Nesėkminga lyties keitimo operacija belgui baigėsi eutanazija

Vienas belgas po nepavykusios lyties keitimo operacijos pasirinko eutanaziją. Belgas nusprendė mirti, nes po išsvajotosios operacijos virto monstru.

N.Verhelstas gimė moterimi šeimoje, kurioje augo trys berniukai.<br>"Youtube" stop kadras
N.Verhelstas gimė moterimi šeimoje, kurioje augo trys berniukai.<br>"Youtube" stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:47 PM

Kaip rašė britų dienraštis „The Independent“, 44 metų Nathanui Verhelstui eutanazija buvo atlikta pirmadienio popietę, nes jis kentė „nepakeliamas psichologines kančias“.

Mirtiną injekciją jam suleido tas pats gydytojas, kuris pernai padėjo numirti kurtiems ir apakti baigiantiems dvyniams.

Mama nenorėjo dukters

Prieš pasitraukdamas iš gyvenimo vyras dar davė interviu Belgijos dienraščiui „Het Laatse Nieuws“.

„Buvau pasiruošęs švęsti savo naują gimimą, bet pažvelgęs į veidrodį savimi pasibjaurėjau. Naujosios mano krūtys neatitiko lūkesčių, o naujasis penis turėjo atmetimo simptomų“, – pasakojo Nathanas.

N.Verhelstas gimė moterimi šeimoje, kurioje augo trys berniukai. Tikrasis jo vardas – Nancy. Jis prisipažino vaikystėje buvęs „mergaite, kurios niekam nereikėjo“.

„Mano broliai buvo garbinami, o man atiteko tik sandėliukas virš garažo, kuris buvo paverstas miegamuoju. Mano mama visada skųsdavosi: „Jeigu tik tu būtumei buvusi berniukas...“ Mane tik toleravo, ne daugiau“, – savo paskutiniame interviu prisiminė N.Verhelstas.

2009 metais, siekdamas tapti vyru, jis pradėjo hormonų terapiją. 2012 metais buvo atlikta mastektomija, o galų gale padaryta operacija, kurios metu buvo suformuotas penis. Tačiau jokia jo perdaryta kūno dalis nedirbo taip, kaip turėtų.

Užmigdė ir kurčius dvynius

N.Verhelstui eutanaziją atliko vėžinių susirgimų gydytojas Wimas Distelmansas.

Pernai jis išgarsėjo, nes amžinu miegu užmigdė kurčius dvynius Marcą ir Eddy Verbessemus.

Šiedu broliai gimė kurti. Pastebėję, kad gali apakti, jie paprašė atlikti eutanaziją, nes išsigando, kad ne tik negirdėdami, bet ir neregėdami jie nebegalės bendrauti vienas su kitu. W.Distelmansas padėjo įgyvendinti jų troškimą mirti po to, kai vietinėje ligoninėje buvo atsisakyta suleisti mirtiną injekciją.

Sukėlė abejonių

Komentuodamas Nathano atvejį gydytojas W.Distelmansas pabrėžė, kad tokį kelią jis pasirinko ne todėl, kad tiesiog pavargo nuo gyvenimo.

„Buvo kitų faktorių. Jis buvo nebepagydomas, jo kančios buvo nepakeliamos. Nepakeliamos kančios, dėl kurių galima pritaikyti eutanaziją, gali būti ir fizinės, ir psichologinės. Šis atvejis visiškai atitiko įstatymų keliamus reikalavimus. Nathanas šešis mėnesius lankėsi pas psichologą“, – aiškino daktaras.

Kaip pranešė interneto portalas news.com.au, šis eutanazijos atvejis Belgijoje sukėlė diskusijų, ar eutanaziją galima taikyti psichologinių kančių patiriantiems žmonėms, ar ji galėtų būti atlikta tik nepagydomai sergantiems ligoniams. Šalyje taip pat tebediskutuojama, ar reikėtų eutanaziją taikyti vaikams.

Eutanazijos atvejų daugėja

Oficialūs duomenys parodė, kad eutanazija tapo be galo populiari Belgijoje, kur ji yra legali. 

2011 metais tokiu būdu iš gyvenimo panoro išeiti 1 tūkst. 133 žmonės, pernai – 1 tūkst. 432. Manoma, kad šiemet šioje valstybėje eutanazija taps kas penkiasdešimtos mirties priežastimi.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.