Berniukui tamsa ir šaltis mielesni už girtą motiną

Kaip vaikams apsiginti nuo girtaujančių tėvų? Dingęs penkiametis kupiškėnas, žinodamas, kad motina namuose girtauja, panoro likti šaltyje ir tamsoje. O suaugusi panevėžietė į alkoholį įjunkusią motiną surakino antrankiais.

Nesulaukusi, kol duktė iš parduotuvės atneš stipraus alaus, jos motina (nuotr.) pasiuntė į šaltį ir tamsą anūką.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Nesulaukusi, kol duktė iš parduotuvės atneš stipraus alaus, jos motina (nuotr.) pasiuntė į šaltį ir tamsą anūką.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Oct 25, 2013, 7:47 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:53 PM

„Nenoriu grįžti į namus”, – užvakar Kupiškio rajono policijos pareigūnams ištarė laukuose surastas penkiametis berniukas.

Vėlų rudens vakarą tamsoje mažylį iš namų išvarė močiutė – liepė kelis kilometrus eiti iki gyvenvietės ir parsivesti pradingusią motiną. Mat ši per ilgai negrįžo ir neparnešė į namus taip laukiamų trijų bambalių alaus. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Aš nešiau tuos bambalius, bet pakeliui sustojau ir šiek tiek išgėriau”, – vakar „Lietuvos rytui” prisipažino vaiko motina 25-erių Laima.

Išvarė į visišką tamsą

Kad vakare išvarytam vaikui nebūtų taip liūdna vienam tamsoje, močiutė davė pinigų ir leido kaimo parduotuvėje nusipirkti čiulpinuką.

Berniukas išėjo pažįstamu keliu. Jis visiškoje tamsoje vedė iš pamiškėje stovinčios sukrypusios lūšnelės tiesiai per žieminių rapsų lauką.

Daugiau nei už puskilometrio kelias suko pro apleistas dirbtuves ir lentpjūvę. Iš ten keliuku vedė į Rudilių gyvenvietę, kurioje vaiko laukė apdovanojimas už įveiktą kelionę – ledinukas.

Neaišku, ar berniukas spėjo jį nusipirkti, nes parduotuvė dirba tik iki 20 valandos.

Kol vaikas ieškojo motinos, ji parsirado pati, o pamačiusi, kad nėra sūnaus, puolė jo ieškoti.

Skambino mobiliuoju telefonu pažįstamiems Rudilių gyventojams. Tačiau vaiko niekas nebuvo matęs.

Vaikas atsisakė grįžti namo

Kai mažylis vis negrįžo į pamiškėje esančią močiutės trobelę, apgirtusi vaiko motina ir dar girtesnis jos sugyventinis kreipėsi į policiją.

Kupiškio policijos budėtojai pranešimą apie dingusį vaiką gavo likus pusvalandžiui iki 21 valandos.

Jo ieškoti buvo iš karto išsiųstas ekipažas. Pareigūnai telefonu konsultavosi su seniūnijos socialiniais darbuotojais.

Socialinės rizikos šeimų sąraše esančią Laimą B. prižiūrinti specialistė žinojo, kur lankydavosi berniukas.

Apžiūrėję visas galimas vietas, pareigūnai kreipėsi pagalbos į ugniagesius. Reikėjo, kad jie savo technika apšviestų tamsoje skendintį nuošalų kelią ir jo pakraščius.

Tačiau į pagalbą vykę ugniagesiai buvo grąžinti atgal. Patruliai patys pastebėjo tamsoje einantį penkiametį.

Vaikas pareigūnams pasakė nenorįs grįžti į namus, nes visi namiškiai yra girti.

Mažylio žodžiai pasitvirtino. Į vienkiemį atvažiavę pareigūnai patikrino ten buvusių žmonių girtumą. Motinos organizme rasta 0,9 promilės alkoholio. Jos gyvenimo draugas pripūtė 1,97 promilės, o labiausiai apgirtusi buvo močiutė – 2,46 promilės.

Priglaudė globos namuose

Penkiametis buvo nugabentas į Kupiškio rajone esančius Šv.Kazimiero vaikų globos namus. Pavalgydintas ir išpraustas vaikas ramiai užmigo.

Vakar jis nuvežtas pas gydytoją, nes buvo peršalęs.

„Mes nieko jo neklausinėjome. Tik pasirūpinome, kad vaikui būtų gerai. Jis linksmas žaidžia su kitais vaikais. Su berniuku pasikalbės Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistės”, – sakė globos namų vadovas Petras Remeikis.

„Pirmadienį bus sprendžiama, ar grąžinti vaiką motinai, ar priimti kitą sprendimą. Mes būtinai atsižvelgsime į vaiko nuomonę”, – sakė vaiko teisių gynėja Virginija Kručienė.

