Paauglę išprievartavusiam režisieriui R.Polanskiui – aukos gailestis ir panieka

Romanas Polanskis (Rajmundas Romanas Thierry Polanskis) gimė 1933 m. rugpjūčio 18 d. Paryžiuje lenkės ir žydo šeimoje. Vėliau gyveno Krokuvoje (Lenkija).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 12, 2013, 11:40 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:33 AM

Antrojo pasaulinio karo metais buvo uždarytas Krokuvos gete, paskui slapstėsi.

Režisūrą studijavo Lodzėje, bet diplomo negavo, rašo „Lietuvos ryto” priedas „TV antena”.

R.Polanskis išgarsėjo „Oskarais” apdovanotais filmais „Rozmari kūdikis” (1968 m.), „Kinų kvartalas” (1974 m.), „Tesė” (1979 m.), „Pianistas” (2002 m.).

Už „Pianisto” režisūrą skirto „Oskaro” R.Polanskis neatsiėmė. JAV jis tebelaikomas besislapstančiu nuo teisėsaugos ir atvykęs į šalį būtų buvęs suimtas.

1959 m. R.Polanskis vedė aktorę Barbarą Kwiatkowską, tačiau po trejų metų santuoka iširo.

1968 m. režisierius susituokė su aktore Sharon Tate. Būdama aštuntą mėnesį nėščia ji tapo brutalaus nusikaltimo auka – 1969 m. rugpjūčio 9 d. moterį ir dar keturis žmones žiauriai nužudė Charleso Mansono gauja, propaguojanti smurtą dėl smurto.

1989 metais R.Polanskis vedė prancūzų modelį, aktorę ir dainų atlikėją Emmanuelle Seigner (47 m.). Su ja susilaukė dviejų vaikų – dukters ir sūnaus.

E.Seigner teigia niekada neklausinėjusi savo vyro apie tą lemtingą 1977-ųjų kovo 10-osios naktį. „Niekada nesvarsčiau, ar mano vyras kaltas”, – yra sakiusi E.Seigner.

Automobilyje R.Polanskis pasilenkė prie Samanthos ir tyliai paklausė: „Ar turi draugą?”

„Taip”, – apsimestinai tvirtai ištarė mergaitė ir nukreipė akis pro langą. Akimirką ji prisiminė savo buvusį vaikiną. 17-metis paliko ją, nes jai – tik 13-a.

„O kaip dėl sekso?” – prislopintu balsu toliau kamantinėjo vyras.

„Neįprastas klausimas, – pagalvojo Samantha. – Argi jam tai svarbu?”

O garsiai sumelavo: „Jau bandžiau.”

„Kiek kartų?”

„Du”, – tvirtai atsakė Samantha. Paauglė bijojo, kad kino dievaitis palaikys ją vaiku arba (dar baisiau!) perdėtai drovia.

Garsiausias JAV bėglys

Šį pokalbį, vykusį 1977-ųjų kovo 10-ąją, S.Geimer aprašo knygoje „Mergaitė: gyvenimas Romano Polanskio šešėlyje” (The Girl: A Life Lived in the Shadow of Roman Polanski).

R.Polanskis, kurį ji mintyse vadino bilietu į šlovę, Malholando keliu, vingiuojančiu aukštai virš Los Andželo, vežė ją į Jacko Nicholsono vilą. Režisierius norėjo ją nufotografuoti.

Nedidelio ūgio R.Polanskis neatrodė jai patrauklus, bet juk jis – toks įžymus! Šis režisierius gali per dieną pakeisti jos gyvenimą. Ir tai jis būtinai padarys.

Po paros moksleivė atsidurs sekso skandalo centre. „Auka”. „Lengvabūdė mergina”. „Pasileidėlė, vos nesužlugdžiusi kino genijaus”.

Tai tik keletas epitetų, kuriais S.Geimer buvo apiberta anuomet ir kurie ją lydės visą gyvenimą.

Tuo metu 43-ejų režisierius dėl paauglės išprievartavimo 42 dienas praleido kalėjime, trumpam buvo paleistas ir prieš pat paskelbiant nuosprendį iš JAV spruko į Europą.

Iki buvusio JAV nacionalinio saugumo agentūros darbuotojo Edwardo Snowdeno, kuris paviešino JAV šnipinėjimo mastą, R.Polanskis buvo laikomas garsiausiu Amerikos bėgliu.

Siekia išsklaidyti gandus

S.Geimer, kuriai dabar 50 metų, gyvena Havajuose. Moteris užaugino tris sūnus, jiems šiuo metu – 20–31 metai.

