Bedarbė penkių vaikų motina nori buto už 15 tūkst. litų

Šeimoje - penki mažamečiai vaikai. Ketverių sūnus serga astma. Abu tėvai - bedarbiai. Septynių asmenų šeima gyvena iš 2 tūkst. litų per mėnesį – daugiausia iš pašalpų. Jokio daržo ar sodo, artimiausi giminaičiai – už 30 kilometrų, o mašinos šeima neturi.

Šeima Ukmergės rajone nuomoja butą už 60 litų. Jie norėtų šį būstą įsigyti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šeima Ukmergės rajone nuomoja butą už 60 litų. Jie norėtų šį būstą įsigyti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-12-19 19:32, atnaujinta 2018-02-19 18:18

Septynetas gyvena už 60 litų per mėnesį nuomojamame 4 kambarių bute Ukmergės rajone. Jie baiminasi, kad jei nenusipirks buto, greitai liks be namų. Valentinai jau metus nepavyksta gauti 15 tūkst. litų. Jos teigimu, tiek kainuoja butas. „Ar negalėtumėte paremti mūsų šeimos?“ - nuolat visų klausia ji.

Tačiau buto savininkės, įmonės „Miesto energija“ direktorius Artūras Stravinskas nustebęs – jie nesvarsto buto parduoti ir toliau jį nuomos daugiavaikei šeimai.

„Mes priėmėme sprendimą padaryti gerą darbą, padėti jai ir ketiname tą darbą tęsti. Nėra grėsmės, kad parduosim butą. Tas butas priklauso mums ir nėra praskolintas“, - tikino A.Stravinskas.

Jis nežinojo buto vertės. „Jei kada nors ir atsirastų ketinimai, kad butą turėtume parduoti, tai svarbiausi mums būtų jos interesai, o ne ko nors kito“, - sakė direktorius.

Todėl šeima nuomojamame bute galėsianti gyventi tiek, kiek norės. Šį rudenį antrąkart įmonė su daugiavaike motina pasirašė nuomos sutartį metams, tad iki rudens septynetas gali būti ramus.

„Įmonės skola yra milžiniška. Jei jie praloštų teismą, mes atsidurtumėme gatvėje“, - kodėl nori butą įsigyti, aiškino moteris.

Prieš trejus metus tarp Ukmergės savivaldybės ir įmonės „Miesto energija“ kilo konfliktas. Savivaldybės teigimu, įmonė nesilaikė sutarties. Savivaldybė ėmė pati rajono gyventojams tiekti šilumą ir karštą vandenį. Įmonė nesutiko su tuo. Prasidėjo teismų maratonas. Konfliktas iki šiol nėra išspręstas. Artimiausias teismo posėdis Vilniaus apygardos teisme – ateinantį kovą.

Iškentė tris operacijas

Šeima kas mėnesį iš valstybės gauna 2,1 tūkst. litų. Išmokos vaikams, abiejų bedarbio išmokos, socialinės pašalpos, kad kiekvienam šeimos nariui tektų po 325 litus. Apie 300 litų šeima skiria komunaliniams mokesčiams, dar panašiai tiek atseikėja astma sergančiam sūnui. Likę pinigai – maistui ir būtiniausioms reikmėms.

Taupytis butui šeima visai neturi iš ko. „Kartais net valgyti vargiai randame ką. Nežinau, ką padėsiu ant šventinio stalo“, - tikino moteris ir pridūrė, kad maitina šeimą iš ES paramos produktų.

Vyras prieš keturis mėnesius dar gavo neįgaliojo pensiją. Anksčiau jis dirbo betonuotoju, nuo sunkumų kilnojimo užsispaudė rankos nervai. Vyras ištvėrė tris rankos operacijas. Dabar jis – bedarbis. Jo žmona taip pat neturi darbo. „Ukmergės Darbo birža nieko nesiūlo“, - skundėsi pašnekovė. Ji sako, jog sutiktų dirbti bet ką, kad tik mokėtų pinigus.

Moteris tik neseniai pradėjo ieškoti nuolatinio darbo. Prieš kelis mėnesius su jauniausiu sūnumi moteris važinėjo po ligonines. Berniukas serga astma. Gydytojai pusę metų liepė jį gydyti namuose. Paskui jam reikėtų į sanatoriją, tačiau motina nežino, ar turės tam pinigų. „Jam kompensuoja, man – ne“, - sakė moteris.

Vyresniosios dukros – septintokė, ketvirtokė ir trečiokė – lanko Vidiškių pagrindinę mokyklą. Mergaitėms gerai sekasi mokykloje. Visos žaidžia futbolą. Vyriausioji groja gitara, kurią paskolina mokykla. Vidurinioji labai mėgsta piešti, dalyvauja piešinių konkursuose.

Moters tėvai – irgi bedarbiai. Gyvena už 30 kilometrų nuo dukters. Laiko dvi karves, arklį. Gal ir galėtų padėti maisto produktais, tačiau nėra kaip jų atsivežti. Vasarą Valentinos vyras su vyresniosiomis dukromis pas uošvius važiuoja dviračiu, bet tai irgi nepadeda atsigabenti gėrybių.

Vyro motina mirė jam dar esant kūdikiui. Tėvas vaikus tuoj pat paliko. Valentinos vyrą augino giminaičiai.

Kaltino tinginyste ir manipuliavimu

„Rašėme visiems įmanomiems Seimo nariams, Vyriausybei, Prezidentūrai“, - apie pastangas padėti šeimai kalbėjo Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Eglė Štarienė.

Ji tikino, kad vaikai daugiavaikėje šeimoje prižiūrėti gerai, tėvai nepiktnaudžiauja alkoholiu, o pasakojimai apie skurdą – tiesa. Visgi tarnautoja turėjo vieną priekaištą penketuko tėvams.

„Tinginystės ir manipuliavimo labai labai daug. Jie šantažuoja, kad mes jiems nepadedam. Jie reketavo, nebijau šito žodžio, kad savivaldybė nupirktų jiems butą, manipuliuodami vaikučiais“, - moterį kritikavo E.Štarienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.