Beveik visą kūną nudegęs karo didvyris pagaliau džiaugiasi šeimyniniu gyvenimu

Didžiosios Britanijos didvyris Martynas Comptonas buvo siaubingai sužeistas talibų numesto sprogmens prieš septynerius metus. Per šį laikotarpį M.Comptonui atlikta per 500 operacijų. Nors šios operacijos yra tik maža dalis to, ką šiam karininkui teko iškęsti, Martynas džiaugiasi nauju gyvenimu ir dviem mažais vaikučiais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 1, 2013, 9:51 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:15 PM

„Buvo sunku“, - neslėpė vyras, išgyvenęs 75 proc. kūno nudegimą, stebėjęs savo mirštančius dvynukus ir kovojantis dėl savo pusantrų metukų dukters, kurios trečdalį veido dengia krajagyslių navikas.

Širdis sustojo tris kartus

29 metų Martynas yra vienintelis likęs gyvas Didžiosios Britanijos karys per talibų ataką Afganistane 2006 metais. Sprogusi bomba sužalojo M.Comptono vidaus organus ir nudegino 75 proc. jo kūno.

„Mano paskutinis atsiminimas – kažkas man sako: „Lik su mumis, lik su mumis, tau viskas bus gerai“, - prisiminė M.Comptonas, kurį iš mūšio vietos kariškai išgabeno sraigtasparniu.

Iškart po to kariniu lėktuvu sužeistas karys buvo išgabentas į Didžiąją Britaniją. Lėktuve jo širdis buvo sustojusi tris kartus. Ligoninėje tris mėnesius Martynas išbuvo komos būklės. 33 metų Michelle nuo jo nesitraukė visą tą laikotarpį.

„Slaugės mane perspėjo, kad jos negali manęs paruošti tam, ką aš pamatysiu. Ir jos buvo teisios. Jis buvo toks apdegęs, kad vienintelė vieta, kurią galėjau paliesti, nesukeldama skausmo, buvo pėdos“, - pasakojo Michelle.

Kai Martynas prabudo, Michelle budėjo prie jo. Ji buvo tas asmuo, kuris laikė veidrodį, kad Martynas galėtų pamatyti savo sužeidimus.

„Pamatęs save aš patyriau šoką. Aš pasakiau Michelle, kad jei ji nori išeiti, aš ją suprasiu“, - skaudžiais prisiminimais dalijosi buvęs karys.

„Aš pasakiau jam, kad jis tebėra Martynas – vyras, kurį aš myliu. Tačiau aš perspėjau, kad jei jis gyvens atsiskyręs ir jo bendravimas visiškai pasikeis, aš jį paliksiu. Bet tol, kol bus tas pats asmuo, aš visada būsiu šalia“, - pridūrė Michelle.

Orumas ir drąsa, kurią parodė sveikstantis Marynas, dar žinomas kaip Compo, tapo visos britų kariuomenės heroizmo simboliu. Net princas Williamas jam pasakė: „Compo, tu esi daug garsesnis už mane“.

Martynas šiandien tikina, kad iš tiesų jam pavyko sugrįžti į gyvenimą tik 2008 metų liepos 12-ąją. Tą dieną jis susituokė su Michelle. Norėdamas per vestuves stovėti šalia savo nuotakos, M.Comptonas visų pirma turėjo iš naujo išmokti vaikščioti.

„Kiekvienas žingsnis buvo skausmingas, bet aš tai padariau. Aš labai nervinausi“, - tikino Martynas.

Ant rankų laikė mirštančius naujagimius

Išskirtinių šios poros santykių niekas nepajėgė sugriauti. Jiedu atlaikė net ir tą tragediją, kuri juos užgriuvo likus vos dienai iki pirmųjų vestuvių metinių. Tuomet jau 22 savaites besilaukianti Michelle pasijuto blogai ir nuvyko į ligoninę. Jai skubiai teko gimdyti dvynukus Harry ir Freya, tačiau jie abu mirė.

„Dvynių praradimas buvo baisiausias mūsų gyvenimo įvykis. Pirmiausiai gimė Harry, o po to – Freya. Buvo aišku, kad dukra neišgyvens.

Mes ją laikėme prie savęs ir ji išgyveno 44 minutes. Po to ji mus paliko. Tuomet pablogėjo Harry būklė. Galiausiai supratome, kad nebėra jokios vilties. Mes jį laikėme, kol ir jo gyvybė išslydo iš mūsų rankų.

Gedėdama kartais visai prarasdavau savitvardą. Ir tuomet Martynas žengė žingsnį. Tai buvo kažkas panašaus į apsikeitimą vaidmenimis – visą laiką aš buvau stipri dėl jo, o tada jis tapo stiprus dėl manęs“, - atviravo Michelle.

Sekančiais metais Martynui ir Michelle pavyko sukurti šeimą – jiems gimė sūnus Archie. Norėdami pagerbti žuvusį sūnų, tėvai mažyliui suteikė antrą vardą – Harry. Dar po pusantrų metų gimė Coral, kurios antrasis vardas yra Freya.

Naujagimei diagnozuota hemangioma

Sutuoktiniai manė pajutę gyvenimo pilnatvę kai pernai jiems gimė dukra Coral. Prabėgus savaitei nuo Coral gimimo tėvų džiaugsmą pakeitė siaubas – ant kūdikio veido atsirado raudonos ir į nudegimus panašios dėmės. Jos nuolat plito ir beveik lietė mergytės akis bei lūpas. Medikai nustatė, kad tai nepiktybinis kraujagyslinis navikas hemangioma.

„Coral gimė tobula. Po kelių valandų ant jos galvos pastebėjau kažką panašaus į sumušimą.

Po kelių dienų tas darinys ėmė nevaldomai plėstis. O aš tuo metu kaip tik sveikau po 500-osios operacijos.

Mintis, kad mano gražioji mergytė kenčia bet kokį skausmą, kurį man teko iškęsti, buvo nepakeliama.

Vis klausėme, kodėl mes? Kodėl tai nutiko po viso to, ką man teko iškęsti?

Bet Michelle sakė: „Ji kovotoja kaip ir jos tėtis, todėl ji tai ištvers“. Laimei, panašu, taip ir bus“, - sakė Martynas.

Šis darinys plėtėsi ir ryškėjo kasdien, kol medikai nepaskyrė vaistų. Rezultatas buvo žaibiškas, tad dabar net nekyla abejonių, kad vieną dieną hemangioma visiškai išnyks.

Statistiniais duomenimis, vienas iš dešimties kūdikių turi įgimtą hemangiomą. Daugeliu atveju ji nesukelia problemų ir išnyksta vaikui sulaukus 5-7 metų. Todėl nėra abejonės, kad jei M. ir M.Comptonai laikysis gydytojų nurodymų, pusantrų metukų Coral taip pat įveiks šį naviką.

Taigi, Coral sveiksta, o Martynas jau ieškosi darbo. Penktąsias vestuvių metines atšventę sutuoktiniai, panašu, pagaliau susikurs normalų gyvenimą. „Mūsų meilė neįveikiama“, - įsitikinę Martynas ir Michelle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.