Vyriausia šalies pirmoke tapusi joniškietė jau kremta trečios klasės užduotis

Pirmos klasės vadovėlius prieš pat savo 40-metį į rankas paėmusi joniškietė Rūta Dirgėlaitė tęsia tai, ką pradėjo prieš pusantrų metų – pirmąją ir antrąją klasę baigusi joniškietė jau mokosi trečiojoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 19, 2013, 11:24 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:47 AM

Vyriausiąja šalies pirmoke tapusi R.Dirgėlaite savo pavyzdžiu užkrėtė ir savo seserį Jūratę.

Vieneriais metais už Rūtą vyresnė J.Dirgėlaitė vaikystėje buvo baigusi pirmą klasę ir pramokusi skaityti, tačiau toliau mokslų nebetęsė.

R.Dirgėlaitei pasišovus mokytis, prie knygų nusprendė sėsti ir Jūratė. Abi seserys kartu mokėsi antrojoje klasėje, o dabar sprendžia jau trečiosios klasės užduotis.

Tėvams rūpėjo butelis, o ne dukterų mokslas

Į nakvynės namus R.Dirgėlaitę kartu su keleriais metais vyresniu broliu 2011 gruodį atvežė Joniškio seniūnė Janina Augustinaitienė.

Joniškio sąvartyne butelius, metalą ir kitas antrines žaliavas su broliu rinkusi R.Dirgėlaitė šio pragyvenimo šaltinio neteko, kai sąvartynas buvo uždarytas, o nelegalūs jo gyventojai – iškraustyti.

Moteris su broliu kurį laiką glaudėsi sąvartyno pašonėje esančiame miškelyje susiręstoje pašiūrėje.

Kad Rūta yra beraštė, paaiškėjo jau pildant anketas, kurių prireikė apsigyvenant nakvynės namuose. Aštuonias klases baigęs R.Dirgėlaitės brolis anketas užpildė be didesnio vargo, o tik žodį „Rūtelė“ parašyti sugebėjusi moteris prisipažino esanti beraštė.

R.Dirgėlaitė sakė, kad pastoviai iš vienos vietos į kitą besikraustantiems, nuolatinio darbo neturėjusiems jos tėvams labiau rūpėjo alkoholis, o ne dukterų mokslas.

Panoro įgyti pagrindinį išsilavinimą

Nakvynės namų darbuotojoms pasiūlius R.Dirgėlaitei mokytis moteris sutiko pabandyti.

Brandaus amžiaus pirmokę mokyti ėmusi Joniškio jaunimo ir suaugusiųjų mokyklos mokytoja Rasita Dilkienė liko patenkinta savo mokinės stropumu – Rūta atlikdavo ne tik namų darbus, bet ir „pasimokydavo į priekį“.

2012-ųjų vasarį mokytis pradėjusi R.Dirgėlaitė netrukus džiaugėsi, kad gatvėje jau gali perskaityti afišas, pavadinimus, reklamas, o per pirmosios klasės baigimo matematikos testą surinko 80 balų iš šimto.

Apie tai, kad norėtų įgyti pagrindinį išsilavinimą, užsiminusi R.Dirgėlaitė po pirmos klasės baigimo rankų nenuleido – į penktą dešimtį įkopusi moteris baigė ir antrąją klasę, o dabar mokosi trečiojoje.

Įveikė jos kelyje pasitaikiusias kliūtis

Rūtą ir Jūratę Dirgėlaites mokanti R.Dilkienė sakė, kad pernelyg daug raginti tęsti mokslus šių moterų nereikėjo.

Labiausia Rūta bijojo, kad nepasikeistų mokytoja. Sužinojusi, kad ją ir toliau mokys R.Dilkienė, moteris ne tik tęsė mokslus pati, bet kartu mokytis pasivadino ir savo vyresniąją seserį.

„Rūta labiau mėgsta matematiką, tai ši disciplina jai labiau ir sekasi. Skaitymas ir gramatika sekasi sunkiau. Čia einama į priekį mažais žingsneliais, o jei Rūta kurį laiką nepaskaito, tai žengia ir žingsnį atgal. Rūtos sesuo Jūratė skaito puikiai“, - portalui lrytas.lt sakė R.Dilkienė.

Pedagogė pasidžiaugė, kad mokslo Rūta nemetė ir susidūrusi su problemomis gyvenimo bei sveikatos problemomis.

Ruošiasi palikti nakvynės namus

Iš nakvynės namų į išsinuomotą būstą gyventi išėjusiais Rūtai po kurio laiko vėl teko prašytis į nakvynės namus, o dėl ligos moteriai teko atlikti operaciją.

Jos kelyje pasitaikiusias kliūtis įveikusi R.Dirgėlaitė kartu su seserimi vėl ruošiasi palikti nakvynės namus.

„Rūta jau susirado būstą, į kurį kartu su seserimi ruošiasi išeiti gyventi. Ir Rūta, ir Jūratė yra darbščios moterys – abi džiaugiasi gavusios viešųjų darbų, abi stengiasi kabintis į gyvenimą“, - portalui lrytas.lt apie trečią klasę lankančias jau į penktą dešimtį įkopti spėjusias seseris atsiliepė Joniškio nakvynės namų darbuotojos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.