Pirmojo D.Britanijos transseksualo meilužių sąraše – žymiausi pasaulio vyrai

Ja žavėjosi Salvadoras Dali, Pablo Picasso, Elvis Presley ir INXS vokalistas Michaelas Hutchence'as. Iki šiol April Ashley (78 m.) geba prikaustyti pro šalį einančių vyrų žvilgsnius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2013, 11:26 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:31 PM

Tačiau yra viena smulkmena – daugiau nei prieš 50 metų ji buvo vaikinas, vardu George'as Jamiesonas. Jis – pirmasis britas, visiškai pasikeitęs savo lytį, rašo mirror.co.uk.

„Buvo sunku nuo pat pradžių. Aš niekam negalėjau pasakyti, kad jaučiu, jog turėjau gimti mergaite.

Net mano mama su manimi nebesikalbėjo. Mums apsipirkinėjant žmonės žiūrėdavo į mane ir klausdavo mamos: „Kas tai?“ Mano broliai ir seserys su manimi nebesikalbėjo taip pat.

Mane išauklėjo kaip katalikę, todėl nuolat maldaudavau Dievo, kad ryte atsibusčiau moterimi“, – prisiminė A.Ashley.

Sulaukęs 14 metų George'as pabėgo iš namų ir prisijungė prie laivyno. Jis tikėjosi, kad taip pavyks pažadinti savo vyriškumą. Vis dėlto toks savęs ieškojimas vos nesibaigė tragedija – jis troško nusižudyti. Bandydamas save pakeisti George'as netgi išbandė gydymą elektrošoku psichiatrinėje ligoninėje.

Sulaukęs 20 metų George'as persikėlė į Paryžių ir ten tapo April. Įsidarbino konferansjė klube „Le Carrousel“. Būtent šiame klube April ir pavergė garsių vyrų širdis. Menininkai S.Dali ir P.Picasso troško April kaip mūzos, o E.Presley nupirkdavo damai butelį šampano kaskart, kai ją pamatydavo.

„Elvis buvo dieviškas. Tuo metu jis buvo priverstas gyventi Vokietijoje, tačiau jis nekentė šios šalies. Todėl Elvis atskrisdavo į Paryžių kiekvieną savaitgalį.

Jis netruko suspindėti mano akyse, tačiau jo vadybininkas Colas Parkeris išsiaiškino apie mane ir uždraudė Elviui turėti bet kokių reikalų su manimi.

Vis dėlto jis lankydavosi klube, kuriame dirbau, kiekvieną savaitgalį ir kaskart atsiųsdavo man butelį šampano“, – pasakojo A.Ashley.

Kitas jos gerbėjas – S.Dali – lankydavosi „Le Carrousel“ kiekvieną vakarą tris savaites iš eilės. Kaskart išvydęs April jis mėgindavo įtikinti merginą jam papozuoti.

„Jis buvo vyras su pašėlusiais ūsais ir pašėlusiomis akimis, bet man jis patiko. Vis dėlto dėl religinių įsitikinimų, jaunystės ir drovumo aš atsisakiau jam pozuoti“, – patikino April.

Ji pridūrė, kad garsusis P.Picasso jos visai nesužavėjo: „Jis nužiūrinėdavo mane nuo galvos iki kojų ir akivaizdžiai nurenginėdavo akimis.“

Ko jis troško iš April: ją nutapyti ar parsiversti į lovą?

„Abiejų dalykų. Jis buvo gašlus senis“, – juokėsi April.

1960 metais kita „Le Carrousel“ žvaigždė išvyko į Kasablanką pasikeisti lyties. Tuomet 25 metų April suprato, kad jos svajonė tapti moterimi gali virsti realybe.

Susitaupiusi reikiamus 3 tūkst. svarų sterlingų – ši suma šiandien būtų lygi 60 tūkst. svarų sterlingų – April išvyko į Kasablanką.

„Daktaras Burou manęs paklausė: „Kaip čia nutiko, kad tokia graži mergina nori tapti vaikinu?“ Aš jam parodžiau savo pasą, ir jis vis tiek negalėjo patikėti savo akimis. Jis liepė man ateiti dar tą patį vakarą, kad operaciją galėtume atlikti jau kitą dieną. Nebuvo jokių nesąmonių, jokių psichiatrų“, – pasakojo April.

Nepaisant rizikos, septynių valandų trukmės operacijos April visai nebijojo.

„Buvau sau pažadėjusi tapti moterimi iki 25 metų. Jei man tai nebūtų pavykę, būčiau nusižudžiusi.

Aš buvau vienas iš daktaro Burou bandymo triušių. Tai buvo akivaizdu – turėjau pasirašyti dokumentus tam atvejui, jei mirčiau. Beje, aš iš tiesų vos nežuvau. Po operacijos man nuslinko visi plaukai ir aš sunkiai susirgau“, – prisiminė A.Ashley.

Pasveikusi April paliko Kasablanką ir sugrįžo į Didžiąją Britaniją. Laisve persmelktas septintasis dešimtmetis tapo pačiu geriausiu A.Ashley gyvenimo periodu. Niekas nežinojo jos praeities, tad žavinga moteris netruko išpopuliarėti.

Ji tapo populiariausiu „Vogue“ apatinio trikotažo modeliu. Taip pat April įveikė 400 merginų ir gavo vaidmenį filme „The Road to Hong Kong“. Vis dėlto 1961 metais vienas April draugas išdavė pasauliui jos paslaptį.

„Būčiau padariusi didžiulę karjerą, tačiau nieko nebepavyko. Po šio įvykio niekas nebenorėjo manęs samdyti“, – sakė April.

Todėl ji emigravo į JAV. Čia ji dirbo pačius paprasčiausius darbus: padavėjos, palydovės, administratorės... Tačiau April praeitis vis pasivydavo ją, todėl pirmasis Didžiosios Britanijos transseksualas prarasdavo vieną darbą po kito.

A.Ashley du kartus buvo ištekėjusi. Ji tikina, kad 1982 metais besilankydama Australijoje ji suviliojo vienos sėkmingiausių Australijos roko grupių INXS vokalistą M.Hutchence'ą.

„Jis atėjo į mano viešbutį su savo palyda ir paklausė, ar norėčiau jo kambaryje išgerti šampano. Aš sutikau. Jis buvo vienas gražiausių vyrų, toks elegantiškas... Kartu mes praleidome nuostabią naktį“, – prisiminė A.Ashley.

***

2005 metais George'as buvo pirmą kartą pripažintas moterimi – jam įteiktas naujas gimimo liudijimas su nauju vardu.

Į Didžiąją Britaniją April sugrįžo pernai. Ji buvo apdovanota už nuopelnus, kovojant dėl lytis pasikeitusių asmenų padėties visuomenėje.

Šią savaitę Liverpulyje, kur April gimė ir užaugo, atidaryta fotografijų paroda, atskleidžianti sudėtingą A.Ashley gyvenimą.

„Mane nuolat priblokšdavo tai, kad visur, kur benueidavau, žmonės norėdavo su manimi susitikti. Per vakarėlius aš visada slėpdavausi tyliame kamputyje, tačiau žmonės mane vis tiek pastebėdavo.

Vis dėlto mano gyvenimas nebuvo lengvas. Turėjau mokėti prisitaikyti prie situacijos ir neleisti žmonėms manęs pamilti“, – pasakojo A.Ashley.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.