J.Kennedy žudiko meilužė įsitikinusi: išvengti prezidento mirties buvo galima

Lapkričio 22 dieną sueina lygiai 50 metų, kai Dalase, Teksaso valstijoje, buvo nužudytas 35-asis JAV prezidentas Johnas F.Kennedy. Amerikiečių rašytojas ir biografas Christopheris Andersenas savo naujoje knygoje „Tos kelios brangios dienos“ atskleidė pirmosios Amerikos poros – J.Kennedy ir jo žmonos Jacqueline – iki šiol nežinomus, paskutinius jųdviejų gyvenimo momentus praėjusio šimtmečio šeštajame dešimtmetyje. Nemažai naujų ir įdomių detalių pateikta ir apie prezidento neištikimybę bei pirmąsias valandas po tragedijos.

Nužudytojo JAV prezidento žmona Jacqueline Kennedy.<br>AP nuotr.
Nužudytojo JAV prezidento žmona Jacqueline Kennedy.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2013, 6:23 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:42 AM

1963 metų lapkričio 22 dieną J.Kennedy po šūvio buvo nugabentas į Parklando memorialinę ligoninę. Gydytojai tvirtino, kad nieko gyvenime nėra matę jausmingesnio ir liūdnesnio. Esą Jacqueline nė minutei nebuvo išėjusi iš operacinės ir visiems matant bučiavo vyro suknežintą galvą. O pasiūlius persirengti krauju permirkusį „Chanel“ kostiumėlį, Jacqueline pasakė: „Noriu, kad jie pamatytų, ką padarė.“

Po daugybės išgyvenimų, konfliktų, neištikimybių pirmoji JAV ponia jautėsi laiminga šeimoje. Deja, neilgai. Pirmiausiai jai buvo didžiulis smūgis mirus sūneliui Patrickui. O iki tragedijos Dalase tada tebuvo likę vos trys mėnesiai. Tačiau kūdikio netektis tik dar labiau sutvirtino Johno ir Jacqueline santuoką, ir jie tapo neperskiriami, - rašo dailymail.co.uk.

Praėjus keleriems metams po tragedijos, Jacqueline Kennedy Onassis pasakojo, kad driokstelėjus šūviui pirmąją akimirką vyro veide atsirado susirūpinusio žmogaus išraiška, tarsi jam būtų pradėjusi skaudėti galva.

Tačiau daug metų niekas nesuprato apskriejusios visą pasaulį vaizdajuostės ir nuotraukos: kai iššovus į J.Kennedy, jo žmona išsigandusi užsiropštė ant limuzino bagažinės ir ištiesė ranką apsaugininkui.

„Jackai! Jackai! Тu mane girdi? – kartojo ji pusbalsiu prilaikydama jo galvą rankomis, apmautomis baltomis pirštinaitėmis. – Jackai, aš tave myliu! Aš tave labai myliu!“

Jacqueline atsisakė išeiti iš operacinės, o paaiškėjus, kad J.Kennedy negyvas, išbučiavo jį pradedant nuo galvos iki kojų.

Iki šiol ši tragedija lieka viena paslaptingiausių praėjusio šimtmečio įvykių, kurio kaltininku laikomas Lee Harvey Oswaldas. Žudiko našlė Marina Oswald-Porter iki šiol vengia žiniasklaidos dėmesio, bijodama dėl savo gyvybės ir šeimos. 1963 metų, lapkričio 22-oji Marinai - baisiausia gyvenimo diena. Prieš 50 metų policininkai įsiveržė į jos namus rėkdami: „Kur tas šautuvas? Jūsų vyras nušovė prezidentą!“ 

L.H.Oswaldo vestuvinį žiedą pardavė aukcione

Dabar Marinai 72 metai Ji – trijų vaikų motina. O dviejų savo dukterų -  June ir Audrey ji susilaukė nuo pirmojo vyro Lee Hervey Oswaldo. Marina rūpestinga močiutė. Ji gyvena Teksaso valstijoje. Tačiau net į artimiausią parduotuvę ji neina viena.

Dažniausiai ją lydi sutuoktinis, buvęs automobilių lenktynininkas Kennethas Porteris. Žvelgiant iš šalies, Marina niekuo neišsiskirianti iš kitų pagyvenusi moteris, tačiau laikosi atsargiai, o į aplinkinius žiūri išsigandusiomis akimis ir su nepasitikėjimu. Prie dešimt metų savo duotame interviu rusų žiniasklaidai, Marina prisipažino, kad per pirmąsias apklausas jautėsi tarsi aklas kačiukas, buvo labai išsigandusi. Kadangi emigrantė iš SSRS nemokėjo anglų kalbos, todėl amerikiečių specialiosioms tarnyboms nebuvo sunku išgauti iš jos reikiamus prisipažinimus.

„Jie norėjo, kad visą kaltę dėl „amžiaus nusikaltimo“ prisiimtų mano vyras. Todėl buvau priversta patvirtinti: taip, panašu, kad tai buvo mano Alka Oswaldas ir jis veikė vienas, - pasakojo moteris. - Tačiau po to aš perskaičiau tyrimo medžiagą, kur atradau daug neatitikimų ir supratau, kad nėra neginčijamų jo kaltės įrodymų.“  

Ne vienerius metus Marina atkakliai siekė, kad būtų panaikinta žyma „Slaptai“ nuo šios bylos. Tačiau buvęs J.Kennedy bylos tyrimo komisijos ir JAV kongreso narys Charlesas Grodinas įsitikinęs, kad pasikėsinime dalyvavo mažiausiai trys snaiperiai. Taip pat papasakojo, kad netrukus po tragedijos sutiko prie savo namų porą augalotų vyrų su beisbolo lazdomis, kurie patarė jam nesikišti. Tikėtina, kad panašios aplinkybės privertė ir Mariną užsisklęsti nuo visų. Todėl iki šiol moteris bendrauja tik su artimiausiais žmonėmis.

