Uzbekistano lyderių gyvenimas: besaikė prabanga, slepianti šeimos nesantaiką

Uzbekistano, kaip ir daugumos kitų nedemokratinių valstybių, lyderių šeiminį gyvenimą dengia paslapties šydas. Bet jį netikėtai praskleidė ir apie artimųjų nesutarimus prabilo šalies vadovo duktė Lola.

Tarp Lolos ir Gulnaros Karimovų dabar tvyro visai ne seseriška neapykanta.
Tarp Lolos ir Gulnaros Karimovų dabar tvyro visai ne seseriška neapykanta.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-30 12:18, atnaujinta 2018-02-21 16:06

Daugiau nei 20 metų Uzbekistaną geležiniu kumščiu valdančio Islamo Karimovo dukterys L.Karimova-Tilliajeva ir Gulnara Karimova mėgaujasi prabanga ir žymių žmonių iš viso pasaulio draugija.

Tačiau moterų gyvenimą temdo nesutarimai, apie kuriuos prabilo 35 metų L.Karimova-Tilliajeva. Nors ir seserys, asmeniniame gyvenime ir darbe jos esą neturi nieko bendra.

„Su seserimi nesikalbėjome 12 metų. Tarp mūsų nėra jokių santykių. Esame visiškai skirtingi žmonės. Ir tie skirtumai bėgant metams, kaip žinote, tik didėja”, – transliuotojui BBC pareiškė uzbekė.

L.Karimova-Tilliajeva ne tik atskleidė šeimos paslaptis, kurios tokiose šalyse būna tabu.

Lyderio duktė taip pat leido suprasti, kad artimųjų ryšiai nėra stiprūs, nors jų kultūroje tai labai svarbu.

Prezidentės nebus?

Vyresnioji I.Karimovo duktė Gulnara, kuriai 41-eri, Uzbekistane mėgaujasi įžymybės statusu: ji – dainininkė, dizainerė, filantropė, verslininkė. Taip pat ne kartą kalbėta, jog G.Karimova gali pakeisti 75-erių tėvą prezidento poste.

Ženevoje su vyru ir vaikais gyvenanti L.Karimova-Tilliajeva eina Uzbekistano ambasadoriaus pareigas Jungtinių Tautų kultūros organizacijoje UNESCO ir, kaip ir vyresnėlė, turi savo labdaros organizaciją. Tačiau apie politiko karjerą I.Karimova-Tilliajeva esą negalvoja.

Tiesa, ji pareiškė nemananti, kad į lyderio kėdę atsisės ir jos sesuo.

Vyresnėlės rūpesčiai

Demonstruoti atotrūkį tarp savęs ir sesers L.Karimovai-Tilliajevai gali būti net naudinga, nes G.Karimova yra siejama su Europoje atliekamu tyrimu. Švedai ir šveicarai tiria dabartinių ir buvusių G.Karimovos bendrininkų veiklą dėl įtarimų kyšininkavimu ir pinigų plovimu.

Bet L.Karimova-Tilliajeva tikina net nežinanti, ar apie sesers bėdas žino jų tėvas. „Visą informaciją apie seserį sužinau iš užsienio spaudos. Dėl jūsų klausimo, ar apie tai žino Uzbekistano prezidentas, neturiu informacijos.

Per metus Uzbekistane lankausi tik du tris kartus.

Per susitikimus su tėvu nediskutuojame politiniais klausimais”, – raštu atsakinėdama žurnalistams į klausimus pareiškė L.Karimova-Tilliajeva.

Kritika tėvo politikai

Vis dėlto atrodo, kad L.Karimova-Tilliajeva siekia atsiriboti ne tik nuo sesers, bet ir nuo tėvo valdymo stiliaus.

Žmogaus teisių organizacijos ne kartą Uzbekistaną vaizdavo kaip vieną nedemokratiškiausių valstybių. Bet kai prancūzų naujienų tinklalapis „Rue 89” L.Karimovą-Tilliajevą pavadino „diktatoriaus dukterimi”, moteris leidiniui iškėlė ieškinį, nors ir nesėkmingai.

I.Karimovo dukters veiksmus daugelis tada interpretavo kaip tėvo gynimą. Bet pasirodo, kad moteris nesiveržia rodyti paramos šeimai.

„Nekėliau klausimo dėl to, ar žodis panaudotas teisingai ar klaidingai, nes suprantu, kad tai politinis terminas. Tačiau tame kontekste apibūdinimas „diktatoriaus duktė” išskirtinai pakenkė man. Kiekvienas asmuo gimsta, turėdamas neatimamą teisę būti vertinamas pagal savo asmenines savybes, veiklą, požiūrį, veiksmus”, – sakė L.Karimova-Tilliajeva.

Ji, regis, nepritaria tėvui ir kitais jo politikos klausimais. Uzbekistanas seniai kritikuojamas dėl vaikų darbo jėgos naudojimo nuimant medvilnės derlių.

Tokios pat nuomonės linkusi laikytis ir I.Karimovo duktė: „Tai liūdna ir neturėtų vykti jokioje pasaulio šalyje.”

I.Karimovas praėjusį birželį užsipuolė uzbekus, vykstančius dirbti svetur, pavadindamas juos tinginiais. Prezidentas pabrėžė, kad šie žmonės užtraukia nešlovę šaliai, kurioje niekas nebadauja.

Bet L.Karimova-Tilliajeva, kalbėdama apie tariamą tėvo kovą su ekstremizmu, dėstė priešingą nuomonę.

„Radikalėjimo problema – daugiau nedarbo ir galimybių trūkumo rezultatas”, – sakė moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.