Samantha yra ištekėjusi antrą kartą. Jos vyras – stalius. Sekretoriaus profesiją įgijusi moteris nė žodžiu neužsimena apie savo kadaise puoselėtą svajonę išgarsėti ir patekti į Holivudą.

Ji sako, kad džiaugiasi kiekviena diena, kai neprisimena šio daugiau nei prieš 30 metų kilusio skandalo.

Tad kodėl ji ryžosi rašyti knygą apie savo lemtingą susitikimą su R.Polanskiu?

„Apie šį skandalą plačiai ir išsamiai rašė visi, bet juk pagrindinė veikėja esu aš. Todėl norėjau išsakyti savo mintis”, – tvirtino S.Geimer.

Šios atvirų šviesių akių apkūnios blondinės su duobutėmis skruostuose net nekiltų mintis pavadinti auka.

Ir vis dėlto moteriai greičiausiai niekada nepavyks pamiršti dramos, kuria baigėsi jos vaikystė.

Gal šia knyga S.Geimer siekia išsivaduoti iš patirto košmaro? Moteris tvirtina nutarusi visiems laikams padaryti galą paskaloms, esą ji buvo anksti subrendusi paleistuvė, kuri mielai leidosi suvedžiojama R.Polanskio.

S.Geimer ryžosi paneigti kalbas, kad jos motina, karjeros nepadariusi aktorė, pakišo paauglę dukterį, kad galėtų patekti į Holivudą.

Žiaurūs likimo smūgiai

S.Geimer istorija knygoje pasakojama su visomis smulkmenomis. Skaitytojai įsitikins, kad ji nėra tokia paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Čia susipina seksas, karjeros ir įtakos siekiai.

„Iš visų nelaimių, kurias galėjau įsivaizduoti savo gyvenime, ši man niekada neatėjo į galvą.

Aš atsiduriu kalėjime, mano karjera ir gyvenimas sužlugdyti, nes aš su kažkuo miegojau”, – taip tą įvykį vertino R.Polanskis 1984-aisiais išleistoje autobiografinėje knygoje „Romanas”.

„Jis miegojo? – savo knygoje retoriškai klausia S.Geimer. – Kam gali šauti į galvą tai vadinti miegojimu?”

Neseniai režisierius dievagojosi labai kenčiąs dėl to, kad ši sena istorija nuolat narstoma.

Prieš ketverius metus Šveicarijos policija R.Polanskį buvo įkišusi už grotų. Vėliau režisieriui buvo skirtas namų areštas, todėl jis buvo priverstas tūnoti savo kalnų namelyje Gštade. Jis baiminosi deportacijos į JAV, kur grėsė įkalinimas.

Vėl kalėjimas?! Po tokio ilgo laiko?! Tragiškų įvykių režisieriaus gyvenime buvo užtektinai.

Pusę R.Polanskio šeimos išžudė naciai, jo vaikystė prabėgo Krokuvos (Lenkija) gete, 1969-aisiais Los Andžele buvo žiauriai nužudyta jo aštuntą mėnesį nėščia žmona aktorė Sharon Tate.

„Jį nuolat lydėjo tragedijos”, – su užuojauta savo knygoje rašo S.Geimer, kurią kai kas vadina aukos auka.

Paauglė nejautė gėdos

Kai Samanthos šeima 1977 metų pradžioje susipažino su R.Polanskiu, jis buvo jau žymus režisierius. Jį supo žavios, tarsi iš knygų paveikslėlių nužengusios moterys. Jis buvo geidžiamas svečias visuose aukštuomenės vakarėliuose.

Žemaūgį režisierių (R.Polanskio ūgis 165 cm. – Red.) žiniasklaida vadino ponio dydžio Holivudo eržilu.

„Dėl Romano elgesio manęs nekamavo jokie košmarai”, – knygoje tvirtina S.Geimer.

Juk jis 13-metės mergaitės nemušė, negrasino nužudyti, netempė į mišką. Ji nejautė gėdos jausmo, kai vėliau tyrėjai ant jos kūno ir apatinių drabužių ieškojo spermos pėdsakų.

„Dėl šio įvykio sukelta isterija padarė man daugiau žalos nei tas prievarta paremtas lytinis aktas”, – teigia S.Geimer. Knygoje ji save vaizduoja kaip mergaitę, kuri vieną dieną tiesiog nubudo būdama moteris.

Studijavo knygą apie seksą

Samantha gyveno Kalifornijoje. Tai buvo beprotiškas aštuntasis dešimtmetis – tėvai šniaukštė marihuaną ir nuolat kalbėjo apie laisvę.

Lentynoje pūpsančią knygą „Sekso džiaugsmas” (The Joy of Sex) Samantha perskaitė nuo pirmo iki paskutinio puslapio. Ji ir jos vyresnioji sesuo nepripažino jokių taisyklių.

„Laiminga, bet chaotiška”, – taip savo jaunystę apibūdino S.Geimer. Būdama 13 metų ji neatrodė kaip vaikas. Tokia jos nelaikė ir šeima.

Samantha, kaip ir visos jos draugės Los Andžele, norėjo tapti aktore. Susan Gailey siuntė savo žavingą dukterį į kino filmų atrankas ir fotosesijas.

Samantha didžiavosi savo panašumu į jaunąja kino žvaigždę Tatum O’Neal. Draugėms mergaitė gyrėsi, kad kartą vos negavo pagrindinio vaidmens, tačiau kelią jai pastojo Jodie Foster.

13-metė Ievos kostiumu

Kai garsusis Holivudo režisierius R.Polanskis 1977 metų vasarį pirmą kartą peržengė jų namų slenkstį, visa šeima ėmė svajoti apie šviesią ateitį.

R.Polanskis sakė prancūzų žurnalui norįs nufotografuoti amerikietę paauglę ir kaip pavyzdį parodė žaviosios 14-metės Nastassjos Kinski nuotrauką. Beje, ją vėliau R.Polanskis pasikvietė atlikti pagrindinio vaidmens filme „Tesė”.

Samantha pastebėjo, kokia laiminga buvo jos motina, kai išėjo su R.Polanskiu, nešinu fotoaparatu. Jis nusivedė šviesiaplaukę ant kalvų gatvės gale ir ėmė fotografuoti.

Mergaitė stengėsi atrodyti kuo seksualiau ir nutaisyti pozas, kokias matė žurnale „Cosmopolitan”. Kai paauglė keitėsi palaidinukę, fotoaparatas R.Polanskio rankose ėmė spragsėti kaip patrakęs.

Namuose apie nuotraukas Ievos kostiumu ji neprasitarė nė žodžiu, nors po tokios fotosesijos jautėsi nesmagiai.

Apsvaigino narkotikais

Po trijų savaičių R.Polanskis vėl pasirodė. Jis vilkėjo madingus marškinius ir stipriai kvepėjo losjonu po skutimosi.

Būdama šalia jo Samantha vėl jautėsi nejaukiai, o jos vaikiškoje galvoje šmėkštelėjo mintis: „Greičiausiai tokia yra šlovės kaina.”

Jis nusivežė paauglę į J.Nicholsono namus. Samantha norėjo pasirodyti esanti ne iš kelmo spirta, todėl atsakinėjo į visus klausimus ir gurkšnojo šampaną, kurį režisierius atnešė iš J.Nicholsono šaldytuvo, – jos taurė nė sykio nebuvo tuščia.

„Jis puikiai moka priimti svečius”, – tuomet pamanė mergaitė.

Dabar S.Geimer rašo: „Jis buvo gašlus ir apsvaigęs nuo narkotikų.” Režisierius kvaišalų davė ir jai – kad atsipalaiduotų ir elgtųsi nevaržomai.

Tai buvo aštuntame dešimtmetyje populiarūs migdomieji, kurie padeda atsipalaiduoti ir pakelia nuotaiką. Knygoje S.Geimer rašo, kad jos kūnas tapo itin lankstus, ji jautėsi visiškai suglebusi.

Erotiniai žaidimai vonioje

R.Polanskis vėl norėjo nufotografuoti iki pusės nuogą Samanthą. Kai jis pakvietė ją į sode įrengtą sūkurinę vonią, jau temo. Baseiną apšvietė tik blausi šviesa.

R.Polanskis reikalavo, kad S.Geimer visiškai išsirengtų.

Liemenėlės ji nesegėdavo. Nusimauti kelnaites delsė, bet paskui jai toptelėjo mintis: „Veikiausiai bus geresnės nuotraukos. O aš privalau būti profesionalė.”

Paauglė jau buvo įkaušusi. Jai labiausiai norėjosi prigulti. Bet R.Polanskis pakvietė prie baseino ir pradėjo rengtis.

Kai vyras movėsi kelnes, Samantha vengė į jį žiūrėti. Jos žvilgsnis nukrypo į baseiną. Vanduo atsidavė chloru, bet atrodė kažkoks nešvarus. Paskui R.Polanskis laikė ją po srove, vanduo tryško jai tarp kojų. „Ar tai patinka tau?” – paklausė jis.

Samantha prisimena, kad režisierius buvo labai mandagus. Ji suprato, kur link viskas krypsta.

„Seksas? Tai ne taip jau ir blogai, – pamanė trylikametė. – Bet su šiuo senu vyru drėgnomis lūpomis?”

Samantha nebeatsakinėjo į klausimus, o jos galvoje vis sukosi mintis: „Šis žmogus kuria filmus. Jam nieko nereiškia duoti man vaidmenį.”

Gynėsi tik žodžiais

Kai jie įėjo į namą, Samantha paprašė, kad R.Polanskis nuvežtų ją pas motiną. „Vėliau”, – tarstelėjo režisierius ir švelniai ją pastūmė ant raudonos aksominės sofos. Atsigulęs šalia ėmė bučiuoti – pirmiausia veidą, paskui lyties organus.

„Ar tau tai patinka?” – nepaliaujamai murmėjo jis.

Samantha gynėsi, bet tik žodžiais. Ji nešaukė, nesikandžiojo, nesidraskė, net nesimuistė. Svetimo miegamojo tamsoje mergaitė nusprendė pasiduoti.

„Juk jis tik nori patirti malonumą, – įtikinėjo ji save. – Leisk jam tai.”

Klausimas „Ar tau patiktų, jeigu aš įsiveržčiau pro užpakaliuką?” Samanthą nuteikė kone smagiai. Knygoje ji rašo, kad neturėjo nė mažiausio supratimo, apie ką kalba vyras.

Psichiatrų pagyros

Samantha prisimena, kad buvo išsigandusi ir verkė, kai R.Polanskis vežė ją namo.

„Nieko nesakyk savo motinai. Tai turi būti mūsų paslaptis”, – kalė Samanthai į galvą R.Polanskis.

Bet jos motina dar tą patį vakarą paskambino policijai.

42 dienas Kalifornijos kalėjime praleidusį R.Polanskį tyrė psichiatrai.

Jie nustatė, kad buvo „laikinai sutrikęs gebėjimas priimti sprendimus”. Specialistai taip pat minėjo „aukos fizinę brandą ir pasirengimą”.

Psichiatrai netgi gyrė kaltinamąjį už tai, kad šis nenaudojo prievartos, ir pabrėžė, jog jis rūpinimosi, kad trylikametė nepastotų.

„Įdomus, švelnus analinio lytinio akto apibūdinimas”, – knygoje komentuoja režisieriaus auka.

Siekė populiarumo?

R.Polanskio nuopuolis dar ilgai buvo svarbiausia informacinių laidų tema. Režisieriaus atsisakė agentai, jo poelgį kritikavo aktoriai.

Beje, S.Geimer pastebi, kad nemažai jų, kalbėdami apie šią bylą, tik vaikėsi žiniasklaidos dėmesio, o ne siekė teisingumo.

Viename dokumentiniame filme apie R.Polanskį teigiama, kad teismo procesas buvo nesąžiningas. Esą teisėjas (jau miręs) norėjo nuteisti režisierių tik siekdamas populiarumo.

S.Geimer iki šiol negali atleisti savo motinai S.Gailey, kad ši pranešė policijai apie režisieriaus poelgį.

Moteris rašo, kad nuo to vakaro, kai buvo suimtas R.Polanskis, ji jautė didžiulį policijos spaudimą, ir prisipažįsta pagaliau esanti laiminga. „Romanas Polanskis man svetimas”, – sako ji.

S.Geimer tvirtina jau seniai atleidusi savo skriaudikui ir tai padariusi, kad neatrodytų silpna auka. Kita vertus, knygoje jaučiama jos panieka prievartautojui.

Nuolat dėmesio centre

Gali būti, kad S.Geimer atlaidumą paskatino skaudi patirtis.

Kilus skandalui dėl lytinės prievartos Samantha metė mokyklą, ėmė vartoti narkotikus ir visiškai išklydo iš doro gyvenimo kelio.

Būdama 18-os S.Geimer pastojo, o sulaukusi 19-os susituokė.

Tuo metu, kai vaikui sukako metukai, ji jau skyrėsi.

Vos tik R.Polanskis mirkteli, Havajuose esančius S.Geimer namus apgula paparacai.

Visiems smalsu, kaip dabar atrodo kadaise R.Polanskio išprievartauta mergaitė. Sustambėjo? Paseno?

Knygos „Mergaitė: gyvenimas Romano Polanskio šešėlyje” viršelyje S.Geimer – smalsių akių paauglė. Tą 1977 metų dieną pasaulis jai atrodė dar daug žadantis.

Alkoholis, narkotikai, palaidotos viltys tapti aktore. Visa tai išgyveno Samantha Geimer, kai ją, 13-metę, išprievartavo garsus režisierius Romanas Polanskis. Tik sulaukusi 50-ies moteris ryžosi išleisti knygą, kurioje pasakoja apie tą naktį ir kaip pasikeitė gyvenimas po jos.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?