų ir žurnalistų statė ją į vieną gretą su Jordanijos karaliene Rania ir dabar jau buvusia pirmąja Prancūzijos ponia Carla Bruni-Sarkozy.

Aukšta, stilinga ir žavi A.al-Assad rengiasi garsių dizainerių drabužiais (jai itin patinka prabangūs „Chanel” mados namų apdarai), avi „Christian Louboutin” aukštakulnius ir angliškai kalba nepriekaištinga britiška tarsena.

Dėl savo pomėgio prabangiai gyventi pirmoji Sirijos ponia buvo praminta šių laikų Marija Antuanete (Prancūzijos karalienė (1755–1793)).

Net ir tuo metu, kai Sirijoje liejasi kraujas, A.al-Assad pinigus tebešvaisto dizainerių drabužiams, įvairioms prabangioms prekėms, jos trumpi plaukai visada kruopščiai sušukuoti, ant jos šeimos stalo – tik vakarietiški maisto produktai.

Pirmoji Sirijos ponia anksčiau garsėjo humanitarine ir labdaringa veikla. Iki neramumų Sirijoje būtent A.al-Assad populiarumas padėdavo reklamuoti švelniąją Sirijos griežto režimo pusę.

Kadaise pirmoji šalies ponia atliko svarbų vaidmenį liberalizuojant Sirijos ekonomiką. Devyneriais metais už vyrą jaunesnė A.al-Assad dažnai pasirūpindavo į šalį atvykstančiais garbingais svečiais: nuo karališkųjų šeimų narių iki Holivudo, pramogų verslo žvaigždžių.

Bet dabar pirmosios Sirijos ponios žavesys nebedaro įspūdžio tarptautinei bendruomenei.

B.al-Assado sutuoktinė yra niekinama kaip civilius traiškančio režimo rėmėja. Daugelį nuvylė praėjusiais metais pirmosios Sirijos ponios su vaikais pasirodymas mitinge sutuoktiniui palaikyti.

„Šis pasirodymas viešumoje rodo, kad A.al-Assad palaiko savo vyrą, kad juodu yra viename vežime. Ji aiškiai yra režimo dalis”, – rašė Sirijos klausimų ekspertas amerikietis Andrew Tableris.

Dar taip neseniai Rože dykumoje, Šviesos spinduliu šešėlių temdomoje šalyje vadintai A.al-Assad pranašaujamas liūdnai gyvenimą baigusios Prancūzijos karalienės Marijos Antuanetės likimas.

Ant kovo mėnesio „Vogue” viršelio A.al-Assad atrodė labai žaviai vėjyje besiplaikstančiais plaukais. Žurnale išspausdintame straipsnyje „Rožė dykumoje” ji buvo vadinama patraukliausia pirmąja ponia.

Bet rašinys „Vogue” pasirodė blogiausiu jam metu: Sirijoje kilo demokratinių permainų siekusi revoliucija, nusinešusi daugiau nei šimto tūkstančių žmonių gyvybę.

Ir garsiajame leidinyje išspausdintas straipsnis kruvinų Sirijos įvykių fone atrodė kaip politinė propaganda, už kurią neabejotinai sumokėjo šalies lyderis B.al-Assadas.

„Asma al-Assad – žavinga, jauna ir labai patraukli, ji tiesiog žydi ir yra pirmoji iš visų ponių. Jos apsirengimo stilius nėra prabangiai vulgarus Artimųjų Rytų valdžios spindesys, ji sąmoningai atsisako papuošalų, rengiasi rafinuotai saikingai.

A.al-Assad – retas grakštaus sportinio grožio ir analitinio proto derinys. Ji – energinga, valiūkiška, įdomi moteris”, – taip rašė straipsnio „Rožė dykumoje” autorė, žurnalistė Joana Julieta Buck.

Šis rašinys buvo sutiktas kritiškai. „Vogue” redaktorė Anna Wintour ir jo autorė J.J.Buck buvo pavadintos Sirijos režimo viešųjų ryšių akcijos vykdytojomis.

Maždaug po mėnesio „Rožė dykumoje” buvo ištrinta iš „Vogue” interneto svetainės. Tik po metų – 2012-aisiais – J.J.Buck, su kuria žurnalas nepratęsė darbo sutarties, nusprendė pasiaiškinti.

Straipsnio „Rožė dykumoje” autorė teigė, jog iš pat pradžių tapusi manipuliavimo auka, A.al-Assad ją apgavo, apkvailino, apsimetė malonia, šiuolaikine, demokratiška, nuoširdžia ir atvira moterimi.

Bet kai kurių kolegų neįtikino tokia J.J.Buck atgaila, juolab kad ji nėra nepatyrusi žurnalistė.

„A.al-Assad – įdomi moteris: budri kaip policijos nuovados viršininkas, sumani kaip bankininkas, draugiška kaip naujas pažįstamas draugų vakarėlyje... Pirmoji pragaro ledi”, – štai taip pirmąją Sirijos ponią straipsnyje „Ponia Asma al-Assad mane apkvailino” apibūdino J.J.Buck, praėjus metams po straipsnio pasirodymo garsiame žurnale „Vogue”.

Dvi citatos, ta pati žurnalistė ir ta pati straipsnio herojė. Bet vargu ar antrąją publikaciją pirmoji Sirijos ponia skaitė.

Kad Asma al-Assad išvengtų streso, jos galimybės susipažinti su Vakarų pasaulio žiniasklaida griežtai kontroliuojamos. Mat pirmoji Sirijos ponia labai susierzina pamačiusi neigiamus reportažus apie savo sutuoktinį, o ką jau kalbėti, jei išvystų tokį straipsnį apie save.

Užsienio žurnalistai pastebėjo, kad didžiausi B.al-Assado žmonos išlaidavimai sutampa su žiauriausiomis žudynėmis Sirijoje.

Praėjusiais metais į viešumą pateko elektroniniai laiškai, kurie bylojo, kad sustiprėjus jos vyro kovai su sukilėliais A.al-Assad iš vienos parduotuvės užsisakė baldų ir šviestuvų už įspūdingą 270 tūkstančių Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (daugiau nei milijono litų) sumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.