„M.Oswald-Porter iki šiol lydi baimė: galvoja, kad jos telefono klausomasi ir ją seka. Kiekvienos J.Kennedy mirties metinės priverčia ją mintimis sugrįžti į tą baisią dieną, o tai atsiliepia ir jos sveikatai. Nuolatinis stresas sukėlė psichologinių problemų. Ji nebendrauja su žiniasklaida, nepaisant to, kad jai siūlomi didžiuliai pinigai. Viena amerikiečių televizijos kompanija buvo pasirengusi sumokėti Marinai 3 mln. JAV dolerių, jei ji papasakotų apie Lee Harvey Oswaldą! Tačiau jai svarbiau šeimos ramybė“, - sakė Porterių šeimos draugas, dokumentininkas Kay Morganas.

Tikėtina, kad dėl tos pačios priežasties M.Oswald-Porter nusprendė atsikratyti ir paskutinio daikto, priklausiusio Lee Harvey – jo vestuvinio žiedo. Susigrąžinusi papuošalą iš daiktinių įrodymų archyvo, Marina nunešė jį į aukcioną. Nežymiai pjautuvu ir kūju graviruotas žiedas buvo parduotas už 108 tūkst. JAV dolerių.

Tai buvo abipusė meilė iš pirmo žvilgsnio

Tačiau mažai kas žino, kad L.H.Oswaldas turėjo SSRS dar vieną mylimąją, Baltarusijoje gyvenusią Ellą German. Su ja Lee Harvey susipažino dar iki susitikimo su Marina. Ilgus metus Minske pragyvenusi Ella iki šiol nepamiršta galantiško amerikiečio ir yra įsitikinusi: jei tada ji būtų sutikusi už jo ištekėti, J.Kennedy būtų buvęs gyvas!

„Mūsų meilės istorija prasidėjo 1960 metais gegužės mėnesį, - pasakojo Ella Saulovna. – Ėmus stigti pinigų, teko pereiti mokytis iš Baltarusijos universiteto dieninio skyriaus į neakivaizdinį ir eiti dirbti į televizorių ir radijo imtuvų fabriką „Horizont“. Ten ir susipažinau su L.H.Oswaldu. Tai buvo abipusė meilė iš pirmo žvilgsnio. Mes visur būdavome kartu. Paprašiau, kad jis mokytų mane kalbėti angliškai. Tada jam buvo 21, o man – 23 metai.  Lee Harvey buvo labai mandagus, kultūringas gerbėjas, nė iš tolo nepriminė kitų fabrike dirbančių vaikinų. Jis paskirdavo man pasimatymą prie dabartinio rašytojo Maksimo Bogdanovičiaus paminklo. Visada atsinešdavo gėlių, vaišindavo saldainiais, pirkdavo bilietus į kiną ir teatrą.“ 

L.H.Oswaldo viengungiškame bute Ella lankėsi du kartus. Paskutinį – po netikėtai užgriuvusios liūties. Įsimylėjėliai užbėgo išsidžiovinti drabužius ir pasiliko... „Tai buvo nuostabiausias mano gyvenimo vakaras, - pasakojo E.German. – Tiesa, paskui draugės kuždėjosi, kad aš pasidariau abortą, nes nuo Oswaldo pastojau. Mudu sutikome ir Naujuosius metus. O dar po kiek laiko jis man pasipiršo. Buvo labai atkaklus! Sakė, kad negali mesti gerti tokio saldaus vyno, kaip aš. Prisiekinėjo meile ir nenorėjo klausyti, kad esu žydė.“

J.Kennedy žudikas žuvo nuo naktinio klubo savininko kulkos

L.H.Oswaldas atvyko į SSRS 1959 metais spalio mėnesį. 1960 metų žiemą vyras atvyko į Baltarusiją. O netrukus pareiškė, kad nori visam laikui likti SSRS. 19 metų Marina Prusakova susipažino su Lee Harvey Minske 1961 metų balandžio mėnesį. Tuo metu jis dirbo elektromechaniko padėjėju televizorių ir radijo imtuvų gamykloje „Horizont“.

Praėjus vos daugiau nei mėnesiui nuo pažinties, Marina ištekėjo už amerikiečio. Tačiau į savo dienoraštį Lee Harvey įrašė, kad taip pasielgė norėdamas atkeršyti Ellai. O ji ištekėjo už toje pačioje gamykloje dirbusio Maksimo Prochorčiko ir susilaukė dviejų vaikų. Prieš dešimt metų E.German emigravo į Izraelį.

O L.H.Oswaldui nusprendus grįžti į JAV, Marina išvyko kartu su juo ir dviem vaikais.

L.H.Oswaldą suėmė iš karto po lemtingų šūvių Dalase. Tačiau praėjus porai dienų, pervedant sulaikytąjį iš policijos į kalėjimą, jį nušovė naktinio klubo savininkas Jackas Ruby. Pats žudikas po kiek laiko mirė nuo vėžio.

Dabar buvusiame L.H.Oswaldo bute Minske gyvena buvęs Baltarusijos televizijos darbuotojas Eduardas Sagindikovas. Vyras visai atsitiktinai sužinojo, kad šiame bute kažkada gyveno J.Kennedy žudikas. „Tai buvo 1997 metais. Moteris gyvenusi čia iki manęs parodė palėpę, kurioje Oswaldas neva slėpė šautuvą.  Nors negalėjau tuo patikėti. Kaip jis galėjo tais laikais saugoti čia ginklą. Juk mūsų specialiosios tarnybos nuolat sekė užsieniečius. Net miegamajame rasdavo įmontuotų „blakių“.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės