D.Tamošiūnaitė pristato širdį veriančias „Gelbėkit vaikus“ šeimų istorijas

„Jau antri metai važiuoju su organizacijos „Gelbėkit vaikus“ atstovėmis lankyti vaikų dienos centrų ir sudėtingai gyvenančių daugiavaikių šeimų. Visada grįžtu suspausta širdimi“, - sako LNK paramos koncertui „Gelbėkit vaikus“ besiruošianti viena šio renginio vedėjų Daiva Tamošiūnaitė.

D.Tamošiūnaitė pristato širdį veriančias „Gelbėkit vaikus“ šeimų istorijas.<br>LNK nuotr.
D.Tamošiūnaitė pristato širdį veriančias „Gelbėkit vaikus“ šeimų istorijas.<br>LNK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2013, 3:20 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:20 AM

„Kai leidiesi ieškoti konkrečios šeimos, apie kurią sužinai iš socialinės ar dienos centro darbuotojos, nežinai ką rasi. Dažniausiai išvysti suklypusį, vėjų perpučiamą namelį, kuriame glaudžiasi daugiavaikė šeima. Tokią situaciją radome ir Širvintų rajone. Mažoje trobelėje gyvena jauna mama su šešiais vaikais. Sūpuodama trijų mėnesių kūdikį, ji net neįsivaizduoja kaip reikės išgyventi šią žiemą. Pavasarį su vyru planavo namelį remontuoti ir paruošti jį šaltajam sezonui. Nuplėšė apdailą, nugriovė priestatą ir... Išvažiavo į ligoninę gimdyti. Vyrui, likusiam su penkiais vaikais, užgulę pečius rūpesčiai pasirodė per sunkūs. Jis išėjo ieškoti paguodos pas jaunesnę moterį. Kiaurų namelio šonų nebėra kam ir iš ko užlopyti. O tam būstui skubiai reikalingas remontas“, - pasakojo D.Tamošiūnaitė.

Kita, Plutiškių kaime gyvenanti šeimyna: mama, tėtis ir šešios jų atžalos. Darbų neturi. Už vaikus gauna 350 lt. Už tiek miestelyje, neturėdamas žemės, nepragyvensi. O dabar užsiaugina paukščių, kiaulių, turi darželį. Tėtis dabar dar ir darbo biržoje, tai šeima labai džiaugiasi dėl papildomai gaunamos pašalpos. Namas tokiame stovyje, kad jo remontuoti net neverta. Kaip jiems būtų galima padėt? „Jiems užtektų ir mažiuko namuko su nedideliu gabalėliu žemės. Tokia darbšti šeima tikrai tiek turėdama išsisuktų“, – sakė paramos D.Tamošiūnaitė.

Kaišiadorių rajonas. Paparčiai. Šeimoje – moteris, vyras ir trys vaikai. Pirmasis vyras, keturių vaikų tėvas (du jau suaugę), sudegė kartu su šeimos namu. Po tragedijos moteris persikėlė į kitą trobelę, o geri žmonės jai padovanojo baldų bei indų. Našlės ūkį panoręs padėti tvarkyti jaunystės draugas tapo šeimos galva ir mažojo berniuko tėvu. Ričardas su Audrone sukasi kaip galėdami, bet didžiausia bėda yra ta, kad jauna šeima neturi šulinio. Šiuo metu jie prausiasi ir skalbia naudodami lietaus vandenį. Taip pat turi ir vandens talpyklą, tiesa, vanduo ten purvinas, jame plaukioja varlės.

Praėjusiais metais Anykščių rajone vidury laukų „Gelbėkit vaikus“ lankė nuošaliai gyvenančią gražią Daivos šeimyną. Puikūs, išmokyti vienas kitą mylėti keturi Daivos vaikai iki keliuko, nuo kurio juos susirinkdavo mokyklos autobusiukas, turėjo klampoti takučiu per pievas. Amžinai šlapios kojos, šlapi batai... Po pernykštės akcijos iš surinktų pinigų organizacija „Gelbėkit vaikus“ šeimynai Troškūnų miestelyje nupirko namuką. Jie labai laimingi, nes dabar vaikai į mokyklą galės eiti asfaltuotu takeliu ir džiaugtis sausomis kojomis.

Troškūnuose gyvenančią jauną, penkių vaikų mamą Rasą persekioja nelaimės. Ji per pastaruosius trejus metus neteko mamos (mirė nuo vėžio), prarado kūdikį (mirė įsčiose) bei išgyveno mylimo vyro netektį. Trobelei, kurioje glaudžiasi gausi šeima, labai reikia naujų langų bei naujo stogo. Jį sutvarkius, šimtametis namas dar galėtų stovėti, o pakeitus langus – šeimynai pagaliau taptų šilta.

Rokiškio Gediškių kaimui labai reikia dienos centro. Čia uždarytos netoliese buvusios dvi mokyklos, todėl nuošaliau gyvenantys negali naudotis internetu, nes paprasčiausiai nėra ryšio. Biblioteka dirba tik iki tam tikros valandos ir ten – tik du kompiuteriai. O vietiniams moksleiviams interneto labai reikia namų darbams ruošti. Centras būtų išeitis visai Gediškių kaimo bendruomenei.

Paramos koncertas „Gelbėkit vaikus“ – šį šeštadienį 19 val. tiesiogiai iš Kauno prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“.

Norintys ir galintys prisidėti prie šių šeimynų svajonių išsipildymo gali aukoti trumpaisiais numeriais 1416 (2 Lt); 1417 (5 Lt) .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.