Žada atsiprašyti sūnaus

Vakar į globos namus pradėjo skambinti penkiamečio motina. Ji kelis kartus prašė leisti pasikalbėti su sūnumi.

Tačiau vaikas kategoriškai atsisakė su ja bendrauti. Kelis kartus klausiamas, ar nori pasikalbėti su mama, berniukas visą laiką purtė galvą ir nieko daugiau neaiškino.

Vakar su „Lietuvos rytu” kalbėjusi berniuko motina neslėpė, kad iš sielvarto dėl prarasto vaiko jau buvo spėjusi išgerti vieną bambalį 7,5 laipsnio stiprumo alaus.

„Bet daugiau aš tikrai nebegersiu. Kitą mėnesį užsikoduosiu”, – girtu balsu aiškino moteris.

Kupiškėnė neslėpė, kad penkiametis sūnus ne kartą prašė jos negerti.

„Jis sakė: mama, daugiau nebegerk, nes prarasi mus su sese”, – ašarodama girtu balsu kalbėjo jauna moteris.

Ji sielvartavo, kad vaikų globos namuose esantis sūnus nepanoro su ja pasikalbėti.

„Rytoj nuvažiuosiu jo aplankyti. Ir atsiprašysiu”, – žadėjo prasikaltusi motina.

Namų aplinka kelia šiurpą

Dar graudesnes girtas ašaras liejo penkiamečio močiutė. Ji verkė, kad prarado mylimą anūką.

Neseniai pensiją gavusi moteris vakar iki pietų jau buvo spėjusi suvaikščioti tuo pačiu keliu, kuriuo trečiadienio vakarą tamsoje ėjo jos anūkas.

Kaimynai pasakojo matę, kad senoji nešėsi maišelį su batonu ir stipraus alaus bambaliais.

Išgirdusi „Lietuvos ryto” klausimą, kur dabar yra jos jaunesnioji dvejų metų anūkė, pensininkė tik pakėlė raudoną minkštą žaislą ir pasakė: „Čia mano anūkė.”

Šių namų aplinka kėlė šiurpą. Per palaikio namelio išklerusius langus pučia vėjai, iš kiekvieno kampo žvelgia skurdas ir netvarka.

Rudilių kaimo gyventojai tvirtino, kad pensininkės vienkiemyje girtaujama be paliovos.

Didžiausios puotos prasideda tuomet, kai močiutė gauna pensiją, o jos duktė – pašalpą už abu vaikus.

Kai pinigai baigiasi, prityla ir linksmybės. Dabartinis Laimos gyvenimo draugas irgi nevengia taurelės.

Kaimynai pasakojo, kad jaunoji motina ne kartą girta nugriuvusi ilsėjosi ant pievos.

Yra buvę, kad jos tuo metu dar keturmetis sūnus buvo paliktas vienas palaukti, kol kas nors iš artimųjų pabaigs gerti su draugais bambalį, ir jį pasiims.

Gali būti, kad pavargęs laukti ir apsiverkęs berniukas tuomet ėmė neapkęsti visų alaus gėrėjų.

Duktė surakino motiną antrankiais

* Šią savaitę Panevėžio rajone gyvenanti 26-erių moteris su vyru ėmėsi drastiškų priemonių bandydami sustabdyti girtaujančią 47 metų motiną.

* Į alkoholio liūną įklimpusios moters rankas jauna pora surakino antrankiais, prie kurių pritvirtino grandinę su svarmenimis. Taip moteris buvo įkalinta savo namuose.

* Duktė norėjo motinai sutrukdyti nueiti iki parduotuvės. Jauna moteris vylėsi, kad kiek prasiblaiviusi girtuoklė supras negerai daranti ir liausis ieškojusi alkoholio.

* Motinai po paros pavyko prisiskambinti policijai. Atvykę pareigūnai išlaisvino įkalintąją. Jai nustatytas 1,9 promilės girtumas.

* Prieš kiek laiko panašiu būdu su žmonos girtavimu bandė kovoti jos vyras. Jis buvo prirakinęs moterį prie kaimiškos krosnies ketaus orkaitės durelių.

* Tačiau noras išgerti šiai Panevėžio rajono gyventojai suteikė jėgų. Ji išjudino visą orkaitę ir, ištraukusi sunkų ketaus įrenginį iš krosnies, su šiuo sunkiu nešuliu nuėjo į parduotuvę pirkti alkoholio.

* Po to moteris kuriam laukui liovėsi girtauti. Bet pastaruoju metu ji vėl ėmė piktnaudžiauti svaigalais. Todėl duktė prisiminė kadaise tėvo panaudotą metodą ir surakino motiną.

* Betpolicijos tyrėja tokį dukters ir žento elgesį traktavo kaip smurtą prieš motiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.